Här går det undan. Jag har bara hållit mig till min strikta diet i lite drygt fyra dagar och jag har redan börjat ge utslag på vågen. Jag har redan minskat något kilo under de gångna dygnen – och räknar jag på resultatet sedan jag började banta förra året, har jag förlorat inte mindre än 14 kilo. Och det märks faktiskt, allt går mycket lättare. Det är lättare att röra sig, jag blir inte lika trött av att hålla igång fysiskt och jag har inte längre lika ont i olika delar av kroppen. Igår var det dags för bröllop och jag drog mig en kostym som jag köpte när jag vägde som mest – och jag fick verkligen dra åt bältet ordentligt för att byxorna skulle sitta kvar uppe.
Och jag körde helt nyktert under bröllopet. Det kändes lite ovant, men också väldigt skönt. Jag kan inte påstå att jag i särskilt stor utsträckning längtade efter att ta en öl, drink eller ett glas vin. Snarare var det tvärtom, jag kände mig väldigt nöjd med att dricka vatten. Ja, det är faktiskt så att jag avstår samtliga alkoholfria alternativ utom vatten, mjölk och kaffe. Mycket för att till exempel alkoholfri öl också är en hel del kalorier – och läsk ska vi ju inte tala om. Sen har jag aldrig varit särskilt förtjust i läsk heller, jag tycker det blir alldeles för sött. Jag kan ta ett halvt glas – som mest – sedan vill jag inte ha mer. Och det är väl bra när man försöker gå ner i vikt, att inte ha någon längtan efter läsk
Förutom alkohol, avstår jag även helt från socker. Eller åtminstone i den mån det går i form av att avstå från alla former av sötsaker. Jag avstår med andra ord helt ifrån godis, fikabröd, bakverk, efterrätter och så vidare. Vilket heller inte känns som den största utmaningen eftersom jag aldrig varit någon större sockerråtta. Finns det godis hemma, i synnerhet om det står framme, har jag svårt att låta bli – och ofta blir det då heller inte enstaka bitar, utan ganska stora mängder godis. Däremot är det sällan jag som går och köper godis – och finns det inget hemma är det heller inget jag saknar.

Nu ska jag även börja ta tag i träningen igen, något jag slarvat väldigt mycket med på sistone. Egentligen har inte tiden funnits för att gå till gymmet, det är trots allt den största anledningen till att jag inte kommit mig iväg till gymmet. Denna gång är det faktiskt ingen undanflykt, utan jag har haft alldeles för lite tid för att komma iväg till gymmet. Har det inte varit jobb, har det varit filminspelningar eller något annat som satt käppar i hjulen för att kunna komma iväg och träna. Men nu ska jag faktiskt se till att det finns tid, att jag faktiskt tar mig tid att komma igång med träningen igen.
Hur stor effekt det har på vikten vet jag inte, enligt somliga är det i första hand dieten som är avgörande för att man ska gå ner i vikt. Men min egen upplevelse är att vikten faktiskt påverkas av träning – och att jag går upp snabbare när jag avstår från träning. Så jag tror inte riktigt på att vikten inte påverkas av om man tränar eller ej. När jag sköter träningen och kommer iväg de två till tre gånger i veckan som är målsättningen, då går viktminskningen fortare än om jag bara håller koll på vad jag äter.

Säga vad man vill om att gå på diet, det kanske inte alltid är jättekul. Men jag känner i alla fall hur mycket bättre jag mår av att avstå från vissa saker och verkligen tänka på vad jag äter. Jag mår så pass mycket bättre att jag på fullast allvar funderar på att fortsätta leva så här även när jag nått min målvikt. Även om det är tråkigt i vissa aspekter att helt avstå till exempel alkohol, så mår jag otroligt mycket bättre de perioder jag helt avstår. Jag slipper vara bakis, jag känner att jag orkar mer och på det stora hela mår väsentligt mycket bättre än de perioder jag dricker alkohol ibland.
Nu har jag bestämt att hålla mig ifrån alkohol och socker under ett helt år, oavsett hur det går med vikten. Beroende på hur det känns efter det året, kommer jag kanske ta beslutet att fortsätta på den inslagna vägen och fortsätta att avstå. Och ur ett rent hälsoperspektiv är det förstås bra att avstå alkohol och onödigt socker. Alkohol påverkar ganska mycket i kroppen på ett negativt sätt och är ju dessutom beroendeframkallande, så det skadar inte att låta bli trots allt.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: