Datorn tar en allt större plats i vår tillvaro och har blivit en kär ägodel för många av oss. Jag brukar ibland fråga mig vad jag skulle ta med mig vid en brand, om jag bara hann välja en enda sak innan det var dags att utrymma lägenheten. Och oftast kommer jag fram till att det förmodligen skulle vara datorn med tillhörande extern hårddisk. Jag har så exceptionellt många viktiga saker, men år av arbete bakom, lagrat på denna plastsak. För inte tala om alla foton, som skulle bli svåra att ersätta om hårddisken förstördes vid till exempel en brand. Man blir med andra ord ganska sårbar i dagens högteknologiska samhälle.
Jag brukar köra med såväl livrem som hängslen när det kommer till lagring på datorn. Det enda jag sparar på själva datorn är program, ingenting annat. Alla dokument, bilder, musik och filmer lagrar jag på en extern hårddisk. Och för att vara på den säkra sidan har jag ytterligare en extern hårddisk, där filhistoriken lagras för att jag ska kunna återställa datorn om så behövs – plus att jag minst en gång i månaden gör en kopia på min externa hårddisk.
Tar jag med mig datorn någonstans, åker min externa hårddisk med. Men jag förvarar aldrig hårddisken och datorn i samma väska på grund av stöldrisken. Detta efter att jag för en massa år sedan blev utsatt för en datorstöld och just den gången hade hårddisken och datorn i samma väska. Datorn gick att ersätta, men inte alla filer jag hade på hårddisken. Något som givetvis var riktigt, riktigt surt. På ren svenska.
Att jag aldrig sparar något på datorn har helt enkelt med att göra att en dator kan gå sönder och haverera av olika anledningar. Sen kan det hända saker, som när jag vid något tillfälle tappade en dator i betonggolvet i en hotellfoajé – och datorn gick i bitar och gick inte att rädda. Den gången var jag glad att jag inte hade några filer sparade på datorn, utan på en hårddisk som låg i en annan väska.
En hårddisk kan givetvis också gå sönder, så där har vi anledningen till att jag kör en backup till ytterligare en hårddisk med jämna mellanrum.

Skulle jag tvingas välja mellan min telefon och min dator, skulle jag alla dagar i veckan välja datorn. Datorn är visserligen svårare att ta med sig någonstans, men det går att göra så väsentligt mycket mer på en dator än på telefonen. Man skulle i så fall under en period få klara sig utan ringa och SMS:a folk.
Samtidigt är det lite läskigt vad sårbart allt i samhället är genom den ständiga digitaliseringen. Det går idag knappt att betala en räkning utan en dator och internetuppkoppling. Man blir het enkelt snabbt avskuren från resten av samhället om datorn eller internetuppkopplingen plötsligt havererar. Digitaliseringen har förenklat i många avseenden, men det är också ett steg mot att bli väldigt sårbart. Eller för den delen, ett längre strömavbrott ställer ju också till det en hel del. Samma sak händer där, när datorer och telefoner inte längre går att ladda upp.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: