Jag har byggt upp en ganska bra tillvaro kring att gå hem hela dagarna. Hade jag haft en tillvaro där jag varit mer eller mindre sängliggande, hade jag förmodligen varit rejält uttråkad vid det här laget. Men riktigt så har läget inte varit, utan jag har haft viss energi att hålla igång med saker trots allt. Jag har kunnat lägga tid på att skriva och blogga till exempel, vilket inte gör mig någonting.
Den enda gången jag blivit i närheten av uttråkad, är nu när jag varit hemma med min trilskande höft och faktiskt inte kunnat göra ett smack. Det har gjort ont till och med när jag suttit, så det har varit en utmaning även att sitta vid datorn. Jag har extremt svårt för att bara gå hemma och inte göra någonting, det får mig att klänga efter väggarna på nolltid. Så jag är innerligt glad att det inte blev så långvarigt med höften denna gång, utan att det faktiskt gick över relativt fort.
Det kanske inte hade varit läge att jobba under sjukskrivningen, det finns ju trots allt en anledning till att jag är sjukskriven. Och det känner jag verkligen av, kroppen samarbetar inte så bra att det skulle vara läge att arbeta heltid. Jag fumlar med händerna, tappar saker och är oerhört vinglig på benen. Så länge jag sitter i min stol på jobbet skulle det gå, men gå ronder och – om det skulle behövas – göra ingripanden skulle vara desto mindre aktuellt.

För en gångs skulle har jag nu även möjlighet att träna på regelbunden basis. Måndag, onsdag och fredag går jag till gymmet varje vecka och river av ett rejält pass. jag har blivit ordinerad av vårdpersonalen att försöka leva så normalt som möjligt, så jag försöker göra allt sådant jag gör i normala fall – förutom att jobba då, förstås. Och träningen har flera aspekter, dels är det bra ur rehabiliteringssynpunkt för att kroppen ska hämta sig efter strålbehandlingen, men jag är också ordinerad att gå ner i vikt. Och just vikten har jag bestämt att ta krafttag med nu, jag behöver verkligen göra något åt den. Jag ligger åtskilliga kilon över min idealvikt, så jag har en del att jobba med milt uttryckt.
Den största förändringen just nu har varit att jag i samråd med min läkare lagt om min medicinering och tagit bort två mediciner som har som biverkning att man just går upp i vikt. Medan jag tagit de medicinerna, har jag haft en aptit som är utan dessa like. Jag är stor i maten även i normala fall, men med de medicinerna har jag ätit rent abnorma mängder mat. Sedan jag slutade med dem, har jag märkt av en markant förändring åt andra hållet, nu äter jag mer normalstora portioner och det är långt ifrån alltid jag tar en andra portion. Det i kombination med regelbunden träning, hoppas jag ska kunna ha en positiv effekt på vikten.
Det är så mycket som hänger med vikten, som jag så gärna vill ändra på. Man orkar mindre, känner av rygg, höfter och knän för att ta det påtagliga rent kroppsligt. Sedan har jag alltid samma dilemma att hitta kläder som sitter helt okej. Framförallt byxor, men även jackor och skjortor ställer till det med jämna mellanrum.

Nu har vi i alla fall varit i kontakt med målarfirman som ska tapetsera om vår lägenhet. Man har från Stockholmshem bett dem att prioritera vår lägenhet för att vi ska få jobbet gjort så fort som möjligt. Det kommer ändå ta ett tag innan de kommer igång med arbetet tyvärr. Jag hoppas bara det blir gjort medan jag fortfarande är hemma, så det blir lättare att klaffa med allt. Dessutom kommer jag ha möjlighet att ta ner tavlor, flytta på möbler och göra allt annat som krävs innan målarna kommer.
Det känns lite kluvet att beskedet kom så pass sent angående att vi ska få omtapetserat. Då hade vi redan hunnit komma på plats, hängt tavlor, lampor och förankrat möbler i väggarna. Nu måste allt plockas ner och lossas, för att sedan sättas tillbaka när målarna varit på plats. Det känns lite jobbigt att nu flytta runt allt och leva i ett byggkaos under en tid när vi äntligen kommit i ordning i lägenheten. Samtidigt ska det faktiskt bli både skönt och kul med tapeter vi valt själva och faktiskt få vår personliga touch på lägenheten. Sen återstår att så småningom även lägga parkett i hela lägenheten, men det blir en senare fråga.

Jag har i alla fall kommit på nackdel med den nya lägenheten. Vi har en radio i köket, som står på en stor del av dagarna. Så har det varit i åratal, P4 står i princip från när vi stiger upp tills vi går och lägger oss på kvällen. I den förra lägenheten hördes radion väldigt väl till de övriga rummen och det passade väldigt bra. Jag kunde ha radion på i köket och samtidigt sitta i sovrummet och jobba – och höra vad som sades på radion väldigt bra.
Radion är även nu placerad i köket, men hörs inte till arbetsrummet om man inte har den på exceptionellt hög volym. Så nu håller jag på att leta efter en radio till, som kan stå i arbetsrummet. Jag har blivit så van vid att ha radion på om dagarna när jag är hemma och vill gärna fortsätta så.
Dock har jag hittat tillbaka till att lyssna på CD-skivor istället, nu när det inte funkar med radion. Och jag har insett att jag föredrar att ha CD-skivor på snarare än Spotify. Oftast vill jag lyssna på någon specifik musik och att göra nya spellistor i princip varje dag känns ogörligt. Jag har då CD-växlare vilket gör att jag kan lägga i fem CD-skivor samtidigt, sätta på slumpmässig uppspelning och sedan ha musik att lyssna på några timmar framåt. Dagen efter lägger jag i fem nya skivor att lyssna på. Där klår CD-skivorna både LP-skivor och Spotify om du frågar mig.
Jag har själv faktiskt lite svårt att förstå den nya trenden med vinylskivor som ju börjat komma tillbaka på sistone. Att lägga på en skiva för att sedan behöva vända på den efter 4-5 låtar och sedan byta skiva efter ytterligare 4-5 låtar känns ganska opraktiskt. När man som jag har musik på i bakgrunden är LP-skivor rätt opraktiskt. Jag kan förstå om man sätter på en skiva, tar en öl och faktiskt aktivt lyssnar på musiken, då blir det kanske något helt annat.
Av samma anledning är jag inte stor “ljudnörd” som vill ha den perfekta stereon med optimalt ljud. Jag är helt nöjd med min 20 år gamla stereo, som varit en sann trotjänare sedan jag köpte den ny någon gång runt millennieskiftet. Den var visserligen inte billig när jag köpte den, utan det var den senaste tekniken när jag köpte den. En rejäl surroundförstärkare och svindyra högtalare. Bara förstärkaren kostade ungefär 4000 kronor och högtalarna ungefär 1700 styck. Men jag tycker inte det är något fel på ljudet efter dryga 20 år och stereon får duga åt mig tills den gjort sitt och slänger in handduken.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: