Det är inte alltid helt lätt att vara egenföretagare, det är liksom en hel del att koll på. För att hålla nere på kostnaderna, har jag och min redovisningsbyrå till exempel gjort dealen att jag ska göra en del bokföring på egen hand. Givetvis med stöd från dem, eftersom det är de som kan det där med redovisning. Och även om jag inte har några uppdrag just nu på firman – i och med min sjukskrivning – så har jag fortfarande en hel del utgifter att hålla koll på. Räkningar ska betalas och kvitton på inköp ska redovisas, även om jag inte har några inkomster för tillfället.
Och kan man ingenting om bokföring, då är det inte helt lätt att få till det där med att redovisa sina utgifter på ett korrekt sätt. Då har jag ändå hjälp av ett ganska bra verktyg för redovisning samt möjlighet att fråga redovisningsbyrån jag anlitar när jag stöter på patrull. Och det har blivit en del mejlande med dem emellanåt, det ska erkännas.
Grejen är att redovisningsbyrån tar en grundavgift för bokföring och bokslut, sedan tar de timtaxa för allt övrig bokföring. Och även om inte jag har något överdrivet mycket redovisning i min lilla enmansfirma, så blir det säkerligen ändå några timmars arbete varje månad. Och jag försöker hålla nere så mycket som möjligt på kostnaderna i firman, allt för att i möjligaste mån kunna plocka ut någon form av vinst.

Jag hade tidigare en väldigt billig redovisningsbyrå har jag insett. De tog en fast avgift inkluderande all form av redovisning samt bokslut och momsredovisning. Det var bara några hundralappar i månaden vi pratar om, så det var verkligen inte mycket pengar. Men så blev de uppköpta av en annan byrå – som vips skulle ha mångdubbelt betalt för samma tjänst. Jag gick förstås i taket och bestämde mig för att tacka nej till deras erbjudande.
Den firma jag slutligen hittade var den billigaste jag kunde finna, så det rådde aldrig några tveksamheter om att bestämma sig. Men i och med timtaxan, är det rätt bra om man kan göra vissa saker själv, så enkelt är det ju.

Faktiskt har jag funderat på att gå en kurs i bokföring, så att jag kanske kan göra allting själv istället, allt från löpande redovisning till bokslut, deklaration och momsredovisning. Grejen är att de kurser jag hittat trots allt kostat en hel del, så jag har för tillfället lagt de planerna litegrann på is. Vi har ganska många andra utgifter just nu som vi måste prioritera, så att lägga 5.000-10.000 kronor på en bokföringskurs känns inte riktigt aktuellt just nu.
Men det skulle faktiskt vara roligt att kunna lite mer, att faktiskt känna sig hyfsat säker på det där med redovisning. Inte minst när man driver ett eget företag och behöver hålla kolla på dessa saker. Det var skillnad tidigare, när den dåvarande redovisningsbyrån skötte precis allt när det kom till redovisning. Då behövde jag bara lämna in kvitton och fakturor, sen skötte de resten och jag behövde bara betala den månatliga fakturan jag fick ifrån dem på några hundralappar. Det var oerhört behändigt.

Men jag ska inte klaga alltför mycket, det är trots allt ett eget, aktivt val jag gjort att driva ett eget företag. Det är ingen som tvingar mig till det, eller hur? Och på det stora hela ångrar jag inte mitt val att ha en egen firma, så länge jag får in uppdrag överväger det positiva det jobbiga i att kämpa på med redovisningen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d