Somliga hemuppgifter i skolan är roligare än andra. I kursen att skriva för film, TV och ljud var en av veckans uppgifter att se en film som vi ska prata om på nästa föreläsning. Vi behövde inte analysera eller skriva något utan bara se filmen. Den film vi skulle se var Lida från 1990. Igår var jag gräsänkling under kvällen och tänkte att detta var ett perfekt tillfälle att se filmen. Så jag köpte pizza, öppnade en öl och satte mig framför TV:n. Jag minns väldigt väl när filmen kom för drygt 30 år sedan, den blev väldigt omtalad för att den var så bra. Men nu, 31 år senare, känns det verkligen att den har några år på nacken. Det är en skräckfilm baserad på Steven Kings bok Misery och jag minns filmen som väldigt obehaglig. Men det märks hur mycket som händer i filmens värld, idag skulle den här filmen förmodligen inte bli särskilt omtalad. Men en lagom hemuppgift var det, det får jag erkänna. Det är sällan man kan kombinera en läxa med pizza och öl. 😁
Helgen har gått alldeles för fort och jag har knappt hunnit det jag tänkt att jag ska hinna. Det har mest varit pluggande på agendan denna helg och där ligger jag ändå rätt bra till. Som student får man ofta offra sina helger för studier, vilket ibland kan kännas rätt motigt. Allt pluggande innebär ju inte – som ovan – att kunna ligga i soffan med en öl i handen och se på film. De flesta hemuppgifter kräver lite mer energi än så. På en författarlinje gäller det inte bara att skriva, utan också att plöja igenom stora mängder text. Och det är just det sistnämnda jag framförallt ägnat helgen åt.

Förutom att plugga har jag även hunnit ägna mig lite åt min lilla enskilda firma. Det är den del att stå i även när man inte får in särskilt många uppdrag, som det ju är så här under pandemitider. Jag anlitar en bokföringsfirma som sköter bokföringen och deklaration, men jag måste ändå komma in med kvitton för utlägg och lite annat småplock för att de ska kunna göra sitt arbete. Och jag har nu även beställt lite reklamprylar som jag behövt införskaffa sedan väldigt länge. Så igår gick det iväg en beställning till tryckeriet för lite nya visitkort och reklampennor med mera. Jag har insett vikten av att synas så mycket som egenföretagare och brukar vara noga med att dela ut visitkort så jag får tillfälle när jag är ute på uppdrag. Bara för att ta ett exempel.
De flesta uppdrag jag får som egenföretagare är filmuppdrag som statist och skådespelare i olika filmproduktioner. Jag kan inte leva på det, men det ger ett en bra extrainkomst. Inte minst ger det tillfälle att göra vissa andra saker, som exempelvis mitt bloggande. Inkomsterna på mina filmuppdrag täcker med råge kostnaderna för webbhotell, bildmaterial och andra kostnader för bloggen. Även om jag har vissa mindre inkomster även på bloggen, så kan den inte själv bära sina kostnader. Så med andra ord behöver jag andra uppdrag på firman för att kunna bibehålla mitt skrivande. Sen gör förstås filmuppdragen att jag kan kosta på mig en liten guldkant på tillvaron.
Och just filmindustrin har anpassat sig bra till pandemisituationen. Under en kort period när pandemin bröt ut, förlorade jag en stor del av mina uppdrag. Men sakta men säkert har industrin börjat hittat vägar att gå och med tiden har jag börjat få uppdrag igen.

Hur många av er därute uppmärksammar att det är rocka-sockorna-dagen idag? Jag brukar oftast inte göra det själv, men idag bestämde sambon och jag oss för att köra på omaka strumpor. Tanken med manifestationen är att hylla olikheter och slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Det gör kanske ingen specifik skillnad för personer med funktionsvariationer, men jag tror på att uppmärksamma saker med jämna mellanrum. Att uppmärksamma och diskutera saker som allas lika värde behövs idag, inte minst när högervindar blåser över världen, högervindar som inte alltid förespråkar just människors lika värde. Så då blir det extra viktigt för oss som står detta att visa vårt ställningstagande.

Nu känns det i alla fall att våren sakta men säkert börjar vara på intågande. Även om det inte är skyhöga temperaturer än så länge, så märks det vi snart går in i april. Tiden har gått jättefort och jag kan inte fatta att vi snart går in första “riktiga” vårmånaden. Man börjar förstå att det snart är sommar och ett första riktigt vårtecken var att min chef kontaktade mig för ett tag sedan angående att det är dags att planera sommarsemestern. Jag har haft så fullt upp med studierna att jag inte riktigt tänkt på några sommarplaner.
Även i år blir det semester i augusti, vilket är min favorit. Jag gillar sensommaren och tycker det är skönt att sommaren definitivt är över när semestern är slut. någon enstaka sommar har jag haft semester i juni eller juli och det brukar då kännas tungt att gå tillbaka till jobbet när en stor del av sommaren fortfarande är kvar.

Min arbetsplats under den gångna helgen.
Lördagsmiddag under lördagskvällens pluggande framför TV:n.
Olika strumpor på Rocka-sockorna-dagen!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: