På senare tid har jag tänkt på mycket på hur bra vi har det i trygga Sverige och vad mycket vi tar förgivet i vår vardag. Det är med viss fasa man följer utvecklingen i omvärlden de senaste månaderna. Vi har kriget i Ukraina, demonstrationerna i Iran, en läckande gasledning i Östersjön – ja, alla som följer nyheterna någorlunda vet vad jag pratar om.
Jag hade heller inte velat vara ryss i dagens läge och riskera att kallas in i detta bestialiska krig som pågår i Ukraina. Det är inte utan att man förstår de personer som nu flyr Ryssland för att slippa bli inkallade i kriget. Man kan diskutera huruvida det är desertörer eller ej, men kriget det inte vill bli inkallade i kan man också diskutera. Jag tror vi är många som är överens om att kriget inte har någon grund, mer än möjligen i Putins paranoida hjärna. Och det har uppenbarligen även många ryssar börjat inse, trots den propaganda de matas med genom statlig media i Ryssland.

Men i trygga Sverige slipper vi krig, både ett pågående krig eller riskera att kallas in att strida i ett krig vi inte sympatiserar med. Kvinnor kan gå på gatan utan slöja utan att riskera att gripas, torteras och misshandlas – till och med dödas – av någon moralpoliskår. Vi kan demonstrera och uttrycka våra åsikter utan att riskera att bli gripna eller skjutna av polis. Vi kan skriva vad vi vill i sociala medier utan att riskera repressalier från staten. Och vi slipper naturkatastrofer av den kaliber som man ser i många andra länder. Visst kan vi ha översvämningar och rejäla snöoväder, men ytterst sällan så rejält som man ser i andra länder.
Det senaste vi såg, var orkanen över Florida som hade förödande effekter på bebyggelser och även lämnade ett antal dödsoffer efter sig. Sådana oväder är vi förskonade från här, liksom kraftiga jordbävningar och andra katastrofer som naturen kan ställa till med.

Däremot har vi en enorm trygghet, såväl med fred sedan flera hundra år, utan stora naturkatastrofer, liksom med ett socialt skyddsnät som knappt finns någon annanstans i världen. Vi har en sjukvård i världsklass, som alla har tillgång till oavsett ekonomiska förutsättningar. Blir du sjuk eller arbetslös finns hjälp att få från samhället så att du inte behöver gå från hus och hem om du blir långtidssjukskriven eller arbetslös (visst, det blir tufft ekonomiskt, men det går).
Jag har själv varit svårt sjuk i cancer och sett hur väl vården och samhällssystemet funkar när det verkligen gäller. Jag har fått vård som säkerligen är värd många miljoner utan att behöva betala mer än en symbolisk summa för det hela. Eftersom jag hade svårt att gå, fick jag till och med taxi till och från sjukhuset under den tid jag inte var inlagd. Under sjukskrivningstiden fick jag pengar från staten för att kunna klara mig ekonomiskt. Bara där är det hundratusentals kronor vi pratar om.

Sen självklart finns det problem, jag är inte blind. Vi har skjutningar, en underbemannad polis och ett underbemannat försvar. Jag undrar vad som skulle ske om ryssen plötsligt knackar på och tänker invadera Sverige?
– Jaha? Kommer ni nu? Alltså det är inte riktigt läge… ÖB vabbar och försvarsministern är på semester…
Ja, ni förstår vad fiskar efter. Det är klart det finns mycket att jobba med i det svenska samhället, både vad gäller rättsväsende, försvar, vård, omsorg och skola. Men sätter man det hela i ett internationellt perspektiv, så har vi det så jäkla bra i Sverige. Jag tror vi tar väldigt mycket förgivet eftersom vi haft det så bra de senaste generationerna. Vi har rätt till gratis utbildning, som barn är det olagligt att inte gå till skolan och som vuxen har man möjlighet att ta förmånliga lån för att klara ekonomin. Vi har bra sjukvård och möjlighet till hjälp om man blir sjuk eller arbetslös.
Ibland känns det som att det klagas väldigt mycket på det svenska samhället, medan vi egentligen har det ganska bra. Inte minst om man jämför med hur det ser ut i många andra länder.

Sen får jag villigt erkänna att det är första gången jag är på allvar oroad över läget i vårat närområde. Kriget i Ukraina och nu senast att någon sprängt en gasledning i Östersjön. Plötsligt kommer hemskheterna väldigt nära och man undrar vad nästa steg blir för Putin. Vilket blir nästa land som han tror är nazistiskt och behöver attackeras? Man frågar sig om det är ryssarna själva som sprängt gasledningen som någon form av markering?! Det går ju bara att spekulera och jag hoppas att sanningen kommer fram med tiden.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: