Så var det dags igen. Under lördagen samlades återigen demonstrationer runtom i Sverige mot Coronarestriktionerna, även om det tycks ha gått lugnare till demonstrationen som ägde rum i Stockholm den sjätte mars. Man får givetvis ha åsikter de restriktioner och rekommendationer som råder så här i pandemitider. Men man får gilla läget, det är så här det är just nu. Och grejen med många av demonstranterna är att man inte bara vänder sig emot restriktionerna, utan många anser att det inte ens råder någon pandemi just nu. Sen florerar en rad konspirationsteorier som att uppbyggnaden av 5G-nätet gjort folk sjuka och att vaccinationerna inte är vaccinationer utan något som används av myndigheterna för att kontrollera befolkningen. Ja, ni hör ju; det är ganska befängda idéer som ligger bakom att vissa demonstrerar – och det är inte bara en fråga om att protestera mot restriktionerna. Och det är i min värld ett otroligt verklighetsfrånvänt resonemang som många av demonstranterna har, vad är det för tomtar som använder sin yttrandefrihet på det här sättet?
Jag har skrivit inlägg i detta ämne tidigare och då har diskussionerna rasat ganska vilt i olika forum, inte minst på Linkedin. Jag har anklagats för att förespråka diktatur, att jag inte ser verkligheten som den är och att jag är odemokratisk som inte tycker att folk har rätt att demonstrera. Vilket givetvis inte är sant. Du har en grundlagsstadgad rätt att demonstrera, hur befängda åsikter du än vill föra fram. Men i skrivande stund säger lagarna att du inte får ha större folksamlingar än åtta personer, inklusive demonstrationer. Det går med andra ord att göra undantag från demonstrationsrätten i vissa situationer, vad du än råkar tycka om det. Och det är så det funkar i en demokrati. Jag vet inte hur det är i andra länder, men i Sverige förväntas man följa lagar och regler, annars ingriper polisen. Det gäller även att man måste följa den rådande pandemilagstiftningen.
Och visst har vi yttrandefrihet, du har all rätt att framföra hur befängda och verklighetsfrånvända åsikter du vill. Men har du fel, får du finna dig i att få mothugg, så enkelt är det. Och att hävda att det inte pågår en pandemi är ju helt befängt. Det räcker att se sig om verkligheten, så ser man ju vad som försiggår med överbelastad sjukvård, vaccin som inte levereras i den takt som behövs och så vidare. Så framför du åsikter om att det inte pågår en pandemi, då kommer du förr eller senare få mothugg eftersom du helt enkelt har fel. Precis som ifall du påstår att utbyggnaden av 5G-nätet gör folk sjuka eller att vaccinet skulle vara något staten tar till för att kunna kontrollera befolkningen.

Sen får jag erkänna att det är ganska roande att provocera pandemiförnekarna. Det blir ganska hätska diskussioner i spåren av inlägg om att pandemiförnekarna trots allt har fel. Det hat som kan riktas mot någon som hävdar att pandemiförnekarna har fel rinner av mig ganska snabbt. Det är så befängda idéer somliga kommer med, så jag har faktiskt rentav svårt att hålla mig för skratt, det går inte att ta åt sig av den ilska som pandemin orsakar bland förnekarna.
Jag kan också tycka att restriktionerna är påfrestande, att det är trist hur tillvaron begränsas just nu. Men det är så läget är och det blir inte bättre av att somliga agerar mot bättre vetande och ger sig ut och demonstrerar. Om vi istället hjälps åt genom att hålla avstånd, använda munskydd och inte träffas i större grupper så kommer det hela förhoppningsvis snart vara över.
Somliga har tidigare tyckt att jag raljerat och varit nedlåtande mot personer som har en annan åsikt än jag själv när det kommer till pandemin. Men för mig är detta otroligt enkelt. Det räcker att läsa tidningar, följa nyhetsrapporteringen på TV och så vidare, så har du alla fakta du behöver. Att påstå att media uppsåtligen skulle komma med desinformation dagarna i ända är verklighetsfrånvänt och okunnig, så enkelt är det. Visst ska man vara källkritisk, men om flera olika medier säger ungefär samma sak, då tar jag förgivet att det någorlunda stämmer överens med verkligheten. Om du istället tror på vad enstaka nättroll skriver på Flashback utan att vara källkritisk, då är du inne på helt fel bana.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2
Dagens Nyheter 1 2
Dagens Medicin 1
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Ja ibland blir det faktiskt som om deras åsikt är viktigare än andras hälsa. För visst som du säger såklart får man demonstrera, men nu får man inte ha stora folksamlingar och det måste man faktiskt ta i hänsyn även sådana här ggr. Då får de i så fall demonstrera digitalt eller så, Ja varför inte, det kanske skulle gå om de når ut på ett effektivt sätt. Just det här med folksamlingar är väldigt stor hälsorisk nu

    1. Ja, man blir faktiskt förvånad över hur vissa personer resonerar. Att man tycker det är värt att sätta folks hälsa på spel för att ta sig ut och demonstrera….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: