Påskhelgen 2023 börjar så smått att närma sig sitt slut och jag har inte gjort så hemskt mycket annat än att jobba, äta och sova. Ungefär som det är när jag jobbar, jag hinner och orkar inte så hemskt mycket annat. Om jag inte absolut måste vill säga, men det är ytterst sällan jag gör annat än sova mellan arbetspassen. Lite påskgodis har jag fått, men någon påskmat har det inte blivit än så länge detta år. Dock är vi lediga båda två imorgon och planerar att duka upp ett litet påskbord då istället. Det får liksom bli lite improviserat när man jobbar en stor del av påskhelgen, vilket vi gjort bägge två.
Mig gör det inte så mycket att jobba storhelger, det är helt enkelt något som ingår när man jobbar obekväma tider. Vissa storhelger – som jul och midsommar – vill jag helst vara ledig, men till exempel påsk och nyår gör det mig ingenting att jobba. Och jag brukar oftast åta mig att jobba de storhelger då inte gör mig något att jobba, bara för att få ledigt de storhelger jag faktiskt vill vara ledig. Så kan de som vill ha påsken ledig också få det.
Sen känns det förstås lite konstigt när man går till jobbet på påskaftons kväll och ser uppklädda människor som är på väg ut eller till påskmiddag någonstans. För givetvis hade jag naturligtvis helst varit ledig om jag kunnat välja. Jag trivs med oregelbundna arbetstider, det har jag alltid gjort – men då får man betala priset att jobba vissa storhelger. Det idealiska hade givetvis varit att slippa jobba storhelgerna, men det funkar inte riktigt så. Obekväma arbetstider innebär helt enkelt att man jobbar vissa storhelger, punkt slut.

Dieten har tyvärr gått lite i och så de gångna dagarna. Jag har gjort några få undantag, vilket inte alls var tanken att jag skulle göra. Och sedan har undantagen blivit allt fler, precis i linje med hur jag känner mig själv. Det funkar helt enkelt inte att göra undantag, så enkelt är det bara. Så efter påsk blir det inga fler undantag, precis så som jag har tänkt lägga upp dieten. Inget socker, ingen alkohol liksom mindre och färre portioner när jag äter.
Den 26 april ska jag även till läkaren på återbesök för min vikt och se om man kan föreslå någon form av behandling för att jag ska kunna gå ner i vikt. Jag var där för en knapp månad sedan och man ville ta lite blodprover innan man gick vidare med någon form av behandling. Sen är det ju lite si och så med att få läkartider, det är ganska lång väntetid att få träffa en läkare. Så allt tar liksom tid när man har med vårdcentralen att göra. Jag förstår verkligen dem som väljer att åka till akuten istället för att uppsöka vårdcentralen, det är inte det lättaste att få en läkartid. Nu är jag ju inte akut sjuk denna gång, så det är liksom inte aktuellt med besök på akuten. Men har man väldigt ont eller på annat vis mår väldigt dåligt, förstår jag att man väljer akuten trots att det kanske hade räckt med ett besök på vårdcentralen – där det är flera veckors väntetid för att få träffa en läkare.
Finns det någon bra behandling, kanske jag inte behöver vara lika avhållsam från saker, utan kan göra lite undantag här och där. För även om jag syndat en del och gjort avsteg från min diet, så har jag ändå varit mer återhållsam än jag brukar vara i normala fall. Och det känns skön att jag har lite mer kontroll på saker och ting än vad jag haft tidigare. Kanske börjar jag närma mig en strategi för hur jag ska leva när jag väl nått min målvikt. För det går ju inte att falla tillbaka i gamla vanor igen när jag väl nått min vikt utan jag måste vara mer återhållsam och måttlig. Annars är allt förgäves och dithän vill jag inte komma.

Nu går jag och väntar på att få min sommarsemester godkänd och på riktigt kunna planera för sommaren. Det verkar som att besked kommer om semestern inom den närmaste framtiden och det känns väldigt bra. Jag har varit hos arbetsgivare där man fått besked väldigt tätt inpå den ansökta semestern och det känns inte alltid så kul. Men nu får vi besked i god tid verkar det som och det är väldigt bra, så att det går att planera in saker.
Sedan brukar vi inte göra så hemskt mycket under sommarsemestern, utan mest vara hemma och i sommarstugan. Så det inte direkt något som kräver särskilt mycket planering. Men man vill ju boka hyrbil och lite sådana saker, vilket ofta blir billigare ju tidigare man är ute för att boka. De billiga bilarna har en tendens att gå åt väldigt fort, så man vill ju gärna vara ute i god tid för att boka.
Men det är kul att börja kunna planera för sommaren, nu när man har den ljusa och varma delen av året framför sig. Förutom själva semestern, har jag en långledighet över midsommar då jag är ledig nästan 14 dagar. Planen är att vara stugan merparten av tiden, bara vädret tillåter. Jag åker ytterst sällan utomlands sommartid, då jag tycker Sverige är som vackrast och härligast just under sommaren. Vill jag utomlands, åker jag hellre iväg under hösten eller vintern. Det är då man behöver lite extra solljus och värme, sommaren erbjuder en hel del sådant på hemmaplan så jag ser inte vitsen att åka utomlands under den delen av året. Men där resonerar man olika, jag vet ju att många väljer att åka utomlands just sommartid.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d