Ju äldre jag blivit, ju mer har jag valt att hänga med i det nyhetsflöde som omger oss. Jag tycker det är en del av allmänbildningen att faktiskt hänga med i vad som sker i omvärlden. Jag prenumererar på flera morgontidningar och ser minst en nyhetssändning på TV varje dag. Det har till och med gått så långt att jag ser fram emot att se Rapport eller Aktuellt. Somliga kvällar ser jag också båda sändningarna, eftersom det kan variera litegrann vilka nyheter det är man tar upp och hur mycket man fördjupar sig i respektive nyhet.
Sen ska vi ju inte tala om en prasslande morgontidning till morgonkaffet. Jag har prenumererat på morgontidningar i princip sedan jag flyttade hemifrån under senare delen av 90-talet och har svårt att tänka mig en morgon utan en tidning som levererats i brevlådan under natten. Under många år efter min flytt från hemstaden Hudiksvall prenumererade jag även på en hälsingetidning för att hänga med i vad som skedde i mina gamla hemtrakter. Just den tidningen gick sedermera i konkurs och jag har inte ersatt den med någon annan tidning från Hälsingland, eftersom det blir lite för dyrt.
Men stockholmstidningar prenumererar jag på och har verkligen lärt mig vilka tidningar jag tycker bäst om. Under veckorna är DN bäst, medan jag extra svag för helgtidningarna från Svenska Dagbladet och Dagens Industri. Hinner jag inte läsa tidningen till frukosten, läser jag den senare under dagen. Ofta tar jag med mig tidningen till jobbet där jag kan sitta och läsa den när det är lugnt.
Sen ska förstås tilläggas att jag ofta ger mig i kast med tidningarnas korsord, vilket väl är nästa ålderstecken. Fredags- och lördagskryssen i Dagens Nyheter brukar vara fullt möjliga att lösa åtminstone till största delen, medan söndagens kryss oftast är på tok för svårt.

Några gånger per dag brukar jag också scrolla igenom tidningarnas nyhetssajter. Det mesta av det som står på sajterna står även i papperstidningarna som kommer på morgnarna. Men händer något stort under dagen, brukar tidningarna mer eller mindre liverapportera nyheter, presskonferenser och så vidare, som kan vara intressant att följa mer eller mindre i realtid. Sådant går ju inte i en papperstidning, så sajterna är ett bra komplement till att just få tidningarna i pappersform. Jag betalar inte extra till någon tidning för att få tillgång till alla artiklar, utan det ingår tillgång till sajten när man prenumererar på papperstidningen. Till exempel Aftonbladet är jag inte intresserad av att betala för få tillgång till hela sajten. Där läser jag bara de artiklar som man inte behöver betala för. Aftonbladets papperstidning har jag inte läst på många år kan jag erkänna. I mångt och mycket gillar jag inte kvällstidningarnas lösnummerjournalistik och vill inte lägga pengar på sådant “skräp”. Det enda positiva med exempelvis Aftonbladet är att de är snabba att rapportera på sin sajt när något större inträffar. Oftast är det Aftonbladet jag kollar först om man förstår att något större har inträffat.

Hur är ni andra? Följer ni med i nyhetsrapporteringen regelbundet? Man behöver ju inte vara så manisk som jag är, utan kan ju hänga med i vad som händer i världen på sitt sätt. Sen kan det ju även vara bra som bloggare att hänga med i nyhetsrapporteringen. Själv får jag ofta uppslag till nya inlägg genom att följa med i nyhetsrapporteringen. Ni andra som bloggar, skriver ni om sådant som händer i världen lite då och då?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: