Som inbiten nattarbetare har jag testat alla möjliga knep för att få sömnen att fungera. Jag har jobbat någon form av skift nästan hela mitt yrkesverksamma liv och det är först på senare år som jag börjat inse vad som faktiskt passar mig allra bäst. Det är framförallt att vända och vrida fram och tillbaka på dygnet som ställer till det för många skiftarbetare, inte minst om det är nattskift involverade på ett eller annat vis. Jag vet att vissa av mina kolleger som också bara jobbar natt inte vrider tillbaka dygnet när man gått av sista natten och ska vara ledig, men jag skulle aldrig fixa det – jag skulle känna mig alltför asocial om jag levde på det viset. Så jag vänder och vrider på dygnet allteftersom jag ska jobba respektive vara ledig, vilket funkar alldeles utomordentligt bra för mig.
Inför första natten har jag testat alla möjligheter man kan tänka sig. Jag har testat att inte göra något alls, utöver att sova ut på morgonen. Jag har testat att kliva upp tidigt för att sedan sova en stund på eftermiddagen. Och slutligen har jag testat att sitta uppe så länge det bara går kvällen innan första nattpasset, för att sedan sova så länge jag klarar dagen efter. Och det är just det sistnämnda som jag insett funkar allra bäst för mig. Gör jag inget speciellt mer än att sova ut, då blir jag extremt trött framåt morgonen på första nattpasset. Att stiga upp och sedan hoppas på att kunna sova en stund på eftermiddagen känns som lite av ett lotteri, eftersom jag inte alltid klarar att sova på dagen – oavsett hur trött jag är. Däremot funkar det ypperligt att sitta uppe länge sista kvällen innan första nattpasset, för att sedan sova en bit in på dagen. Det må visserligen vara lite av ett självplågeri att sitta uppe till framåt morgonkvisten när man inte har något speciellt att göra, men jag brukar oftast få det att fungera. Jag får helt enkelt se till att hålla mig sysselsatt på ett eller annat vis och då brukar jag kunna hålla mig vaken.
Ska man sedan vända tillbaka dygnet efter att ha jobbat natt, finns det väl egentligen två alternativ. Antingen går man inte och lägger sig alls, utan håller sig vaken efter sista nattpasset – eller så lägger man sig några få timmar och sover för att sedan kunna komma i säng i skaplig på kvällen. Och här är det återigen det sistnämnda alternativet som passar mig bäst. Jag har provat att hålla mig vaken efter ett nattpass, men framåt dagen är jag då så trött att jag praktiskt taget hallucinerar. Så några få timmars sömn behöver jag efter det sista nattpasset, så enkelt är det bara. Jag brukar vara i säng mellan åtta och halv nio på morgonen och stiger sedan upp mellan tolv och ett på dagen – sedan somnar jag som en stock på kvällen. Och vips har jag vänt tillbaka dygnet efter mina nattpass.
Men det har varit mycket experimenterande fram och tillbaka genom åren innan jag slutligen insett vad som passar mig allra bäst. Nu har jag hittat en rutin som passar och tror inte att jag kommer att ändra på det i första taget.

Det är inte alla som förstår det, men jag trivs oerhört bra med att jobba skift och jag har ingen om helst längtan efter att återgå till att jobba kontorstider. Jag har testat kontorstider, men kände inte att det var min grej någonstans. Veckorna försvann i ett gytter att jobb, sömn och möjligen lite mat här och där. Det var knappt man hann eller orkade ta sig förbi gymmet efter jobbet. Helgerna gick nästan uteslutande åt till att fixa med allt som inte hanns med under veckorna, som att städa, tvätta, handla och allt annat man behöver fixa med. Jag förstår faktiskt inte alls att det anses mer “förmånligt” att jobba kontorstider än skift, eftersom just skift är så mycket bättre. Javisst, man vet aldrig om man är ledig storhelger och man jobbar även vissa vanliga helger. Man jobbar kvällar och nätter, men jag tycker man har så otroligt mycket mer tid och ork när man jobbar skift. Jag skulle till exempel inte alls ha tiden att plugga parallellt med min heltidsanställning om jag inte jobbade skift.
Och jag på ett helt annat vis att göra sådant som är svårt när man jobbar kontorstider. Som att besöka läkaren, banken, tandläkaren, hålla kontakt med myndigheter – och allt annat som bara har öppet under kontorstider. Eller så enkla saker som att gå på stan – jag behöver inte göra det när “alla andra” går på stan, som efter 16:30 på vardagar eller dagtid lördagar. Jag kan gå på stan på dagen en vardag och slippa trängas, vilket är fantastiskt skönt. Och jag har långledigheter då jag kan åka till stugan, resa eller göra annat utan att behöva ta ut dyrbara semesterdagar. Jag skulle heller inte ha möjligheten att driva min firma vid sidan av jobbet, med filminspelningar och allt vad det innebär om jag inte jobbat skift.

Så jag går mot strömmen i åtminstone ett par avseenden; jag vill inte ha barn och jag föredrar att jobba skift. Något som inte alla riktigt kan förstå, många vill ha kontorstider och jobba på regelbundna tider. Själv förstår jag inte alltid livsvalen med kontorsjobb och barn, även om jag givetvis respekterar det valet också. Det måste ju trots allt vara upp till var och en hur man väljer att leva sitt liv. Och där föredrar jag ett liv utan barn och med ett skiftjobb som tillåter den fritid jag vill ha.
Inte minst sommartid uppskattar jag skiftjobbet med alla långledigheter, som gör det möjligt att vara i stugan en hel del utöver själva sommarsemestern. Hade jag jobbat kontorstider, hade jag med all säkerhet inte haft samma möjligheter att åka fram och tillbaka så mycket som jag gör idag.

Men visst, absolut, jag svär ibland över skiftarbetets avigsidor. Det är klart att jag inte jublar när jag går till jobbet julaftons kväll, nyårsnatten eller midsommarafton – och inte för den delen en lördagskväll heller. Det är klart att det optimala hade varit skiftjobb utan att jobba storhelger, det skulle jag också skriva under på. Men man får ta det onda med det goda helt enkelt – så är det ju bara.
Och jag brukar ha tur med mina arbetstider generellt sett. Det är två dagar på året jag vill vara ledig – och det är midsommarafton och julafton. I övrigt kan jag tänka mig att jobba vilka dagar som helst. Och där brukar jag generellt få min vilja igenom, det är inte många jular och midsomrar jag jobbat genom åren. Däremot har jag jobbat nyår, påskar och andra storhelger så det brakar om det.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: