När pandemin brakade loss i våras och vi på min arbetsplats rekommenderades att jobba hemifrån, tog det bara några dagar innan nätverket kraschade totalt. Anledningen? Jo, folk började titta osedvanligt mycket på Netflix, HBO och liknande sidor via sina jobbdatorer. Något som nätverket helt enkelt inte var dimensionerat för. Pinsamt förstås, men jag är faktiskt föga förvånad över att det hände. För det är fruktansvärt svårt att hålla disciplinen på topp när man jobbar hemifrån. Personligen skulle jag aldrig ens tänka tanken att titta på film eller serier under arbetstid, oavsett om jag jobbar hemma eller ej. Jag tittar mycket på serier via olika streamingtjänster utanför arbetstid, men det är mig ganska främmande att använda jobbdatorn till det. Jag har nämligen en fullt funktionsduglig privat dator till just det.
Nu tog det inte många dagar innan arbetsgivaren sonika gick in och spärrade samtliga streamingtjänster för oss anställda. Så efter det lilla “missödet” fungerade nätverket som det skulle igen.

Men en sak är säker: det är hopplöst att vara disciplinerad när man jobbar eller pluggar hemifrån! Nu under studietiden, är det en hel del hemstudier och jag har verkligen svårt att få saker och ting gjort i det tempo jag skulle önska. Jag lämnar visserligen in mina grejer i tid, men det har blivit en och annan sen kväll eftersom jag inte haft disciplinen att göra saker och ting på dagtid.
Dessutom blir det ganska tråkigt i längden att sitta hemma. I nuläget pluggar jag hemifrån tre dagar i veckan och visst kan det vissa dagar kännas skönt att bara stiga upp, duscha och dra på sig mjukiskläder för att sätta sig vid datorn inför första föreläsningen eller skriva på någon uppgift. Men det är mycket annat man frestas av hemma, som ibland känns tusen gånger roligare än att plugga. Och det tradiga ligger i att inte komma ut, att inte träffa folk rent fysiskt – och framförallt tycker jag att det är groteskt tråkigt att äta lunch ensam hemma. Vissa dagar har jag tagit med mig datorn och satt mig på skolan istället för att sitta hemma, bara för att komma utanför hemmets väggar någon gång ibland.
Vissa av mina klasskompisar har för vana att sätta sig på något fik på våra dagar som är vikta för egenstudier. Men själv har jag inte riktigt samvete att sätta mig på ett fik en hel dag. Jag har som student inte råd att hålla mig med en ständigt påfyllt kaffekopp under hel dag – något jag känner mig “skyldig” att göra om jag sitter på ett fik. Så jag håller mig oftast till att sitta hemma eller på skolan när jag pluggar. Disciplinära svårigheter eller ej.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1 2 3 4

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: