Ni vet hur det är när man varit ledig en längre tid och ska börja jobba igen. Hur vilsen man känner sig, hur svårt det är att komma ihåg vad man faktiskt ska göra. Lite så känns det för mig just nu. Jag har knappt jobbat alls i juni, men imorgon bitti är det dags. Nu ska jag jobba sex dagar i rad, vilket är ovanligt mycket – i normala fall gör vi sällan fem dagar i rad. Men nu har jag gjort en del passbyten, vilket gjort att mitt schema inte riktigt ser ut som det gjorde från början. Så nu får jag ta igen tidigare lediga dagar, men det gör å andra sidan inte särskilt mycket; jag har ju trots allt få vara ledig mer än jag skulle ha varit i normala fall på sistone.
Men det känns lite konstigt att komma tillbaka till jobbet imorgon efter att knappt ha jobbat alls på en månad. Det är ungefär samma känsla som efter en semester. Trots allt kommer det att gå bra, något annat förväntar jag mig inte. Men det kommer vara ovant när väckarklockan ringer vid halv fem imorgon bitti, jag är ju van vid att kunna sova på morgnarna – något man vänjer sig vid relativt snabbt.

Snart är det dags för den ordinarie semestern och jag har så smått börjat räkna ner inför att vara ledig på riktigt några veckor. Under semestern kommer jag till största delen vara i sommarstugan, vilket ska bli otroligt skönt. Jag har hittills inte varit i stugan något i år, så det gör att jag längtar ut dit lite extra just nu. Normalt brukar ju midsommarhelgen spenderas i stugan, men så blev det inte i år så det känns ju lite ovant. Men ibland blir det inte som man är van och man får gilla läget helt enkelt.
Men när semestern kommer, ska det bli andra bullar. Då blir det knappt fyra veckor i stugan som det verkar – och det ska bli riktigt skönt. Det är få ställen jag känner mig så avslappnad på som just på denna skärgårdsö långt ute i havsbandet. Jag brukar känna mig fullständigt utvilad efter några veckor på paradisön; jag sover bättre och kan sova till långt in på förmiddagen när jag är där.
Det är något helt annat än att vara kvar inne i stan, man har liksom inte en enda tid att passa – inte ens en buss. Man lägger sig när man är trött, äter när man är hungrig och tillvaron kretsar liksom kring de elementära behoven. Sen finns det givetvis alltid saker att pyssla med i en sommarstuga, så enkelt är det bara. Det ska målas, snickras och spacklas åt höger och vänster. Det är aningen enklare idag när vi har el, men det är fortfarande lite meckigt när man är beroende av vädrets makter – så mycket går inte att göra när det regnar och är dåligt väder. Som tur är, är vi dock några hushåll som delar på stugan så vi är ett antal personer som kan dela på allt arbete som behöver göras.

Det är inte alltid helt lätt till att motivera sig att göra saker i den värme som just nu råder. Jag har försökt motivera mig att komma iväg till gymmet till exempel, men det har liksom inte riktigt gått när det har varit så varmt som på sistone. Det vore visserligen fel att klaga på det fina sommarvädret, men vissa saker blir helt enkelt jobbigare när det är varmt. Det är jobbigare att hålla igång, jobbigare att göra fysiskt påfrestande saker som att städa, tvätta och handla. Helst av allt skulle jag vilja ligga på en strand med en god bok när det är sådant här väder.
Och det tänker inte ge med sig, det fina vädret om man ska tro prognoserna. Åtminstone inte på det stora hela. Nu varnar man för kraftigt regn på västkusten, men det är ju en bit ifrån Stockholm. Resten av Sverige får fortsatt härligt sommarväder att njuta av om man ska tro meteorologerna. Vår lägenhet blir oerhört varm när det är så här, i och med att vi har sol in genom fönstren under merparten av dagen. Så det korsvädras för fullt och fläktarna går bokstavligen varma.
Till det får man vara noga med vätskeintaget när det är så här varmt. Men det är mitt minsta problem tror jag, jag är rätt duktig på att få mig vätska även när det inte är så här varmt. Så det går en hel del vatten, läsk och öl i hettan – och finns det något godare än en riktigt kall öl en het sommardag?!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: