Nu börjar det på allvar märkas att sensommaren är här och att hösten är på intågande. Jag har egentligen inte noterat det särskilt mycket tidigare, men efter att härom morgonen åkt från jobbet insåg jag vad långt gången sensommaren trots allt är. Kylan, daggen, morgondimman – det var mycket som gjorde att jag insåg att ops, snart är det faktiskt höst! Och jag kan inte låta bli att njuta, för jag tycker om sensommaren och hösten! Jag gillar kylan, mörkret och omstarten som hösten på något vis faktiskt innebär. Det är skönt att se hur Sverige vaknar till liv igen efter semestertiderna, hur allt sakta återgår till det normala igen. Alltifrån att man slipper alla banarbeten i tunnelbanan till uppdragen återigen börjar ticka in på min enskilda firma. Det brukar vara en del uppdrag under juni, men efter midsommar är det tvärdött – och det börjar inte ticka igång igen förrän någon bit in i augusti.
Visst är det skönt med sommaren, värmen och ljuset – för att inte tala om att ha semester. Så det är inte så att jag ogillar sommaren, tvärtom! Men jag föredrar semester i augusti och tycker även väldigt mycket om hösten, så enkelt är det bara. Och just augusti brukar vara den solsäkraste delen av sommaren om man ska generalisera litegrann. I år var ett undantag, då juni ju var otroligt varm och fin. Men generellt brukar jag ha väldigt bra väder under mina augustisemestrar. Och dessutom kan man ju retas med sina kolleger som kommer tillbaka från sina semestrar under juli och början av augusti – och påpeka att jag minsann har mitt roliga kvar. 😜

Säg det som blir som man har tänkt sig. Jag hade sett framför mig en ledig helg, då jag skulle komma igång med träningen igen liksom försiktigt börja förbereda mig inför kurserna i ryska och rysk kultur- och idéhistoria. Men träningen kommer jag inte hinna med – och inte så mycket pluggande heller. Jag har börjat skriva ut det material som behövs inför kurserna – och det är en mindre regnskog som går åt till alla papper som ska skrivas ut. Jag får väl i grunden beteckna mig som lyckligt lottad som har en bra dator och välfungerande skrivare hemma så att jag faktiskt kan skriva ut allt material. Just datautrustning lägger jag gärna en slant på – och skulle ha svårt att klara mig utan exempelvis en skrivare. Det är nästan en förutsättning när man har egen firma att man faktiskt har en fungerande skrivare, annars skulle det inte funka med fakturering och bokföring.
Men så hemskt mycket mer än några utskrifter har jag inte hunnit med vad gäller studierna heller. Jag har blivit inkallad på övertid först fredag natt och sedan även nu i natt. Och när man får runt 3.000 kronor för ett övertidspass, är det svårt att säga nej när planerarna ringer. Kalla mig gärna pengakåt, men det är svårt att tacka nej till runt 7.000 extra på nästa lön. Så jag brukar oftast säga ja när man ringer och frågar om jag vill och kan jobba extra. Och denna helg blev det två övertidspass, vilket kommer kännas extra kul när lönen kommer sen. Men jag kommer säkerligen svära desto mer när det kommer till pluggandet, eftersom jag inte hunnit förbereda mig så mycket som jag hoppats på. Det är en svår balansgång att hitta mellan ekonomi och att plugga, båda delarna måste hinnas med. Jag minns från studietiden i Kalmar, då det inte alltid var helt lätt att hitta balansen mellan att tjäna extrapengar och att behöva plugga inför tentor och annat som skulle göras i skolan. På något vis lyckades jag ju, eftersom jag gick ut med godkänt resultat – men det var en ständig kamp mot klockan, tiden och plånboken.

Jag kommer ständigt på nya saker att köpa hem tills jag ska börja plugga nu i höst. Jag har köpt den studentlitteratur jag behöver, pennor, överstrykningspennor, anteckningsblock och pärmar. Men sen kom jag på att jag givetvis även behöver register till mina pärmar för att hålla ordning på alla papper som krävs för de kurser jag ska gå. Så då fick jag inhandla även det. Man kan tycka att det är dyrt att utbilda sig, men då får man ha i beaktande att man inte behöver betala för själva utbildningen, så som ju ofta är fallet i många länder. I Sverige får vi högkvalitativ utbildning helt gratis, vilket ju är en helt fantastisk förmån.
Men det är i alla fall behändigt att man kan beställa nästan allt via internet nuförtiden, inte minst när man som jag jobbar på nätterna och sover på dagarna. Jag har inte alltid möjlighet att springa på stan och inhandla de saker jag behöver, så då är internet hur bra som helst. Jag klickar hem varor, som sedan levereras hem till brevlådan eller till ett postombud. Mycket behändigt. Jag hade inte kunnat fixa allt det jag fixat på sistone om det inte vore för internet, det är en sak som är säker. Nu tror jag mig ha koll på läget och ha alla de saker jag behöver för att kunna påbörja höstens kurser. Förmodligen kommer jag behöva komplettera med vissa saker, men det är sådant som man får ta allteftersom.
Sen ska tilläggas att jag handlar alltmer via nätet, vad gäller det allra mesta – jag går alltmer sällan i fysiska affärer. På gott och ont ska väl tilläggas, för det är trots allt ganska mysigt och härligt att gå i butiker. Men samtidigt är det värt några tior i frakt att beställa hem det man behöver, att slippa lämna lägenheten så fort man ska köpa minsta lilla grej. På gott och ont tror jag att det är alltmer åt det hållet vi kommer att gå med tiden, att i handlar alltmer hemifrån och får våra varor levererade till dörren eller ett postombud. Dagens ungdomar känner knappast till uttrycket att ”gå på stan” numera – något som vi ägnade oss väldigt mycket åt för 25 år sedan.


Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

Upptäck mer från Kompasskurs

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa