Jag har bott i Bagarmossen sedan 2005 och har rakt igenom trivts oerhört bra. Det är överkomliga resor in till stan samtidigt som man har naturen runt hörnet och ett väl utbyggt centrum med gott om affärer och restauranger. När jag flyttade hit, fick jag en hel del kommentarer om att Bagarmossen kan man ju inte bo i. Där gick det vilt till och man kunde inte känna sig trygg om kvällarna. Och bara veckorna innan jag flyttade till Bagis var det mycket riktigt ett mord i området. Men jag har aldrig känt mig otrygg i Bagarmossen. Jag har i alla år arbetat obekväma arbetstider och ofta kommit hem sena kvällar och nätter, jag har varit på krogen och kommit framåt morgontimmarna, men aldrig känt mig det minsta otrygg varken på tunnelbanan eller när jag hoppat av tåget och promenerat hem den korta biten jag ha att gå.
Och just de positiva sidorna med Bagarmossen är det fler som börjat upptäcka. Fler inser de överkomliga resorna till stan, samtidigt som man har naturen runt hörnet i och med Nackareservatet. Fler inser nog att man inte nödvändigtvis måste åka någonstans för att uträtta de viktigaste vardagsärendena. Matbutiker, postombud, apotek och bibliotek finns i centrum och för min del kan det ibland ta dagar utan att jag lämnar Bagarmossen.
Tydligen är et så att Bagarmossen är den stadsdel där priserna på bostadsrätter ökat allra mest de senaste åren. Folk har helt enkelt börjat inse det jag insett sedan väldigt länge, att Bagarmossen inte är så dumt att bo i. Runt 20 år är väntetiden för en hyresrätt, vilket är i klass med många “finare” områden i Stockholm. Just 20 år i bostadskön var vad jag fick “betala” för den lägenhet vi har idag. Då är det en stor trea på 84 kvadratmeter bara ett par hundra meter från Bagarmossens centrum. Väntetiden varierar säkerligen beroende på var i Bagarmossen vi pratar om och vilken standard det är på huset i sig. Vi bor till exempel i ett av få hus i Bagis som har hiss. Många av husen är annars trevåningshus från 40-talet och senare, där det inte finns någon hiss. Något jag misstänker gör lägenheterna lite mindre attraktiva.
Samtidigt blev jag lite förvånad när vi letade lägenhet och lade ut annonser om lägenhetsbyte, hur svårt det var att få napp. Jag trodde någonstans att en lägenhet i Bagarmossen skulle vara tämligen enkel att byta bort, men det visade sig vara ganska svårt. Visserligen berodde det lite på vilken sida man lade upp annonsen på, det lärde jag mig ganska fort. På Blocket fick vi i princip bara olika skambud på byten. Trots att vi var tydliga med att vi ville ha en trea inom tunnelbanenätet, max 15 minuter från centralen så kunde vi få svar gällande ettor i Södertälje, tvåor i Trångsund och så vidare. Via till exempel Lägenhetsbyte kom vi i alla fall iväg på en och annan lägenhetsvisning, även om inte lyckades hitta något som var av intresse i slutändan.

Nu har man i alla fall klubbat igenom att bygga 1000 nya bostäder i Bagarmossen vilket jag tycker ska bli jättekul. Jag älskar förändringar och tycker det ska bli spännande att något nytt nu kommer till i området. Visst, det kommer vara några år av byggande och byggtrafik. Självklart kommer det bli fler människor som bor i Bagarmossen, men just det sistnämnda tycker jag enkom är trevligt. Det kommer bli en mer levande förort, mer liv och rörelse och är en spännande utveckling i min lilla värld.
Jag vet dock att det varit en del protester mot somliga av byggplanerna, det har pratats om att vissa ska överklaga hela eller delar av planerna. Och så är det väl alltid vid förändringar, att somliga ska opponera sig och ställa sig på kant när saker ska beslutas. Men det behövs verkligen nya bostäder i Stockholm, så då får vi alla dra vårt strå till stacken och vara inbjudande emot nya grannar. Det är inte mycket det har byggts i Bagarmossen under de år jag bott här, så det börjar verkligen bli dags för lite förnyelse. Jag ser fram emot lite nya grannar och lite mer liv och rörelse i centrum.
Enda nackdelen när man bygger nytt, är ju att lägenheterna brukar bli hutlöst dyra med hyror som många som inte har råd att betala. När vi letade lägenhet, tittade vi lite på olika nyproducerade lägenheter, men då kunde en trea ligga på 15.000 kronor och uppåt i månaden vilket är aningen för mycket att betala bara för att bo. Även om man är två med skaplig inkomst, så vill man inte lägga alltför mycket bara på att bo. Och det är säkerligen sådana hyror det kommer att bli i de nyproducerade hus som nu ska byggas runtom i Bagis. Jag har personligen lite svårt att förstå dem som är villiga att lägga dessa summor bara på att bo. En lite större lägenhet kan ledigt gå loss på över 20.000 i månaden och jag tänker på hur fint man kan bo för dessa pengar. Man kan bo i ett fint hus med trädgård och allt och inte i en fyrarummare i Bagarmossen. Men men, det är upp till var och en vad man lägger sina pengar på.

Relaterade artiklar

Mitti 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: