Alltså, hur trött är man inte på alla reklammejl man får i inkorgen hela tiden?! Vissa dagar tycker jag inte att jag gör något annat än raderar reklam från inkorgen. Jag brukar alltid avsäga mig prenumerationen av nyhetsbrev och reklam när den möjligheten finns, vilket det oftast gör när det är seriösa företag. Men många gånger går det inte mer än några få veckor, så är utskicken igång igen från samma företag – detta trots att man försökt avsluta prenumerationen.
Är det någon som överhuvudtaget läser dessa mejl? Finns det någon som tänker ”åh, vad kul, nu har jag fått reklam från det här företaget”. Finns det folk som på fullt allvar sitter och går igenom dessa mejl noggrant och läser dem från början till slut? Själv har jag nog aldrig gjort det, måste jag säga. Jag tycker mestadels att dessa utskick är en besvärande belastning, i princip att jämställa med annan spam och till 99,9999 (…) % läser jag dem inte överhuvudtaget utan raderar dem snabbare än de kommit. Givetvis sedan jag sett till att avregistrera mig från sändlistan.

Jag brukar aldrig aktivt fylla i att jag vill ha nyhetsbrev från några som helst företag, inte ens där jag handlar regelbundet. Visserligen är jag prismedveten och brukar i princip alltid jämföra priser innan jag köper något. Men det är ytterst sällan jag nappar på att köpa något efter att ha fått något massutskick från något företag – jag vet faktiskt inte om det ens har hänt. På sin höjd uppfattar man ju vad som står i rubriken innan man raderar mejlet, så det är sällan man faktiskt märker vad som står i det.
Oftast klaffar inte utskicken med att man faktiskt behöver köpa något. Det är väl ett av ytterst få tillfällen som jag läser massutskick, om det klaffar med jag behöver köpa något och faktiskt får ett reklamutskick från ett företag som säljer just det jag ska ha. Behöver jag nya kläder och får ett mejl från Zalando om rea på kläder, så kan jag trots allt ta någon minut och ögna igenom mejlet för att se om jag hittar något.

Men det förtar mycket av glädjen när man får en notis på telefonen om ett nytt mejl. Ofta hoppas man ju på något roligt, ett personligt skrivet mejl från någon. Så öppnar man notisen och upptäcker att det bara är reklam, då blir man ganska besviken.
Det skulle vara intressant att veta om dessa reklamutskick faktiskt ökar företagens försäljning? Är det tillräckligt många som läser dem för att det ska vara värt besväret och energin att skicka ut dem? Någonstans känns det ju så, eftersom dessa mejl trots allt fortsätter att komma. Trots allt måste det ju finnas en och annan därute som gör sig besväret att läsa igenom de nyhetsbrev och reklamutskick som kommer. Och så länge det är så kommer vi fortsätta att terroriseras av reklam i våra inkorgar.
Det har innan internet varit enklare att värja sig mot reklam. Jag är en av många som har en ”nej tack till reklam-skylt” på dörren så jag slipper reklam i pappersform. På så vis har jag genom åren sluppit reklam innan internets intåg. Numera slipper jag den bara i pappersform, men i elektronisk form kommer det reklam mer eller mindre dagligen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: