När pandemin bröt ut för ett drygt år sedan, försvann i princip över en natt filmuppdragen för mig och min lilla enskilda firma. Från att ha haft uppdrag på relativt regelbunden basis, slutade uppdragen att droppa in. Men med tiden har filmindustrin anpassat sig efter rådande omständigheter och uppdragen började efter en tid att komma tillbaka. Som det alltid varit sedan jag började “jobba” inom filmindustrin, har uppdragen kommit i vågor. Vissa perioder är det superlugnt och sedan kommer uppdragen så tätt att man i princip får tacka nej till uppdrag eftersom de krockar med varandra.
Så är det någon industri som verkligen anpassat sig efter pandemin, så är det filmindustrin. Och numera är det i princip “buisness as usual” igen. Bortsett från att man har en hel del förhållningsregler på filminspelningarna givetvis. Det är avstånd, handsprit och munskydd mellan tagningarna som gäller vid i princip varje inspelning. Men man har hittat en väg att gå för inte hela industrin ska gå omkull. Och det passar mig som fattig student ganska bra, jag behöver verkligen de pengar mina filminspelningar drar in. Även om det inte är några summor det går att leva på, så är det ett bra tillskott i en annars rätt skral kassa.
Pengarna från filminspelningarna möjliggör ju också en hel del annat för mig rent ekonomiskt sett. Det möjliggör till exempel mitt bloggande, där pengarna från filminspelningarna betalar webhotell, bildmaterial och så vidare. Även om jag drar in några kronor på själva bloggandet, så kan bloggen inte “bära sina egna kostnader”. Åtminstone inte för tillfället, men förhoppningsvis är det något som blir bättre med tiden.

Jag skulle gärna leva på att vara statist om dt gick, men tyvärr ger det inte de pengarna att det skulle funka. En riktigt bra månad kan jag dra in 10 000 – 12 000 kronor – och då är det riktigt bra. Det är ett bra tillskott i kassan, men går inte att leva på. Det som för min del varit en hobby har dessutom blivit ett välkommet extraknäck. Även om jag i normala fall tjänar rätt bra när jag inte pluggar, så har jag liksom blivit van vid de inkomster filminspelningarna ger.
Så det kändes surt när uppdragen plötsligt försvann i början av pandemin. Men reklamfilmer, serier och filmer måste fortsätta produceras och då får man hitta nya väga att gå. Det går inte att en hel bransch lägger ner verksamheten, så är väl bra att man kan ha coronasäkra filminspelningar.

Under de år jag varit statist, slutar jag inte att fascineras över alla statisters enträgna arbete. Det är ofta usla villkor, långa dagar till låg ersättning och man får vara utomhus i ur och skur för att sätta finess på den slutliga produktionen. Även om ersättningarna har blivit bättre genom åren, så är det fortfarande ersättningar som ligger långt under många låglöneyrken. Själv sållar jag frekvent bort de sämst betalda uppdragen, det känns nästintill som ett hån när somliga produktioner erbjuder 300 kronor för uppåt 12 timmars arbete. Men så länge det finns folk som accepterar de villkoren, kommer vissa produktionsbolag fortsätta att erbjuda de ersättningarna.
Och det är mycket väntan mellan tagningarna, vissa gånger kan det gå timmar utan att man har något att göra. Så det gäller att ha med sig saker att sysselsätta sig med på filmningarna. Själv brukar jag ta med mig datorn och sitta och blogga eller plugga när jag inte står framför kameran

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: