Det är några år sedan jag började engagera mig som statist i olika film- och TV-produktioner. Det har blivit något av en hobby, som jag dessutom har förmånen att tjäna lite pengar på. Med åren har det blivit ett antal produktioner jag varit med i och jag har nog haft att göra med de allra flesta lite större produktionsbolag som finns i Sverige. Jag har till och med startat en enskild firma för att få möjligheten att kunna fakturera för min ersättning när jag varit med någon produktion. Så jag har verkligen gått “all in” för det här med att vara statist. Jag gör det i första hand för att jag tycker att det är kul, men med tiden har man förstås gjort sig lite beroende av den extrainkomst som statisteriet ändå inbringar.
För det allra mesta blir man bra bemött på ett respektfullt sätt av såväl castingföretagen som produktionsbolagen, men som i alla andra branscher finns det förstås undantag. Jag minns gången jag bokades in som statist för Gåsmamman, men avbokades med väldigt kort varsel – så sent som kvällen innan inspelningen. Jag krävde givetvis att få betalt ändå, eftersom jag avbokades med så kort varsel, något jag slutligen också fick. Men det kändes som ett ganska respektlöst beteende från produktionsbolagets sida. Inte minst då jag bokade om i min kalender för att kunna vara med vid inspelningen.
En annan gång rök jag ihop med ett produktionsbolag kring fakturan jag skickat till dem. Det var inte faktureringen i sig som var problemet, däremot betalade man inte fakturan i tid vilket givetvis gjorde att jag skickade en betalningspåminnelse. Något som fick produktionsbolaget att gå i taket och man började jiddra om att min faktura var olagligt utfärdad och en massa annat trams. Något som givetvis inte stämde, fakturan var helt korrekt utfärdad i alla bemärkelser. Just det här produktionsbolaget bad jag uttryckligen fara och flyga och inte höra av sig till mig igen om fler förfrågningar om att vara statist.

De sista veckorna har jag upptäckt en annan, helt ny tendens från produktionsbolagens sida. Det är givetvis inget som är representativt för alla produktionsbolag, utan givetvis rör det sig om ett par produktionsbolag som inte riktigt haft vett att sköta sig snyggt. Det som hänt inte mindre än en, utan två, gånger är just att man bokat in mig i god tid innan inspelning – båda gångerna flera veckor i förväg. I samband med att man bokat in mig, har man lovat att återkomma när inspelningen närmar sig med besked om plats, tider och så vidare. Men i slutändan har man inte hört av sig alls. Båda gångerna har jag mejlat några dagar innan inspelning och frågat om vilken tid jag ska dyka upp till inspelningen, liksom var den ska äga rum. Man har i bägge fallen inte ens bemödat sig att skriva tillbaka överhuvudtaget, utan tystnaden har varit kompakt. Inte ens när jag mejlat och frågat har man kunnat skriva tillbaka och medgivit att något blivit tokigt och att inspelningen blivit inställd. För det verkar vara vad som skett båda gångerna, eftersom man heller inte hört av sig på inspelningsdagen och frågat var jag hållit hus när jag inte dykt upp.
Jag vill så gärna kunna lita på produktionsbolagen – och det är ju jättebra när man är ute i god tid när man bokar in oss statister. Det blir enklare för mig som statist att planera min tillvaro när man får in bokningar i god tid. Vid båda dessa tillfällen har jag vikt ett datum för att vara med på en inspelning och tackat nej till andra roller – bara för att i slutändan bli totalt ignorerad av det aktuella produktionsbolaget. Hur svårt kan det egentligen vara att skicka ett mejl eller SMS och bara tala om att inspelningen inte längre är aktuell? Ett sådant här bemötande – eller rättare sagt utevaron av bemötande – gör ju istället att min tillit till produktionsbolagen blir sämre. Vågar jag framöver lite på ett produktionsbolag som vill göra en bokning långt fram i tiden? Är det någon vits att jag håller ett datum några veckor fram i tiden vikt för en filminspelning och tackar nej till andra bokningar? I slutändan förlorar jag både tid och pengar när sådant här sker.
Skulle jag som statist bete mig likadant, skulle jag förmodligen inte bli särskilt långlivad inom filmindustrin. Det är trots allt en ganska liten bransch, där alla känner alla – och jag misstänker att ryktet om en opålitlig statist sprider sig ganska fort. Jag skulle förmodligen rätt snabbt stå utan bokningar om jag bokade upp mig och sedan gjorde mig okontaktbar och slutligen inte dök upp på den aktuella inspelningen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: