Det smärtar verkligen, det gör så ont. Men jag har börjat inse att det snart är dags för ny dator. Sakta men säkert, bit för bit börjar min nuvarande dator att ge upp. Allting tar tid och man måste ett evinnerligt tålamod när man sitter vid datorn. Den är välanvänd, det ska erkännas – jag har suttit många, många timmar vid datorn. Så egentligen kanske det inte är så konstigt att den börjar ge upp så smått. Men det är oerhört taskig tajming, jag har helt enkelt inte råd med en ny dator just nu. Framförallt inte när man just har flyttat och sedan varit sjukskriven under merparten av våren, då har min inte särskilt mycket pengar över till annat än det allra viktigaste.
Frågan är väl om det någonsin är ett bra läge att datorn ger upp? Men det finns dåliga tillfällen och sen finns det sämre tillfällen. Och det här är ett sämre tillfälle, minst sagt.

Sist jag var tvungen att skaffa ny dator, tappade jag den gamla i betonggolvet till en hotellobby. Datorn gick i bitar och det var inte mycket kvar som gick att rädda. Då blev det liksom akut, det gick inte att vänta på att ekonomin tillät ett datorköp. Å andra sidan täcktes merparten av kostnaden av hemförsäkringen den gången, men det blev fortfarande en kännbar slant att punga ut med. Självrisk och lite annat gör ju att hemförsäkringen inte riktigt täcker hela kostnaden för den nya produkten. Den gång lyckades jag tajma datorhaveriet med Black Friday, så med flax hittade jag en dator jag ville ha till nedsatt pris. Så räknade jag av rabatten och pengarna jag fick på hemförsäkringen, fick jag en billig dator. Men det var fortfarande surt att punga ut med några tusenlappar som jag inte hade räknat med.

Nu är det inte fullt lika akut att införskaffa en ny dator, jag får helt enkelt stå ut med den sega dator jag har ett tag till. Den funkar, även om saker och ting tar tid. Ibland får jag liksom flashbacks till hur det var när internet var nytt och fortfarande i sin linda. På den tiden det faktiskt kunde ta 20 sekunder att ladda en hemsida. Minns när man fick stå ut med uppringt internet, när det samtidigt tutade upptaget om någon försökte ringa på hemtelefonen? Det är ungefär den känslan jag får ibland numera, men med undantaget att det faktiskt går att ringa till mig medan jag är ute på nätet.

Sen är jag faktiskt lite nördig och pedant när jag kommer till datorer. Det finns liksom inte på världskartan att köpa en begagnad dator när jag väl byter, utan det ska absolut vara en ny. Jag använder datorn så pass mycket, att det inte är realistiskt att köpa begagnat – då skulle jag förmodligen behöva dator långt mycket oftare än när jag köper nytt. Jag skulle vilja hävda att alla datorer börjar krångla med tiden, hur väl du än vårdar dem. Med tanke på hur mycket jag använder mina datorer, är det därmed bara en tidsfråga innan en begagnad dator börjar krångla. Så ja, jag köper nytt – annars får det vara!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: