Nu har jag fuskat och legat på latsidan alldeles för länge när det kommer till min diet och träning, det här håller liksom inte längre. Utan nu är det hårdhandskarna som gäller ett bra tag framöver. Och jag har väl egentligen redan börjat på sätt och vis, men nu ska det bli mer uttalat. Från och med första mars gäller oerhört strikta restriktioner när det kommer till mat och dryck – och restriktionerna gäller till första mars 2024. Ett datum som kan förlängas om jag inte nått mitt mål tills dess.
Men under detta år gäller ingen alkohol, att så långt det bara är möjligt undvika socker – det vill säga inget godis, ingen läsk, inga efterrätter, inga bakverk, ingen glass och så vidare – liksom totalförbud mot snabbmat som pizza, hamburgare och annan “skräpmat”, i synnerhet mat från snabbmatskedjor som McDonalds och Max och liknande ställen. Till det ska portionernas storlek och antal minskas drastiskt när jag väl äter. Just detta är en av de större bovarna i dramat, att jag helt enkelt äter för mycket. Egentligen är jag redan ganska duktig på att undvika skräpmat, jag tycker vi äter tämligen bra här hemma. Men däremot blir det gärna stora portioner och många gånger inte bara en utan ofta två portioner.
Och det är verkligen no exceptions som gäller under det här kommande året. Jag känner mig själv, det går inte att ha några undantag – då kommer jag komma på fler och fler undantag och kommer slutligen vara tillbaka i samma gamla fotspår igen. Det är lite så det har varit under de gångna månaderna, när jag försökt hålla en mindre strikt diet; jag har liksom hittat fler och fler ursäkter till att äta godis, ta en öl eller köpa middag på grillen istället för att ta något mer kalorisnålt alternativ. Jag har visserligen inte gått upp jättemycket i vikt, men några kilon har det ändå blivit. Och det är just det jag ska undvika, för trots allt är det ju så att jag ska gå ner i vikt annars hade det inte varit någon mening med att slita med att försöka hålla en diet.
Så det starkaste jag framöver kommer att dricka blir helt sonika kaffe, som jag inte har några som helst planer att sluta med eller ens göra ett uppehåll. I övrigt är det vatten och vid något enstaka tillfälle mjölk som gäller. Jag kommer inte välja att dricka några alkoholfria alternativ när det kommer till öl och vin, eftersom även dessa drycker innehåller en hel del kalorier. Läsk blir inte särskilt svårt att hålla sig ifrån, eftersom jag överlag inte är särskilt förtjust i läsk. Jag kan ta några munnar, men sedan tycker jag att det helt enkelt blir sött. Däremot är jag desto mer förtjust i öl, så det kommer bli lite tuffare. Men det är också därför jag väljer att vara nykter så pass lång tid som ett helt år, kanske kommer jag vänja om mig lite när det kommer till alkoholen – och vänja mig vid att inte ta något särskilt ofta framöver.

Under det kommande året måste jag även hitta strategier för hur jag ska leva när jag väl nått min målvikt. Hur ska jag förhålla mig till exempelvis alkohol och sötsaker? Förhoppningsvis kommer jag vänja om mig när det kommer till mängderna mat jag stoppar i mig, men det finns ju även annat jag behöver tänka på, som just mitt förhållningssätt till alkohol och socker. Kanske är det så enkelt att jag får finna mig i att vara fortsatt nykterist även efter detta år av avhållsamhet? Kanske får jag fortsätta hålla mig ifrån även sötsaker för att inte glida tillbaka i gamla vanor igen. I vilket fall måste jag vara långt mer restriktiv även efter avslutad diet än vad jag varit de senaste åren. Det funkar inte att pula i sig öl och sötsaker i den utsträckning jag gjort, så är det bara.
Så en ny strategi måste till, så enkelt är det – det är ingen vits att banta och slita med en diet för att sedan falla tillbaka i gamla mönster igen. Då är ju liksom allt slit och all möda bortkastat.

Till veckan ska jag dessutom till läkaren och se om sjukvården har någon form av behandling att erbjuda som stöd för att gå ner i vikt. Jag har hört om läkemedel som minskar hungerkänslorna bland annat, så får se om det går att få något utskrivet som kan vara ett stöd i arbetet att gå ner i vikt. Jag måste fortfarande göra det tyngsta arbetet, att lägga om mina vanor rejält. Men det kan ju vara bra att få lite extra stöd i kampen för att faktiskt få bort alla de extrakilon som jag släpar runt på. Exakt vad vården kan göra vet jag inte, men jag hoppas att det finns något utöver de kirurgiska ingrepp som finns. Någon operation är jag inte särskilt sugen på och tror heller inte jag har sådan extrem övervikt att jag skulle beviljas en operation.
Så någon form av läkemedel skulle nog vara det optimala för min del känns det som och jag hoppas att den info om läkemedel jag har stämmer, att det finns läkemedel som faktiskt kan hjälpa. Jag kan väl känna en viss besvikelse gentemot vården i den här frågan, då jag faktiskt ordinerats av flera läkare att gå ner i vikt – men ingen har erbjudit någon form av behandling eller stöd från vårdens sida för att jag ska lyckas. Utan jag har liksom “lämnats” åt mig själv för att göra hela grovgörat på egen hand.
Nåja, det finns säkert många som skulle klara det galant på egen hand, men nu har jag trots allt försökt banta under en längre period och plocka bort just sådant som jag tänker är dåligt för midjemåttet. Jag gick ner ganska många kilon, men sedan tog det stopp. Visserligen har jag nu också tagit en paus och dieten, kanske hade viktnedgången tagit fart igen om jag faktiskt fortsatt vara så återhållsam som jag var under sommaren och hösten förra året.

Vad gör jag då om jag når min målvikt innan 1 mars 2024? Jag kommer fortsätta på den inslagna vägen och vara fortsatt avhållsam fram till det datum jag satt upp. Jag behöver vara hård mot mig själv och verkligen lägga om mina vanor ordentligt – och där tror jag trots allt att det fyller en funktion att låta bli sina laster under en längre period och helt enkelt vänja kroppen och psyket vid att vara utan dessa ting. Kanske blir det då lättare att börja kunna ta en och annan öl, men i mycket mindre omfattning än tidigare. Så tänker i alla fall jag. För lägga om mina vanor måste jag, så enkelt är det – annars vore det helt bortkastat att kämpa med att gå ner i vikt. Så även om jag når min vikt, förblir jag helt nykter och sockerfri fram till måldatumet nästa år.
Det finns nog aldrig någon bra tajming att börja banta, jag har hela tiden hittat ursäkter till att skjuta upp bantningen några veckor eller månader till. Det har varit fester åt höger och vänster under de gångna veckorna och jag har inte riktigt velat påbörja någon bantningskur. Men jag vet också att jag hela tiden kommer hitta nya ursäkter för att skjuta upp startdatumet, det kommer fortsätta likadant om jag inte bara bestämmer mig. Jag vet att det är en del fester inplanerade även nu under våren, sedan är det sommar med midsommar och semester – och vips har det gått flera månader utan att jag kommit igång med bantningskuren om jag ska tänka på det sättet. Första utmaningen kommer redan imorgon, då jag är bjuden på bröllop och tillhörande fest. Men jag kommer stå fast vid att dricka vatten, bröllop eller ej – det blir inget bubbel eller annat alkoholhaltigt.
Trist? Ja, lite kanske – men det är bara att vänja sig, för det är så här det kommer se ut för mig under det kommande året. Jag kommer vara nykter på alla kommande tillställningar och högtider under det kommande året, inklusive bröllop, födelsedagsfester, midsommar, jul och nyår. Och jag kommer avstå från allt sött, oavsett om det är en vanlig måndag eller julafton. Inga efterrätter, ingen tårta, inget godis – och så vidare.

Så, nu är det bara att tuta och köra och hoppas på att det ger resultat på vågen! 😉

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: