Efter att gått sjukskriven i nästan ett halvår har jag lagt mig till med en del nya rutiner, rutiner som jag kommer behöva bryta när det väl är dags att börja jobba igen. Jag har insett att jag inte som tidigare är riktigt sugen på frukost det första jag gör när jag vaknar. Istället har jag oftast börjat dagen med en slät kopp kaffe och en stund med morgontidningen eller vid datorn. Först efter någon timme blir det ytterligare en kopp kaffe liksom frukost och en grundligare genomgång av morgontidningarna (ja, ja prenumererar på flera stycken).
Oftast inleder jag dagen med en stund vid datorn, där jag snappa upp vad som skett en sen kväll, natt och tidig morgon i sociala medier och nyhetsvärlden. Ibland kan jag redan då börja fila på dagens blogginlägg om jag nyvaken har några uppslag till vad jag ska skriva om. Det har känns som en ganska bra start på dagen, jag får en lugn start och tar igen vad jag missat medan jag sovit.

Rent generellt går det mycket kaffe när man är hemma en stor del av dagarna. Bara till frukosten blir det normal sett dagens andra kopp. Och sen flyter det på så under dagen med den en koppen efter den andra. Jag dricker väsentligt mycket mer kaffe nu än jag gjorde medan jag jobbade, jag har under månaderna av sjukskrivning blivit en riktig kaffetunna. Till och med kvällstid händer det att jag tar en kopp numera, något jag i princip alltid hållit mig ifrån förut. Jag tycks ha blivit en så pass inbiten kaffedrickare att jag inte längre har svårt att sova efter att ha druckit kaffe.
Det är väl inte den bäst valda tillfället att öka sin kaffekonsumtion med tanke på priserna på kaffe. I somliga butiker är priset uppe på över 71 kronor på det kaffe vi oftast köper. Går det – som hemma hos oss – drygt ett paket i veckan, blir det i slutändan ganska mycket pengar. Nu har jag gjort slag i saken och beställt en större mängd kaffe på nätet. På Kontorsgiganten var priset under 70 kronor och jag passade på att beställa tio paket. Men priset går verkligen upp och ned hela tiden – och sist jag kollade var priset uppe på knappa 80 kronor i samma butik. Så man får vara om sig och kring sig när man köper kaffe i dagens läge, det är helt tydligt.

Även nu när jag varit sjukskriven, har det hänt att jag haft tider att passa och varit tvungen att sätta väckarklockan vissa morgnar. Då funkar det givetvis inte att göra kaffe och sätta sig vid datorn någon timme innan man äter frukost. Sådana morgnar blir det “vanliga” morgonrutiner, med frukost direkt efter att jag vaknat – sugen eller ej. För är det något jag vet med mig, så är det att jag tämligen snart börjar bli grinig om jag inte ätit frukost. Man står sig inte särskilt länge på en kopp kaffe och ska jag vara borta en hela eller en del av dagen, då är frukost som gäller innan jag beger mig hemifrån
Jag har faktiskt svårt att förstå dem som alltid skippar frukosten om morgnarna. Jag skulle inte klara många timmar innan jag vore vrålhungrig om jag inte ätit frukost. Sedan äter jag oftast inga stora frukostar till vardags, utan det blir ett mackor och kaffe. Men jag måste grunda med något innan jag går hemifrån, så enkelt är det bara.

Om några veckor börjar jag med all sannolikhet att jobba igen och då börjar det bli dags att återgå till gamla rutiner och vanor igen. Det känns konstigt och surrealistiskt att kanske börja jobba igen efter så lång tid av att gå hemma. Jag har inte jobbat sedan början på januari, så det är lång tid och jag har hunnit bygga upp många rutiner och vanor kring hur det varit att gå hemma.
Nu ska jag återgå till en normal vardag igen med tider att passa och dagarna upprättade kring att man ska gå till jobbet. Eller nätterna snarare, som det blir för min del eftersom jag bara jobbar natt. Jag ska börja vänja mig vid att återigen vrida fram och tillbaka på dygnet igen och tillbringa somliga dagar helt och hållet i sängen.
Samtidigt har jag ett i mina ögon bra schema. Jag jobbar fyra till fem dagar och är ledig fyra till fem dagar efter ett rullande schema, något som passar mig väldigt bra. Jag jobbar intensivt när jag väl jobbar, men har samtidigt många långledigheter då jag kan ägna mig åt annat än arbete.
Och tro det eller ej, men på många sätt ska det faktiskt bli skönt att återgå till en mer normal vardag igen och inte bara gå hemma hela dagarna. Det blir lite mer struktur på vardagen och skönt att kunna hänga upp vardagen på något.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: