Midsommarhelgen 2023 är över och vi går så sakteliga in i slutet av juni. Det känns nästan lite konstigt vad tiden springer iväg hela tiden, att vi snart går in i högsommarmånaden juli. Det var inte länge sedan man tyckte att våren gått fort och att det var märkligt att man gick in sommarmånaderna med rask takt. Nu har en tredjedel av sommaren praktiskt taget passerat och det är snart dags för semester – vilket givetvis är oerhört skönt. Knappt tre veckor till ska av jobba, sedan är det dags för våran huvudsemester för i år. Och jag hoppas faktiskt att det fina vädret håller i sig en bit in i augusti och att resten av sommaren inte tänker regna bort. Hur oroad man än är över klimatförändringarna, så går det inte att komma ifrån att varma somrar är härliga. Man får som sagt skatta sig lycklig att man inte är lantbrukare eller liknande och därmed beroende av återkommande regn under somrarna.
Här har det inhandlats nya fläktar för i år – och vi har minst sagt fått användning av dem. Vi bor i en hörnlägenhet och har sol genom något fönster praktiskt taget hela dagen, så det blir snabbt varmt inomhus när det är varmt ute. Nu har vi fläktar i praktiskt taget varje rum och fläktarna går för högtryck hela dagarna. Framåt sen eftermiddag, när temperaturen sjunker en aning, ställs balkongdörr och fönster upp på vid gavel för att få någon form av svalka även inomhus.
Jag har jobbat rätt få nätter än så länge under värmeböljan och det får man väl säga är rätt skönt. Det är inte helt lätt att få sömn mellan nattpassen när det både är ljust och varmt ute. Jag har kommit på mig själv att vakna tidigare på morgnarna, det är inte helt lätt att sova några längre stunder på morgnarna när det närmar sig 30-gradersträcket i lägenheten. Så det är ingen slump att en av de kraftfullaste fläktarna står just i sovrummet. Vi har bra persienner och mörkläggningsgardiner för att det ska bli så mörkt som möjligt i rummet. Men som nattarbetare är sommaren trots allt den största utmaningen. Det är inte helt lätt att sova dagtid när det är varmt och ljust ute, det tror jag de flesta skiftarbetare håller med mig om.
Men nu är det bara några få veckor kvar innan det är dags för semester. Så jag får försöka få det att fungera dessa veckor, sedan börjar det förhoppningsvis vända – åtminstone vad gäller ljuset. Och jag tycker sömnen funkar bättre nu än vad den gjort tidigare, oavsett årstid. Tidigare har jag haft väldigt svårt att vända och vrida på dygnet fram och tillbaka, men numera fungerar det helt okej. Det är sällan jag har svårt att somna oavsett när det är jag ska sova på dygnet, utan jag somnar och sover oftast ovaggad mina sju till åtta timmar per dygn – ibland mer.

Så har det varit dags igen, för det som händer i någon utsträckning varje år. En olycka i en berg- och dalbana på ett svenskt nöjesfält. Det är länge sedan jag slutade åka karuseller, inte på grund av olycksrisken utan för att jag helt enkelt inte roas av det längre. Men jag tycker man hör så gott som varje år att det är olyckor med någon åkattraktion på något nöjesfält i Sverige. Denna gång gick det riktigt, riktigt illa och en person har avlidit av sina skador och nio personer vårdas på sjukhus för sina skador – varav några med allvarliga skador. Gröna Lund – där olyckan inträffade – har meddelat att man håller stängt minst en vecka framöver och polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död.
Jag tänker inte säga att man får skylla sig själv när man åker dessa åkattraktioner, för riktigt så är det trots allt inte. Min uppfattning är att det ska gå att lite på säkerheten på ett svenskt nöjesfält, att attraktionerna ska vara så pass underhållna att det riskerna ska vara minimala för dem som åker dem. Sen är det givetvis ändå så att man utsätter sig för en medveten risk vad man än gör. Oavsett om du åker karusell, flyger på utlandssemester, tar tåget någonstans eller åker bil – det finns alltid en risk för olyckor och det går inte att gardera sig emot alla eventualiteter. Så självklart kan olyckan vara framme oavsett vad det är du gör, så är det ju faktiskt.
Men oavsett skuldbörda, oavsett vems felet är vid en olycka, så är det förstås djupt tragiskt när en människa dör – något annat är lögn att säga. Och det är väl där man kan tänka att Gröna Lund må ha brustit, en dödsolycka ska liksom inte kunna inträffa i en åkattraktion. Att sedan vagnarna plötsligt stannar, att man måsta evakuera en attraktion eller liknande är en helt annan sak. Men när personer dör, då har man liksom tabbat sig en aning. Utan att ha några som helst fakta om vad som hänt, vågar jag gissa mig till det ligger en skuldbörda hos nöjesfältet än hos de besökare som åkte attraktionen.
Nu hoppas jag bara att de som skadats repar sig och att man går till botten med vad som faktiskt har hänt. Tillbud är en sak att det händer, men när folk dör är det en helt annan sak och då är det viktigt att det utreds vad som hänt.

Nu börjar det i alla fall märkas att det är semestertider – myten om att Sverige stänger under sommaren stämmer på det stora hela. Jag brukar få färre uppdrag på min firma inte minst under juli månad och en bit in i augusti, det är nog det största sommartecknet. Sen märker man på trafiken i Stockholm att folk är på semester, den normalt ganska hätska trafiken brukar vara förhållandevis väldigt lugn sommartid, inte minst från midsommar och en bit in i augusti.
Jag har inte mycket emot att vara kvar i stan under sommaren, inte minst i Stockholm finns mycket att göra även sommartid. Semestern i sig åker jag gärna iväg, men i övrigt brukar jag vara kvar i stan under sommaren. I år blir det en tämligen lugn semester, då vi kommer alternera mellan att vara hemma och i stugan – vilket passar mig väldigt bra. Jag tycker om Sverige om sommaren och vill helst inte åka härifrån under den delen av året. Det är alldeles för varmt utomlands och som det är just nu, är nästan även Sverige för varmt… 😂

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: