Ny vecka och nya, friska dag som man säger. Det har varit en intensiv helg med syskonbarnen på besök mellan lördag och söndag – men tiden går fantastiskt fort när man har hand om två små barn. Söndagen spenderades på tekniska muséet, något som var äldsta systersonens önskemål. Han formligen älskade att gå runt bland alla tekniska prylar, medan vi vuxna inte var fullt lika entusiastiska. Vi förfasade oss mer över hur dyrt det är att gå på museum nuförtiden. Bara inträdet för tre personer kostade drygt 500 kronor – lunch i muséets servering för alla tre ungefär lika mycket. Så det blev en dyr historia, men det var samtidigt roligt att se systersonen så lyrisk över alla dataspel, telefoner och andra tekniska prylar som fanns i utställningshallarna.
Nu tar en ny vecka vid och jag har förmånen att vara ledig från jobbet fram till torsdag kväll. Jag har en del småsaker inplanerade, men inga större saker. Jag ska hinna med att träna, gå till dietisten och få in de sista av alla kvitton som behöver lämnas in till redovisningsbyrån för förra kvartalet. Sedan ska jag jobba min första helg på nya jobbet och se vad det innebär. Jag har ingen som helst aning om vad som väntar, men föreställer mig att det är lugnare att jobba helgnätter än vardagsnätter. På somliga arbetsplatser är det ju tvärtom, till exempel när man jobbade på Polisens ledningscentral. Där var helgnätterna ofta mer hektiska än vardagsnätterna var. Men jag får se om jag har fel när det kommer till att vara vägtrafikledare, det kanske är fullt upp även på helgnätterna.

Nu pågår planeringen för höstlovet för fullt, jag har förmånen att vara ledig hela veckan och har lovat att jag och äldsta systersonen ska hitta på lite roliga saker. Bland annat har jag bokat in en Ålandskryssning och sedan ska vi gå och bowla någon av dagarna också. Han blev tydligen helt såld på det där med Ålandskryssningar när vi åkte förra sommaren, så nu har jag lovat att vi ska göra en kryssning igen. Jag tycker nog att det är lika roligt som han tycker, även om fokus givetvis kommer att ligga väldigt mycket på honom och inte så mycket på vuxenaktiviteter ombord på båten. Men vi ska äta smörgåsbord, frukostbuffé och besöka spaavdelningen för att bada och basta.
Jag minns själv hur roligt det var med höstlov och att hitta på en massa roliga saker med familjen när man ändå var ledig från skolan. Det var inte alltid mina föräldrar var lediga så att man faktiskt kunde göra något, utan ibland fick man ju gå på fritids istället hela veckan. Men som jag minns det, gjorde vi ändå saker vissa år på höstlovet – och det var alltid lika roligt med ett avbrott i vardagen. Ofta åkte vi till Stockholm för att hälsa på mina morföräldrar, som bodde här. Och det var intensiva dagar med besök på muséer, Skansen och allt möjligt. Det var nog i genom dessa besök i Stockholm som jag fattade tycke för den här stan och det föll sig väldigt naturligt att jag flyttade hit som vuxen.
Nu är det roligt att vara en del av andra barns uppväxt och hitta på roliga saker på lov och helger. Och jag hoppas givetvis på att kunna hitta på en massa roligt även med minstingen, som just nu bara är ett år – men med tiden kan vi förstås hitta på en massa roligt vi med.

Höst har det verkligen blivit på fullaste allvar över Stockholm nu – och det är riktigt kyligt ute. Somliga morgnar har det varit frost på bilarna ute på gatan och höstlöven ligger som limmade på gatan. Jag har verkligen inte så mycket emot hösten, utan tycker snarare att det är ganska mysigt om jag ska vara ärlig. Nu är dessutom planeringen inför jul och nyår i full gång, vilket förstås är väldigt roligt. I vårat lilla tvåmanshushåll håller vi för fullt på med att bygga upp våra egna jultraditioner. Bland annat brukar vi varje år kosta på oss att äta julbord och samtidigt kombinera det med en hotellövernattning. Innan julbordet brukar vi gå på Skansens julmarknad, så att julstämningen verkligen är på topp till julbordet. 🎅 De senaste åren har vi ätit julbord och sedan övernattat på hotell Hasselbacken – och har varit väldigt nöjda med både maten och de rum vi har fått.
I år höll det på att bli att vi bokade in oss på annat håll, eftersom det paket med övernattning och julbord som man erbjöd på Hasselbacken skulle betalas i förskott och sedan inte gick att om- eller avboka om man skulle vilja/behöva. Så har det inte varit tidigare år, utan man har betalat vid ankomst och kunnat om- och avboka fritt fram tills något dygn innan ankomst. Men skippade man i år själva paketet och bokade övernattning och julbord var för sig, då gick det hur bra som helst. Visserligen skilde det några hundralappar i pris, men det var inga större summor det handlade om.
Själva julfirandet i år verkar bli ganska avskalat eftersom många i familjen ska fira helgen på annat håll. Vi är en internationell familj, med respektive som har påbrå från andra länder vilket gör att jular ibland firas utomlands för somliga i familjen. Så på julafton tycks det bli jag och sambon och möjligen någon till som kommer över, men det funkar givetvis det med. Somliga av våra julaftnar brukar starkt påminna om filmen Tomten är far till alla barnen – kanske inte fullt så kaosartad, men med ex, nya respektive och barn och från tidigare relationer. Själv är jag glad att vi kan fira jularna så, det är inte alla familjer som får det att fungera direkt.
I år blir det dock lite med avskalat och det blir första julen som vi kanske sitter själva en del av julafton. Men det gör ingenting – och det är ju så det blir somliga jular när man ska försöka ena alla familjekonstellationer.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: