För 30 år sedan hade mitt då 11-åriga jag tyckt julen – ja nästan hela livet – var över vid här laget. När man kröp i säng på julaftonskvällen, spelade det ingen roll hur nöjd man var med klappar, mat och sällskap. Julen var ju liksom över.
Men nu som vuxen kan man njuta minst lika mycket av resten av helgerna. Det lugn som fyller mellandagarna, liksom att kunna njuta av lite ledighet, den sista julmaten är saker man med åren börjat uppskatta mer och mer. Framförallt från och med i år för min egen del, när jag för första gången i livet faktiskt jobbar kontorstider och har alla helgdagar lediga. För första gången sedan jag började jobba i mitten av 90-talet har jag ledigt både jul och nyår – plus mellandagarna.
Det har blivit en snabbvisit hos släkten i Hudiksvall och Söderhamn under julhelgen, med hemfärd på juldagen. Sen har mellandagarna tillbringats i ett stilla lugn här hemma i Stockholm. Nu kan jag njuta av att beta av lite på hemmaplan, som inte hunnits med under jobbveckorna, liksom att fynda lite på mellandagsrean.

Lite nya kläder har det blivit på mellandagsrean, har verkligen varit i stort behov av nya kläder på sistone. Av någon anledning blir kläderna svåra att komma i med tiden och sitter åt kring olika ställen på kroppen där de inte suttit åt förut. Nu har jag dessutom kostat på mig att köpa lite märkeskläder, något som jag inte alltid gjort förut. Men jag kan inte låta bli att störa mig på vad mycket onödigt skräp man får med sig hem när man köper skjortor. På bilden här nedanför ser ni skräpet som blev efter fyra av de skjortor jag köpte. När man ska tänka klimatsmart och försöka minska på svinnet, känns det totalt onödigt att förpacka kläder på det här viset. 
Man kan visserligen hävda att jag som kund kan välja bort vissa varor, med all rätt. Men grundproblemet är ändå att klädtillverkarna från början “slår in” kläderna i totalt onödiga förpackningar. Dessutom försvårar det ju för oss kunder, som inte kan prova plaggen innan vi köper dem.

Foto: Tobias Lindqvist

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: