Stiftelsen The Global Village har undersökt vad människor i Sveriges 60 mest utsatta områden tycker och tänker om samhällsutvecklingen – både i områdena där de bor och i Sverige i stort.
En sak som sticker ut i undersökningen handlar om vem man vill ha som granne. Få i de utsatta områdena anser att det skulle vara negativt att bo intill någon med bakgrund i Mellanöstern, Afrika eller med muslimsk tro. Men för allmänheten i stort är det drygt var femte person som svarar ja på de frågorna. Bland unga vuxna är det något fler som svarar ja. (Källa: DN) Det är alltså den generationen som kommer bli morgondagens chefer, lärare – eller poliser för den delen. Det här innebär naturligtvis inte nödvändigtvis att de är rasister, men det kan självklart spä på fördomar och försvåra integrationen.
Personligen tycker jag det är smått provocerande när man generaliserar och drar en hel grupp människor över samma kam. För mig spelar det ingen roll vilken nationalitet eller religiös uppfattning mina grannar har, så länge man sköter sig och inte stör. Det är klart vi ska ha en fungerande integration, men det är inte bara upp till dem som kommer hit att integrera sig, utan även upp till oss som redan bor här att vara toleranta och släppa in nyanlända i samhället. Hur lätt är det att integreras om man motarbetas? Det är ju liksom en ekvation som inte riktigt går ihop.
Politik