Häromdagen ojade jag mig lite över att det inte varit helt lätt att få tid för vaccination i Stockholm. Sedan tiderna för oss fyrtioplussare släpptes förra torsdagen, har jag varit inne i appen och kollat flera gånger per dag för att få en tid. De gånger tider ploppat upp, har det varit på lite otillgängliga ställen som Järfälla, Norrtälje och Södertälje och jag har väl inte varit helt lockad över att åka så långt för att ta min spruta. Så jag har själv valt att ha lite is i magen tills det dykt upp tider på lite mer behörigt avstånd. Och det har faktiskt lönat sig att vänta lite. Igår lade man plötsligt ut flera nya tider i Kista för idag – och jag var snabbt in för att boka tid.
Och det var en imponerande organisation man möttes av när man kom till Kistamässan, som för tillfället används som vaccinationscentral. Den långa kön som slingrade sig utanför entrén betades av på några få minuter och man möttes av horder av personal som såg till att man kom rätt direkt. Jag fick visa upp mitt boknings-sms och legitimera mig, sedan hänvisades jag in i ett av alla de bås man satt upp för att få min spruta. Allt som allt var jag borta från bilen i 35 minuter, köerna till trots. Och då hann jag också sitta de 15 minuter som rekommenderas i väntrummet ifall man skulle få någon form av allergisk reaktion av vaccinet. Så jag måste säga att jag är sjukt imponerad över den effektiva organisation som rådde på plats. Det måste gå åt en mindre armé av personal för att hålla verksamheten igång. Och dessutom på en lördag, vilket jag nog inte riktigt förväntat mig vore möjligt när vaccinationerna drog igång.

För mig har det varit en självklarhet att vaccinera mig när min tur kommer och jag har väldigt svårt att förstå argumenten från vaccinationsmotståndarna. Det har florerat alltifrån konspirationsteorier till ren skepsis mot att vaccinet tagits fram så fort som det ändå har gjort. Personligen litar jag på att ett vaccin inte skulle släppas fram om det inte vore säkert. Det finns knappt några läkemedel idag som inte är helt fria från biverkningar. Något som gäller alltifrån vanliga Alvedon till de flesta andra läkemedel. De flesta biverkningar är rätt harmlösa och de flesta biverkningar drabbar bara en försvinnande liten del av patienten. Man får helt enkelt tänka att fördelarna väger upp nackdelarna.
Med tanke på smittspridningen och hur många som dött eller vårdats på landets intensivvårdsavdelningar runtom i världen, finns det i min värld inget alternativ till att vaccinera sig. Vi befinner oss i den här situationen tillsammans och det är allas ansvar att göra vad man kan för att hålla smittspridningen nere.

Själv mår jag bra efter min första spruta och har inte märkt av några som helst biverkningar. Lite trött och torr i munnen är jag, men i övrigt mår jag hur bra som helst. Man kan ju få vissa förkylningssymtom första dagarna efter sprutan, så återstår att se om något sådant dyker upp i närtid. Men det är isåfall smällar man får ta, i gengäld är ju risken avsevärt mindre att faktiskt drabbas av covid.

vaccinerad
Första sprutan tagen!

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d