Det har gått ett drygt halvår sedan jag startade min lilla enskilda firma, om jag var vid sidan om mitt vanliga jobb. Och under de här månaderna har jag successivt på allvar insett att det verkligen gäller att vara om sig och kring sig för att driva ett företag. Helst ska man vara såväl ekonom som jurist – och gärna mer därtill dessutom.
Ekonomi har väl aldrig varit min starka sida, så jag får skatta mig lycklig som faktiskt lägger ut redovisningen på redovisningsbyrå som sköter det hela. Det är rent fantastiskt mycket att hålla reda på och jag hade förmodligen gått i alla möjliga fällor redan om inte proffs hade skött den biten.
Att jag kan dra av moms på det jag köper in till företaget har jag förstått, men vad en momsfordran är lärde jag mig faktiskt först idag. Att jag faktiskt kan få tillbaka pengar från Skatteverket när mitt företag har större utgifter än inkomster var något helt nytt för mig. Själv trodde jag länge att det var jag som var skyldig staten en massa pengar i moms, men så var det tydligen inte… 😂

Men det är verkligen fullt förståeligt att man drar sig för att ha eget företag när det faktiskt är så krångligt som det ändå är. Hade jag inte hittat det företag som jag själv anlitar för att sköta min bokföring för en billig peng, hade jag förmodligen aldrig vågat mig på att ha en egen firma. Det hade varit mer eller mindre uteslutet.
Och jag kan förstå den vånda som det måste innebära att leva på sitt företag, att inte alltid veta från en månad till en annan hur mycket man kan ta ut i lön och så vidare. Jag märker själv hur snabbt jag vänjer mig vid den extrainkomst som mitt företag kan innebära – och att det nästan blir till något av ett orosmoln när man märker att man en och annan månad inte kan plocka ut en märkbar summa pengar i lön vid sidan av den ordinarie inkomsten.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: