Ibland blir jag så trött på att vara statist, så trött att jag är beredd att lägga ner hela projektet helt och hållet. För en vecka sedan blev jag kontaktad av ett produktionsbolag och inbokad för en inspelning söndag och idag måndag. Söndag skulle vara repetition och sedan inspelning idag måndag. Totalt skulle jag få fakturera 2500 kronor per dag för detta, exklusive moms.
Jag kom dit på avtalad tid igår och var med under repetitionerna och mötte regissör och producent. Men strax innan dagen var slut, ändrade man plötsligt planerna för inspelningen och klargjorde att man inte behövde mig på inspelningen idag. Och okej, planer kan ändras och det är sådant man inte alltid vet i förväg – det kan jag trots allt köpa. Men nu verkar det även bli diskussion om betalningen för dessa två dagar. Jag hävdar att jag ska ha betalt för båda dagarna eftersom jag blivit kallad och uppbokad för båda dagarna, det vill säga fått kallningsmejl som det kallas i branschen. Men det verkar inte produktionsbolaget hålla med om, utan ska nu “utreda” om jag ska få betalt även för idag när jag blivit avbokad med bara ett dygns varsel.
Det är inte det faktum att jag blivit avbokad som stör mig, utan att det verkar bli diskussion om betalningen. Jag blev inbokad en vecka i förväg, bokade om vissa saker i min kalender – bland annat bytte jag vissa arbetspass på jobbet för att kunna vara med filminspelningen idag. Och då anser jag att jag åtminstone ska få betalt när avbokningen kommer så tätt inpå som sen eftermiddag (vid halv sex) dagen innan. Framförallt när det är så pass mycket pengar som det rör sig om. Hade jag inte ändrat något i min kalender och det rört sig om några hundralappar hade jag kanske inte tyckt att det var hela världen – eller om man avbokat mig med bättre varsel. Men nu skedde det hela sent dagen innan och då anser jag att jag ska ha betalt.
Tilläggas ska förstås att jag i övrigt blivit bra och trevligt bemött av alla i produktionen, det är ingen som något vis varit otrevlig. Man har heller inte heller trilskats om att jag ska få betalt för den dag jag faktiskt varit med, utan det är den dag jag avbokats som man ska fundera på om jag får betalt eller ej. Och jag har inte på något vid tagit det personligt att jag inte fick vara med idag. Det är just att man ens behöver fundera över om jag ska ha betalt eller ej som jag hakar upp mig på.

Jag kommer givetvis inte att ge mig i första taget när det gäller detta. Fakturan för båda dagarna är utskriven och klar att skickas till produktionsbolaget – och den kommer gå till Kronofogden eller tingsrätten om den inte betalas fullt ut i tid.
Jag har varit med om lite liknande situationer tidigare och då har jag efter visst tjat alltid fått betalt. Men det är första gången det hänt med just detta produktionsbolag. Och det är ett ganska stort sådant, som jag haft flera uppdrag för tidigare då allt funkat totalt friktionsfritt. Så jag är faktiskt lite paff över den uppståndna situationen, att man inte är bättre påläst än så här. För har jag blivit kallad till inspelningen, det vill säga fått kallningsmejl, då är man också skyldiga att betala mig lön även om jag blir avbokad med kort varsel. Annars är det avtalsbrott. Och det är just därför jag kommer dra det i långbänk om man trilskas när det kommer till betalningen – eftersom jag anser att jag har rätt till betalning denna gång.

Det är som sagt inte första gången detta hänt, även om det inte hör till vanligheterna att man avbokas med kort varsel. Blir man avbokad, brukar det oftast ske ett bra tag innan så att man faktiskt vet. Men jag känner att det är ganska respektlöst att avboka med så kort varsel, även som statist har man trots allt ett liv utanför filmens värld och man vill kunna planera sin tid och veta att jag kan rätta mig efter de besked jag fått från mina uppdragsgivare.
Jag har ett par gånger tidigare blivit avbokad med kort varsel, båda gångerna dagen innan. Både de gångerna hade jag tackat nej till andra inspelningar för att kunna vara med på de inspelningar där jag avbokats med kort varsel. När jag påtalat det och “bråkat” lite, har jag slutligen fått betalt utan att behöva dra det hela vidare. Återstår väl att se hur det blir denna gång, om jag ska behöva blanda in myndigheterna eller ej. Men för 2500 kronor är jag trots allt villig att dra det hela ganska långt…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: