Åtminstone för tillfället tycks vintern ha kommit till Stockholm för att stanna. Vissa dagar är det rejält kallt och vi har fått några decimeter snö. Det är nästan man påminns om sin barndoms vintrar med pulka- och skidåkning och gnistrande snö. De senaste decennierna har vi inte varit välsignade med snöiga vintrar, allra minst här i Stockholm. Ibland har jag nästan berört tanken att flytta norrut för att få rejälare vintrar. Men ganska snart har jag kommit på bättre tankar, eftersom jag i övrigt bara ser fördelar med att bo här.
Det är härligt att det blivit så mycket ljusare än vad det varit tidigare denna så kallade vinter. Fram till slutet på december hade Stockholm knappt haft en enda soltimme. Istället var det själsdödande väder med grådis, dimma, moln och plusgrader. Så då föredrar jag det vinterväder som nu kommit – alla dagar i veckan. Även om jag inte åker skidor, pulka eller skridskor numera, så är det så mycket härligare med detta ljusa väder än det totala mörker som varit tidigare i vinter. Jag har fått tampas med lyxproblem som att persiennerna nerfällda eftersom solen ligger på dataskärmen, som blir svår att tyda i det starka ljuset. Och det märks nu markant att dagarna sakta blir allt längre, dagsljuset håller sig kvar ytterligare någon timme på eftermiddagen än vad som är brukligt i december.

Jag gillar till och med att höra plogbilarna jobba de dagar snön har fallit. Snöröjningen tycks annars vara en infekterad fråga, inte minst bland stockholmare. Plogar man nattetid störs nattsömnen, plogar man dagtid är plogbilarna i vägen för övrigt trafik. Hur man än gör, finns det alltid någon eller några som klagar. Själv känner jag en känsla av hemtrevnad när jag hör ljudet av plogbilarna – och inte minst är ju ljudet ett tecken på att snöröjningen är igång och fungerar som den ska.
I Bagarmossen, där jag bor, har snöröjningen fungerat ovanligt bra denna vinter. Även de dygn det fallit mycket snö, har man varit ute snabbt och fått undan snön och spritt ut sand på trottoarerna. Jag själv har stor förståelse för ifall det tar tid att få undan snön om det kommer mycket på en gång, men än så länge tycker jag faktiskt det fungerat riktigt bra. Och jag störs inte det minsta av att man plogar nattetid, snarare tycker jag det är skönt att höra plogbilarna, för då vet jag att det är snöröjt när jag ska iväg på morgonen.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: