Att jag från början flyttade till just Stockholm var mycket av en slump. Jag ville komma bort från mitt knäppa ex och vart kosan ställdes spelade där och då ingen större roll. Att flytta till just Stockholm var inget jag direkt planerade, snarare var jag tvärtom inte särskilt lockad av en tillvaro i storstan. Men det föll sig så att det var just i Stockholm som jag först fick jobb och lägenhet – mot alla odds fick jag ett förstahandskontrakt inom loppet av några veckor. Så flyttlasset gick de dryga 30 milen söderut, till huvudstaden.
Till en början trivdes jag sådär. Jag bodde i en liten två strax utanför Upplands Väsby och hade en timmes resa för att tag mig till T-centralen. En timme och en kvart tog resan till jobbet i Danderyd. Så storstadslivet var ganska omständligt på många vis. Det har var innan internets intåg och det fanns inte samma möjligheter att beställa saker på hemkörning eller jobba hemifrån. Mer än en gång tänkte jag tanken att flytta från Stockholm och jag tittade på lägenheter i andra delar av Sverige. Inte minst sedan jag insåg att mitt ex också flyttade till Stockholm och snart började höra av sig igen. Hela anledningen till att jag flyttat till Stockholm var plötsligt som bortblåst och jag var tillbaka på ruta ett igen.
Men så slutade mitt ex plötsligt att höra av sig, något som skedde väldigt plötsligt. Senare har jag förstått att det berodde på att hon satt i fängelse. Och på senare tid har hon återigen hört av sig, bland annat genom en vänförfrågan på Facebook. Senast bad jag henne bestämt att dra åt helvete, något som hon också hörsammat än så länge.

Men så lossnade det med mitt lägenhetssökande och jag lyckades byta till mig en lägenhet i Bagarmossen. Plötsligt hade jag en resväg på drygt 20 minuter inklusive promenad till centralen, ett avstånd som med stockholmska mått mätt är helt okej. Jag minns den nästan euforiska känslan när jag 2005 flyttade in i min nya lägenhet. Plötsligt hade jag tillgång till tunnelbana som gick var tionde minut – och jag kunde gå hemifrån någon halvtimme innan en avtalad tid inne i stan. Det kändes som en skänk från ovan.
Sedan jag flyttade till Bagarmossen har jag inte för en sekund tänkt tanken att flytta från Stockholmsområdet. Tvärtom stortrivs jag med att bo där jag bor, med stan inom överkomligt räckhåll och dessutom ha naturen runt hörnet. Jag tillhör den lilla kategori människor som inte har någon längtan efter att bo inne i stan. Istället trivs jag ypperligt med att ha city på lite avstånd. I Bagarmossens centrum finns utbud av det allra viktigaste i form av matvaruaffärer, apotek hämtmatställen och liknande. Så jag behöver inte åka någonstans för att utföra de vardagliga ärendena.
Nu bor även merparten av min familj i Stockholm sedan flera år, så även det gör förstås att jag inte har någon större längtan att flytta härifrån. Numera är det Stockholm som jag kallar “hemma” och jag känner mig mer som en besökare när jag är i Hudik. Och jag är trots allt rätt glad att jag faktiskt hamnade här, trots att det från början var något jag såg som något högst tillfälligt. Jag har väldigt svårt att se mig själv gå tillbaka till att leva småstadsliv igen, när jag nu kan leva storstadslivet fullt ut. Nu har jag bott i Stockholm helt tillfälligt i snart 22 år, så det säger väl en hel del om hur jag trivs.
Numera är jag glad över att jag flyttat till Stockholm och längtar inte tillbaka till småstan och småstadslivet. När jag är tillbaka i Hudik känner jag mig ibland smått beklämd över hur lite som hänt där under de senaste 20 åren. Jag känner fortfarande igen många av kassörskorna i butikerna, de stora arbetsgivarna har sedan länge lämnat stan och nedläggningarna har haglat tätt genom åren. Jag ser inte på något sätt ner på den som väljer att bo på en mindre ort, men jag kan konstatera att det inte passar mig.

Sen är Bagarmossen en fantastisk förort att bo i. Som sagt, är det överkomliga resor in till stan och naturen finns nästan bokstavligen runt hörnet i form av Nackareservatet. Det är en levande förort med många företag och det är lätt att lokalt uträtta sina ärenden. Jag har aldrig känt mig otrygg när jag rört mig i området på udda tider och det är en fin sammanhållning mellan de boende här.
Nu letar vi större lägenhet och vill gärna vara kvar i Bagarmossen om det går. Men vi har förstått att det inte är helt lätt, Bagarmossen har blivit attraktivt och lägenheterna går åt som smör i solsken. Det är ett av de områden där priserna på bostadsrätter ökat mest i Stockholm de senaste åren, många har insett fördelen med att bo här.
Företagandet i området blomstrar och det är sällan lokaler står tomma någon längre tid. Ständigt ploppar det upp nya företag och vi försöker göra vårt bästa för att gynna de lokala företagen genom att utföra så många som möjligt av våra ärenden just i Bagarmossen. Och det är sammanhållning mellan oss boende som jag inte tror finns på alla orter. Det finns en uppsjö Facebookgrupper för boende i Bagarmossen, där man kan byta/skänka bort saker, kommunicera vad som händer i området, byta bostäder och så vidare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d