Vad är typiskt manligt och typiskt kvinnligt? Vad är typiskt män och typiskt kvinnor? Går det egentligen att ens påstå att något är typiskt det ena eller andra könet?
Hur du än kategoriserar människor, kommer man garanterat hitta en överrepresentation av vissa åsikter, vanor eller tendenser i olika grupper. Sen kan man i evigheter diskutera vad detta beror på. När det är självvalda grupperingar – som yrkesval, hobby eller bostadsort – kan man säkert hävda att “en vis typ av människor” dras till vissa saker. Och därmed hitta en överrepresentation av vissa egenskaper hos gruppmedlemmarna. Kommer det till saker som vi inte kan välja – som till exempel kön, hudfärg och sexuell läggning – kan man säkert hävda saker som kultur, uppfostran och så vidare.
Men när det kommer till somliga yttranden, får jag nästan en allergisk reaktion när jag hör dem. Och det är framförallt sådana som på ett negativt sätt generaliserar över vad som till exempel är “typiskt män” respektive “typiskt kvinnor”. Jag gillar visserligen i princip inga generaliseringar, men de är extra illa när de är negativa.

Hur ofta har man inte hört från företrädesvis kvinnor/tjejer att det är så typiskt killar/män att inte “se” eller “märka” vissa saker när det kommer till hushållssysslor? Eller att det är så “typiskt män” att inte “kunna” det där med heminredning. För att inte tala om mäns “dåliga smak” när det kommer till klädval eller inredning.
Man kan säkert göra en grov generalisering och säga att män oftare än kvinnor inte “bryr sig om” hushållssysslor. Men jag vågar lova att nästintill uteslutande har med uppfostran att göra, trots att vi gått nästan 20 år in i 2000-talet. Fortfarande i modern tid uppfostras flickor till potentiella hemmafruar som ska uppfostra barnen och bry sig om hemmet och sitt utseende. Medan mannen är familjeförsörjaren som spenderar fritiden med fotboll eller på sin höjd klipper gräsmattan och meckar med bilen.
Det som stör mig mest när folk (gäller såväl män som kvinnor) kommer med kommentarer om att män “inte ser” vad som behöver göras hemma eller inte “förstår sig på” matlagning eller heminredning, är att just sådana kommentarer cementerar de traditionella könsrollerna. Det man underförstått säger är att kvinnan sitter på någon form av facit och är den som förväntas “kunna” just dessa ämnen – vilket mannen inte förväntas göra.
Det finns absolut män som inte kan laga mat, klä sig snyggt eller har öga för det där med inredning. Men jag håller mig hellre till att säga att det finns personer som inte har den fallenheten – oavsett kön. Vi är helt enkelt olika individer med olika smak, olika intressen och olika fallenhet för saker. Vi prioriterar olika saker, värdesätter olika saker i tillvaron. Sen finns det säkert vissa skillnader mellan könen, som oftast har med kultur och uppfostran att göra. Och där har vi alla ett ansvar att komma till en förändring.

Jag är inte på något vis perfekt eller hävdar att min smak är den allenarådande. Men jag får gallfeber av att höra att jag har en dålig smak på grund av vad jag råkar ha mellan benen. Det är inte där min smak för kläder eller heminredning sitter. Punkt slut.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d