Ibland ledsnar jag lite på tillvaron som egenföretagare. Jag har nog aldrig föreställt mig vilket processande det är att få betalt för det jobb jag utfört i egenskap av att vara företagare. Det senaste året har jag stramat åt mina faktureringsrutiner för att vara mer säker på att jag får betalt i tid. Tidigare gick mina fakturor med vanlig post och jag använde mig av ett inkassoföretag när någon kund inte betalade i tid. Det funkade så där, det var ofta som försändelserna med fakturor inte kom fram som de skulle och det blev en del jiddrande med kunder som var missnöjda över att få påminnelser på fakturor som de inte fått.
Nu har jag övergått till att administrera påminnelserna själv. Jag skickar först en faktura med expressbrev, där jag får leveransgaranti på försändelsen – som dessutom går att spåra. Med andra ord kan jag gå in på PostNords hemsida och hålla koll på ifall försändelsen levererats eller ej. Man kan se exakt på minuten när en försändelse levererats, vilket är oerhört behändigt. Och eftersom jag har leveransgaranti, garanterar PostNord att man levererar försändelsen nästkommande vardag.
Numera skickar jag först ut en ordinarie faktura med 30 dagars betalningsvillkor. Har fakturan inte betalats tio dagar efter förfallodatum, skickar jag ut en påminnelse som kunden har tio dagar på sig att betala. På påminnelsen lägger jag på en förseningsavgift på 450 kronor. Har påminnelsefakturan inte betalats inom 14 dagar, skickar jag det hela till Kronofogden. Och jag har vid det här laget tappat räkningen på hur många kunder jag skickat till Kronofogden.

Tidigare var jag less på alla kunder som inte betalade i tid, numera får jag istället tampas med diskussioner med kunder som inte uppskattar at hamna hos Kronofogden. Jag förstår visserligen att man inte vill hamna hos Kronofogden, men den bästa lösningen är att betala sina räkningar i tid. Det är flera gånger jag hört ursäkten att räkningarna inte kommit fram, att de helt enkelt försvunnit i postgången. Att det kan bli fel med enstaka expressbrev kan jag köpa – men att både originalfakturan och påminnelsen skulle försvinna när de sänds som värdeförsändelse går jag liksom inte riktigt med på. Framförallt när jag kan gå in på PostNords hemsida och se att båda försändelserna levererats som de ska. Men ändå har jag flera gånger hört från kunder att de hävdar att fakturorna inte kommit fram som de ska och att man kräver att jag ska dra tillbaka ärendet från Kronofogden.
För en sak är i alla fall säker – och det är att det blir fart på kunderna när de får brev från Kronofogden. Vissa blir sura, andra förblir trevliga och lovar att se över sina rutiner. Men betalar gör de alltid när Kronofogden kopplas in, så enkelt är det. Ingen vill ha en betalningsanmärkning, det ställer till det för mycket för företaget. Själv är jag livrädd att hamna hos Kronofogden och är minutiöst noggrann med att betala mina räkningar i tid. För mig är det en gåta att det är så många som högaktningsfullt skiter i att betala sina räkningar i tid, som faktiskt bortser från inkomna fakturor fram tills det kommer brev från Kronofogden.

Men nu börjar jag så smått ledsna på alla diskussioner med kunder som inte betalar sina räkningar i tid. Det är inte så att jag är osmidig och benhård vad det gäller de fakturor jag skickar ut. Hör man av sig till mig och talar om att man har problem att betala, då är jag inte den som är den. Självklart kan jag ge uppskov vad gäller betalning, det är inga som helst problem – bara man kontaktar mig. Och man får alltid en påminnelse innan jag skickar fordran till Kronofogden. Det vill säga, efter förfallodag får man ytterligare cirka 14 dagar på sig att antingen betala eller kontakta mig och tala om att man har problem med att betala för sig.
Och då skickar jag inte särskilt många fakturor, i snitt skickar jag kanske en till två fakturor i veckan. Jag kan tänka mig hur det är för företag som skickar avsevärt fler fakturor än vad jag gör. Det måste bli en hel del diskussioner med kunder som av olika anledningar inte betalat för sig. Om jag blir less, vad känner då inte företagare som skickar fler fakturor än vad jag gör??
Det finns en anledning till att jag skickar mina fakturor som spårbara värdeförsändelser. Det blir helt enkelt färre diskussion om att de av olika anledningar inte ska ha kommit fram, men jag lovar att vissa till vansinne ändå hävdar att försändelserna inte kommit fram. Trots att jag kan styrka att de faktiskt gjort det. Någonstans blir det nästan komiskt med dessa diskussioner, att folk faktiskt orkar hävda detta när jag kan styrka att de fått fakturan.
Trots allt är det färre diskussioner nu än innan jag började skicka fakturorna som värdeförsändelser. Men fortfarande blir det diskussioner – oftare än jag trodde när jag lade om mina rutiner för faktureringen. Sen ska man givetvis komma ihåg att de allra flesta betalar sina räkningar i tid. Och ytterligare de som betalar när påminnelsen kommer utan att det heller blir några som helst diskussioner. Det finns till och med de som inte ens diskuterar när ett ärende gått till Kronofogden. Så det är en minoritet av kunderna som det blir diskussioner med, det ska verkligen poängteras. Men det är tillräckligt mång diskussioner för att jag ska bli irriterad och tycka att det är frustrerande.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: