Jag följer en rad andra bloggar, som jag besöker mer eller mindre dagligen för att läsa vad den aktuella bloggaren skrivit om. Det roligt att utöver övriga sociala medier läsa andra människors tankar om tillvaron och se vad som sker i deras tillvaro. Man kan få idéer och inspiration på saker att göra själv, läsa recept, få boktips och en lång rad andra saker.
Men det går inte att komma ifrån att man ibland undrar hur folk hinner med allt de tycks göra? Det är inte bara intrycket man får på diverse bloggar man får det intrycket, utan även på till exempel Facebook och Instagram. Man matas ständigt av allt roligt som folk tycks göra hela tiden.
Jag hänger ganska mycket i sociala medier, inte minst när jag är uttråkad i olika sammanhang. Och det är lätt att få intrycket att folk har massor av tid och pengar för att kunna göra både det ena och det andra. Jag kan själv känna att varken tid, pengar eller ork skulle räcka till allt som folk verkar ha för sig. Ska man lita på vad som läggs upp i sociala medier, är folk extremt aktiva och man undrar hur folk hinner med? Det dricks öl, reses, görs utflykter, umgås med nära och kära, fikas, bakas och lagas komplicerade maträtter.
Jämför man sedan vad jag själv gör om dagarna, känns den egna tillvaron ganska torftig. Man jobbar, sover, handlar, äter tråkig vardagsmat, gör räkningarna, tränar – och det känns ofta som att man inte hinner så värst mycket annat. Dagens övningar har varit ganska tråkiga och knappt värda att dela i ett blogginlägg. Jag har varit på ett läkarbesök på morgonen och sedan suttit vid datorn för att putsa till min CV på de statistsajter jag är med på (min sjukskrivning är ju snart över och det börjar bli dags för lite filminspelningar igen). Den enda stora höjdpunkten var dagens lunch; nämligen sushi i solen på en uteservering. Någon lyx måste jag trots allt unna mig en vacker vårdag som denna. I eftermiddags blev det ett mindre glamoröst besök på gymmet, men det positiva var att jag märker att konditionen blir allt bättre och jag märkte skillnad till och med sen förra träningspasset.

Som den vuxna människa jag är, förstår jag förstås att folks tillvaro oftast inte är så glamorös som den kan framstå i sociala medier. Det är höjdpunkterna som läggs ut i sociala medier, däremellan gör de allra flesta av oss tråkiga vardagssaker som måste göras vare sig vi vill det eller ej.
Det pratas mycket om den stress som sociala medier kan orsaka folk – inte minst bland unga. Man matas ständigt med de positiva lyxsaker som folk lägger ut bilder och statusuppdateringar om. Det känns ibland som att det inte är något annat i flödet än lyxiga middagar, drinkdrickande, resor, grillning, solbadande och fikande. Det är lätt att få intrycket att folk inte gör så mycket annat, att folk generellt har en väldigt flådig tillvaro. Men trots allt har vi ju alla en vardag, som inte alltid får utrymme i sociala medier.

Jag själv försöker på bloggen hitta en balans mellan roliga saker och vardagen i mina inlägg. För trots allt är det ju så tillvaron ändå ser ut. Sen är det klart att jag gärna vill dela med mig när jag gör något speciellt, något utöver det vanliga – men vardagen måste också få utrymme. Och skulle jag bara skriva inlägg när det hänt något speciellt, då skulle det inte bli särskilt många inlägg i perioder.
Men det märks en viss skillnad i hur bloggare resonerar. På vissa bloggar läser man ytterst sällan vardagshändelser, utan bara inlägg när man gjort något speciellt. Jag säger inte att det ena eller andra skulle vara rätt eller fel, utan bara att det är olika sätt att resonera kring vad man lägger ut på sin blogg.

Dagens lunch i soldränkt Bagarmossen

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Det här är verkligen så huvudet på spiken. Nog är det så att människor gärna vill frambringa allt de gör. Själv har jag ett skittråkigt liv på vardagarna, jag jobbar och ja jobbar. På helgen däremot? Då hinner jag göra desto mera. Men något glamoröst liv lever jag inte. För mig är glädje att sitta ute på balkongen med en kopp kaffe och lyssna på melodikrysset på lördagsförmiddagen.

  2. Viktigast är att trivas och vara nöjd med sitt vardagsliv som vi har mest av. Att sen njuta av det vi inte har varje dag är en bonus. Då vi har det som bäst vet vi inte om det.

Kommentera

%d