Den gångna helgen har jag varit glad att jag varit ledig och inte haft någon längre resa inplanerad, jag har bara rört mig inom Stockholms län. Vad som från början lät som ett lågtryck som eventuellt kunde ge lite snö, har snön formligen vräkt ner hela helgen. Till en början lät det som att det värsta ovädret skulle dra in över Småland, men jag kan säga att vi även i Stockholm drabbats rätt duktigt av snön. Lördagen var helt okej en stor del av dagen, det var först framåt eftermiddagen och kvällen som kaoset så sakteliga började dra igång. Jag hade lovat min systerson en “helhelg” den här helgen, med besök på Tom Tits i lördags för att sedan åka till badhuset Sydpoolen i Södertälje igår. Lördagen hade jag egentligen inga betänkligheter att sätta mig i bilen och köra till Södertälje, men söndagen var jag inte fullt lika självsäker. Då hade de snöat under en hela lördag eftermiddag, kväll och natt, så snön låg djup när vi kom ut till bilen på söndagen. Dessutom hade man varit igång i snösvängen – och plogat in bilen rätt rejält. Bilen var täckt med cirka en decimeter tung blötsnö och runtomkring den var höga snövallar upplogade.
Vi har ju egentligen inte bil, utan hyr de gånger vi faktiskt behöver en bil – och så var fallet även denna helg. Så vi är egentligen inte särskilt förberedda på att vara bilägare när snöoväder drar in över Stockholm. Vi insåg snabbt att vi behövde en spade för att få ut bilen, men som boende i hyresrätt utan bil brukar vi sällan behöva en spade – för att inte säga aldrig. Så det har egentligen inte fallit sig så att vi införskaffat någon spade. Men tack vare en snäll granne, kunde vi låna en spade för att gräva fram bilen där den stod vid gatkanten. Efter viss tveksamhet, gav vi oss ändå iväg mot Södertälje och det efterlängtade badhuset. Och ja, jag vet, man kan säga mycket om oss som ger oss ut i trafiken när snön vräker ner trots att vi faktiskt inte måste. Nöjesresor ska man liksom inte ge sig ut på när det är sådant väder. Turligt nog hade vi fått en rejäl, ny bil med bra vinterdäck så vi låg stadigt på vägbanan. Och jag var noga att bara välja de större vägarna, som man prioriterar när det gäller plogning och salt. Så ja, resorna gick faktiskt bra. Det var inga som helst konstigheter att ta sig till och från Södertälje varken under lördagen eller söndagen – även om det tog lite längre tid än det hade gjort i normala fall.
Däremot var jag i natt med om ett väderfenomen jag aldrig sett förut. Jag brukar vända lite på dygnet natten innan jag ska göra mitt första nattpass och söndag natt var just en sådan natt då det var dags att vända på dygnet. Medan snön vräkte ned utanför fönstren, drog plötsligt världens åskoväder in. Blixtar och åskknallar avlöste plötsligt varandra medan snön fortsatte att vräka ned. Jag kan bara minnas att jag varit med om åska under den varma delen av året, inte i kombination med snö. Och det lustiga var att – som om vi inte trodde på det som skedde utanför fönstren – så började vi googla på åska och snö. Bara för att komma fram till att visst kan åska när det snöar, även om det inte är lika vanligt som under sommaren.
Nu skulle jag i alla fall inte någonstans på ett ganska stort antal timmar – och då kan jag tycka att lite oväder faktiskt är rätt mysigt. Så länge jag kan se snön vräka ner när jag är inomhus, så är det faktiskt rätt mysigt. Det är inte fullt lika roligt om man faktiskt måste ut.

Nu våndas jag lite inför resan till dagens nattpass istället. Snöandet har liksom inte upphört, utan fortsatt med oförminskad styrka under större delen av måndagen. Man har från SMHI, SJ, SL och Trafikverket gått ut med varningar vad gäller att ge sig ut i trafiken under måndagen och uppmanat alla som kan att jobba hemifrån. Men jag tillhör den ganska stora skara människor som helt enkelt inte kan jobba hemifrån, utan som faktiskt måste vara på plats på jobbet under mina arbetspass. Dessutom åker jag pendeltåg till och från jobbet, ett färdsätt som är extra utsatt för vädrets makter. Idag vaknade jag till nyheten att pendeltågen står stilla på just den sträcka jag åker – och inga bussar går dit heller på grund av vädret. Så hur jag ska ta mig till jobbet har jag i nuläget ingen aning om. Det får bli ett samtal till jobbet för att se hur vi ska lösa det hela när kollektivtrafiken inte fungerar.
Jag skattar mig lycklig som inte har ett jobb där man är ute och kör eller på annat sätt är väderberoende och kan drabbas av vädergudarnas vrede. Väl på jobbet sitter jag inomhus under merparten av arbetspasset och behöver trots allt inte lämna byggnaden om inget oförutsett inträffar. Och det har sina fördelar sådana här gånger, det erkänner jag faktiskt. Sen vet jag inte vilket som är värst; sitta i bilköer till och från jobbet eller tampas med trilskande kollektivtrafik på grund av vädrets makter. Men ska jag välja mellan två onda ting, föredrar jag nog ändå att åka kollektivt tror jag. På så vis slipper jag våndan över att skotta fram en insnöad bil varje gång jag ska iväg till jobbet – för att sedan upprepa proceduren när jag ska hem.

Sen skrattar man ofta åt stockholmare när det kommer till just det där med snö. Att man varje år tycks bli lika överraskad över att det överhuvudtaget kommer snö. Ett visst mått av sanning finns det i det hela, för ibland känns det som att bussar, tåg och tunnelbana står så fort det kommer några millimeter snö. För att inte tala om det totala trafikkaos som utbryter i övrigt – liksom alla bilister som byter till vinterdäck först efter att första snön har kommit. För mig – som är uppvuxen i södra Norrland – är detta fortfarande en gåta efter 23 år i Stockholm.
Men om det – som denna helg – kommer två tre decimeter snö på bara ett par dygn kan jag faktiskt förstå att blir kaos. På vägarna hinner man helt enkelt inte hålla undan för all snö som faller – och på järnvägen tjorvar växlarna igen på grund av is och snö. Bland annat. Sen är vägnätet i en storstad mycket mer komplext än på en mindre ort. Man har färre ställen att tippa av snön på -eller åtminstone längre sträckor att åka till dessa ställen – och svårare att komma fram på grund av den tätare trafiken.
Sen vågar jag nog drista mig till att tro att det blir kaotiskt oavsett landsända om det kommer flera decimeter snö på bara några timmar. Jag tänker att det överallt finns en begränsning i kapacitet vad gäller snöröjning helt enkelt, inte bara i storstadsregionerna. Sedan anpassar man givetvis även snöröjningen efter hur vintrarna i normalfallet är. I Stockholm är vintrarna numera tämligen snöfattiga – och då anpassar man givetvis kapaciteten efter det och inte efter att det kommer en och annan snökanon vart femte år.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4 5 6
Dagens Nyheter 1 2 3 4
Svenska Dagbladet 1 2 3 4

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: