Jag har insett att jag haft viss oordning på bloggen, att det inte riktigt varit så som jag egentligen skulle vilja ha det. Inte minst har jag behövt styra upp det här med kategorier lite mer och sortera mina inlägg lite striktare. Det kan tyckas vara en skitsak, men för mig som bloggare är det skönt att ha ordning på inläggen. Ofta vill jag länka till gamla inlägg och det ska då vara lätt att hitta dem. Samtidigt ska det givetvis vara lätt som läsare att navigera bland inläggen och hitta vad jag skrivit om i olika sammanhang. Så det har blivit några nya kategorier och flera inlägg har kategoriserats om för att bättre passa in i sitt sammanhang.
Det har liksom blivit några inlägg vid det här laget och jag är snart uppe i hela 1000 inlägg här på bloggen. Så det vill till att hålla viss ordning så att det är lätt att navigera runt och hitta olika ämnen som jag bloggat om. Så nu går det att hitta ett antal nya kategorier i högerkolumnen på bloggen och det kommer förmodligen bli fler med tiden. Vad man skriver om som bloggare varierar över tid och vissa kategorier tenderar att fyllas på frekvent i vissa perioder för att sedan inte användas alls. Jag har till exempel en egen kategori om hela historien med Däckhuset i Kalmar, då jag blev JK-anmäld efter att ha skrivit ett kritiskt inlägg om företaget. Hela historien är sedan länge överspelad och det kommer förmodligen inte bli fler inlägg i ämnet. Men kategorin finns kvar, då jag tycker det finns ett stort intresse i att låta inläggen vara kvar på bloggen.
Det är ytterst sällan jag plockar bort inlägg, utan har jag väl skrivit och lagt ut något blir inlägget kvar. De enda gånger jag gallrat bland inläggen, är de gånger jag bytt plattform och manuellt varit tvungen att flytta över inlägg. Då har jag sållat rätt hårt bland inläggen. Nu ligger bloggen på WordPress, där jag trivs väldigt bra och jag har inga planer för tillfället att flytta bloggen. Den enda nackdelen med WordPress, är att det är ganska dyrt att ha de tjänster jag själv vill ha. Så jag får årligen punga ut med ganska mycket pengar, men det är det å andra sidan värt pengarna. Samtidigt har jag ju reklamen på bloggen som ger en mindre inkomst trots allt, liksom ett och annat sponsrat inlägg. Så på ett år går bloggandet ungefär plus/minus noll.

Som bloggare är man aldrig riktigt “ledig”. Jag kommer ofta på mig själv med att fundera över vad jag ska skriva om klura på nya ämnen för blogginlägg. Det skulle inte vara svårt att ägna sig på heltid åt en blogg om det var lite mer lönande. De få inkomster jag själv har på bloggen gör bara att det mer eller mindre går runt, men inte så hemskt mycket mer än så. Så leva på bloggen är för mig en total omöjlighet. Men visst skulle det vara kul om det åtminstone gav lite mer pengar än det faktiskt gör, med tanke på hur mycket tid jag lägger ned på bloggen är det rena förlustaffären – så enkelt är det bara. Men jag bloggar ju i första hand inte för att dra in pengar, utan för att jag tycker att det är kul. Så det kanske inte är hela världen att jag inte drar in några jättesummor direkt.
Jag får någon gång här och där förfrågningar om sponsrade inlägg på bloggen och de allra flesta erbjudanden accepterar jag och skriver ett inlägg. Men jag försöker hålla en viss nivå på bloggen och är trots allt ganska petig med vilka erbjudanden jag godtar eller ej. Dels ska inlägget passa in i bloggen i övrigt, sed/an vill man också kunna förhandla till sig ett vettigt arvode för inlägget. Ibland kan man få rena skambud och då avböjer jag vänligt men bestämt att skriva det. Vissa tycks tro att man är villig att lägga upp sponsrade inlägg för ett par hundralappar – och så billigt säljer jag mig inte. Själv har jag som policy att fakturera minst 750 kronor för ett inlägg, får jag inte den summan avböjer jag erbjudandet.
Sen är jag väldigt noga med att följa alla regler liksom att naturligtvis betala in skatt och moms för arvodet. Enligt reglerna ska det tydligt framgå att det är ett sponsrat inlägg, det vill säga reklam. Det är inte alla uppdragsgivare som accepterar att man tydligt märker inläggen på det viset och även då avböjer jag publicering. Det finns domar där bloggare faktiskt fällts för att inte tydligt nog ha märkt sponsrade inlägg och därför är jag väldigt noga på den punkten.

En sak jag kommit i kontakt med, men dock inte riktigt kan förstå är fenomenet med bedragare som på olika vis försöker lura till sig sponsrade inlägg – som bloggaren naturligtvis inte får betalt för i slutändan. Jag har ett flertal gånger fått mejl med förfrågningar om att skriva inlägg, men som varit uppenbara bedrägeriförsök. Mejlen är ofta på engelska och visserligen tämligen välformulerade allt som oftast. Men sedan ska man marknadsföra en hemsida som är oerhört klantigt och taffligt uppbyggd. Det är oftast inte särskilt svårt att genomskåda dessa bedrägeriförsök, men det krävs lite tid att kontrollera vad det är man ska marknadsföra.
Jag har tagit för vana att alltid kontrollera vad det är jag ska marknadsföra innan jag bestämmer mig för att acceptera eller avböja ett erbjudande. Kontrollen brukar vara att mejla lite med kunden och att besöka den sida man vill att jag ska marknadsföra. Ofta förstår man tämligen omgående om det är någon som försöker lura mig. Det jag dock inte förstår är vad man får ut av att lura en bloggare till att skriva ett visst inlägg, länka till en konstig hemsida och sedan inte betala för det. Något måste man ju få ut av det, frågan är bara vad?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: