Varje dag står radion på här hemma och jag lyssnar mer eller mindre aktivt på vad som sägs. Oftast är det lokalradion i form av P4 som rattas in, eftersom jag tycker det är en av de bättre kanalerna. Med på köpet kommer då trafikrapporterna, som är lätt att sitta och gotta sig åt när man är ledig och inte behöver ge sig ut i trafiken. Framförallt brukar jag vara glad att slippa ta mig fram med bil genom Stockholm under rusningen, det är inte ett roligt kapitel. Alla som bor eller någon gång varit i Stockholm har sett hur hysterisk rusningen är och vilka köer som bildas. Och i princip varje dag hör man på trafikrapporterna att det händer olyckor någonstans i rusningen, vilket ger ännu massivare köer.
När jag själv tar mig fram genom rusningen, är jag glad att det ytterst sällan är per bil. Jag åker oftast tunnelbana och trots allt är det ytterst sällan tunnelbanan strular, rusningstrafik eller ej. Det är trångt och mycket folk, ofta får man stå under rusningen, men man slipper bilköer.
När jag jobbade i Solna, hade jag kontorstider och åkte genom stan i rusningen. Det var sällan några problem, utan i princip alltid höll tunnelbanan tidtabellen. Däremot åkte jag till exempel över Skanstullsbron och kunde se de köer bilisterna fick sitta i. Med tunnelbana tog det mig 40-45 minuter från dörr till dörr, vilket i Stockholm är helt okej restid till jobbet. Men det hände ibland att jag åkte bil och behövde då åka genom stan. Den resan kunde ta över en timme, så jag tjänade inte ett smack på att åka bil – utan precis tvärtom.

Vi har gjort det aktiva valet att inte skaffa bil – och det är framförallt jag som varit emot att skaffa en sådan. Bor man hyfsat när stan i Stockholm och dessutom jobbar i eller när stan, behöver man generellt sett ingen bil i vardagen. Då är det bättre att kosta på sig taxi eller hyrbil de gånger det faktiskt inte funkar utan bil. Jag har väldigt svårt att förstå dem sitter och puttrar fram i bil i rusningen istället för att ta tunnelbanan (under förutsättning att man bor inom tunnelbanenätet vill säga). Vissa måste av olika anledningar ta bilen, så är det ju – men jag tror faktiskt att en stor andel av bilisterna i rusningen egentligen inte behöver ta bilen, utan minst lika gärna kan åka kollektivt.
Och med dagens klimatförändringar och miljötänk, blir det än viktigare att välja bort bilen när man faktiskt kan. För min del är det i första hand ekonomin som gör att jag argumenterar för att välja bort bilen. Jag tycker inte vi tjänar tillräckligt tidsmässigt på att till exempel ta bilen till jobbet för att det ska vara värt pengarna. Men det är klart att även miljötänket spelar in, det ska jag inte neka till. Jag tillhör dem som är djupt oroad över utvecklingen med klimatförändringar och vill göra vad jag kan för att minimera miljöpåverkan från oss människor.
Bor man inom tunnelbanesystemet, har man ett tåg i princip var tionde minut – och i rusningen ännu oftare. Vi är inne i stan på 20 minuter inklusive promenad från Bagarmossen, vilket är helt överkomligt. Med bil hade det inte gått fortare om man ska räkna med att man väl på plats i stan ska börja jaga parkeringsplats – något som är både svårt att hitta och sedan väldigt dyrt när man väl hittar en plats.

Sen vet jag att situationen är en helt annan om man lever på landsbygden eller mindre orter, där kollektivtrafiken inte alls funkar lika bra som i storstadsregionerna. Jag är själv uppvuxen i utkanten av Hudiksvall, och där hade det absolut inte funkat om mina föräldrar inte haft bil. Det var ett ständig skjutsande och hämtande av oss barn och när jag själv tog körkort som 18-åring blev även jag en av familjens privatchaufförer. Bussturerna funkade för oss barn så länge vi gick i skolan, men för min mamma som jobbade treskift fanns det inte alltid bussar som klaffade. Så utan bil hade det helt enkelt inte gått, det fanns liksom inte på världskartan.
Så jag har all förståelse för att folk på mindre orter eller landsbygden är helt hänvisade till att ha bil. Hade jag bott kvar i Hudiksvall, hade jag med all säkerhet skaffat en bil, det råder det inga tvivel om. Men sedan jag flyttade till Stockholm ser jag ingen anledningen till att skaffa en. Det är så lätt att sig fram kollektivt att det är bättre att hyra bil de gånger man faktiskt verkligen behöver bil och det helt enkelt inte funkar annars.

Sen ska erkännas att jag tillhör dem som helst inte vill köpa en begagnad bil, utan vill ha en hyfsat ny om jag faktiskt ska köpa en. Jag vill ha en bil som går att lita på, jag vill veta att den i princip alltid startar och inte plötsligt bara lägger av ute på någon landsväg någonstans.
Självklart finns det bra begagnade bilar, det beror helt och hållet på hur underhållen bilen är. Men återigen kommer man in även på det där miljö – en nyare bil är oftare bensinsnålare och mer miljövänlig än en äldre bil. Så ja, jag föredrar att ha en nyare bil om jag faktiskt ska ha en. Och då blir det oftast mycket dyrare. Så det får möjligen bli bil den dag jag har ett högavlönat jobb. 😁

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: