Äntligen har jag kommit mig för att på allvar ta tag i redovisningen för mitt företag. Jag har haft högar med kvitton liggande som jag inte gjort något med av ren lathet. Jag har ju gjort dealen med redovisningsbyrån att jag ska göra vissa saker själv eftersom det blir billigare på det sättet. Redovisningsbyrån jag anlitar tar timtaxa för mycket av arbetet med den löpande redovisningen för mitt företag, så det är lätt att kostnaderna tickar iväg om de ska göra allt. Så till exempel redovisning av kvitton fixar jag själv med viss vägledning av min kontakt på redovisningsbyrån.
Det känns oerhört ovant, jag kan ju egentligen inte särskilt mycket om ekonomi. Jag kan skillnaden på debit och kredit, men så värst mycket längre än så sträcker sig inte mina ekonomikunskaper. Sen vet jag ju att jag måste redovisa kvitton för alla utgifter som företaget har, men det har varit lite klurigare än jag trodde när jag började redovisa allt. Det är olika momssatser för olika tjänster och därmed en hel del knappande åt höger och vänster för att få allt att stämma. Så det har blivit en del mejlande med redovisningsbyrån för att allt ska bli rätt i slutändan. De måste tycka att jag är lite småjobbig vid det här laget, med alla frågor jag ställer kring redovisning av mina kvitton.

På så vis var det bättre med den förra redovisningsbyrån jag hade, de skötte bokstavligen allt och dessutom till ett fast pris varje månad. Jag behövde bara lämna in mina kvitton och sedan var det liksom klart. Så det var synd att de la ner sin verksamhet, för de gjorde tillvaron som egenföretagare väldigt enkel och smidig.
Jag har väl tänkt att eventuellt gå en kurs i redovisning och bokföring för att med tiden kunna sköta allt själv. Grejen är att många av kurserna kostar en hel del och jag känner inte att jag har råd just nu. Det är några tusenlappar jag måste ut med i så fall och det finns andra saker jag prioriterar högre just nu. Inte minst så länge jag är sjukskriven på deltid räcker pengarna inte till att gå kurser för flera tusen styck. Så den kursen får jag ta när ekonomin ser bättre ut om några månader. Fram tills dess håller jag mig till att ha en byrå som sköter redovisningen och bokslutet.

Det är lite nackdelen med att driva ett företag, att det är oerhört mycket att hålla reda på. Inte bara det grundläggande, som ingen kommer ifrån med redovisning, moms och bokslut. Vill man dessutom utöka verksamheten, krävs i vissa fall tillstånd beroende på vilken verksamhet man vill bedriva. Så man kan inte bara börja erbjuda vissa tjänster, utan först se till att man har de tillstånd som krävs.
Jag var till exempel lite inne på att erbjuda budbilsservice i liten skala, men då krävs tillstånd från Transportstyrelsen liksom att företaget har tillgångar på minst 100.000 kronor på banken. Något som inte existerar för min lilla firma. Så jag fick lov att frångå de planerna helt enkelt. Men det gäller verkligen att vara om sig och kring sig och kolla upp saker som företagare, så att det inte blir några tråkigheter i förlängningen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: