Även om jag är hemma på heltid för tillfället, så kommer jag inte ifrån helgkänslan när fredagen kommer. Är det inte märkligt när man trots allt är “ledig” hela tiden? Jag har ju helg hela veckan egentligen om man ska hårdra det hela. Men vi brukar vara noga med det där med helgkänslan, även om man – som jag gör nu – är hemma på heltid. Fredag eftermiddag handlar vi hem till extra god middag, köper kanske en flaska vin och lite godis eller snacks. Just dt där med lite extra god mat under helgerna är något som vi håller ganska hårt på.
Jag är uppväxt med “helgmat” och har svårt att förstå dem som kanske bara steker några pannkakor eller lite falukorv en lördagskväll. Inget fel i den typen av mat, men för mig är det inte helgmat – utan något man kanske lagar en måndagskväll. Jag är så van vid att man äter något extra gott under helgerna, att det är något man liksom unnar sig att jag har svårt att förstå något annat. Där kommer liksom mitt matintresse in och gör sig påmint på något vis. Jag vill ha variationen i maten att anstränga mig lite extra när det kommer till vad man äter under helgerna. På vardagarna får det gärna gå lite snabbt och lätt – och då är pannkaka eller falukorv perfekt. Men det passar sig inte en lördagskväll.
Alkohol dricker vi bara i undantagsfall under veckorna, utan det är något som i första hand hör helgerna till. Så fredag kväll blir det alltid en extra god middag med ett glas vin eller en kall öl till. Detsamma gäller förstås hela helgen, det blir lite extra i matväg och oftast något alkoholhaltigt till.

Så det blir liksom lite fredags- och lördagsmys även när man är hemma och “ledig” under resten av tiden. Och jag har även under min sjukskrivning tyckt det varit skönt när fredagen kommit. Jag har ju fått rådet att försöka leva så normalt som möjligt under och efter min strålbehandling. Så det har jag försökt göra med undantag för att jag inte har jobbat. Jag tränar tre dagar i veckan, uträttar ärenden och gör mycket som hör vardagen till. Mycket av det vardagliga förlägger jag just under veckorna, som till exempel träningen. Under helgerna undviker jag träning om det går. Men vissa veckor hinner jag inte träna tre gånger under veckan och då blir det ett träningspass även under helgen.
Så det gör att jag kan ha vardagarna ganska inrutade med vardagssysslor och ser sedan till att vara lite “ledig” under helgerna. Trots att jag inte har några arbetstider att passa under veckorna, händer det jag emellanåt får ställa väckarklockan för att hinna med vad jag ska göra under dagen. Jag tillhör dem som tycker om att ha en kalender som är tämligen fulltecknad, jag tycker om att ha en aktiv vardag. Och eftersom jag fått rekommendationen att leva så normalt som möjligt, så försöker jag också göra det.
Sedan märker jag fortfarande av sviterna efter strålbehandlingen, även om de sakta men säkert avtar med tiden. Lite fumlighet i händerna och vinglighet på benen hänger fortfarande i, även om jag märker av det mindre och mindre. Den största skillnaden är när jag sitter vid datorn och märker att det faktiskt inte blir lika många skrivfel längre. Ett tag var det rent hopplöst att försöka skriva på datorn, då det blev fel hela tiden. Jag fick vara väldigt noggrann med korrekturläsning och att faktiskt gå igenom mina texter ordentligt – och har aldrig varit så glad över datorns rättstavningsfunktion som jag varit de gångna veckorna. 😄

Idag står sambon för middagen och jag filar på de sista raderna i detta inlägg medan jag väntar på att maten ska bli klar. Det blir dock inte tacos, som man kanske normalt förknippar lördagsmys med. Så snart är det middag och sedan TV-häng med förhoppningen att det ska finnas någonting att titta på denna lördagskväll.
Vi har ett ganska stort utbud av TV-kanaler, men vissa kvällar kan det vara totalt hopplöst att hitta något sevärt på TV. Inte minst helgerna är rent lönlösa att tro att det ska finnas något att se. Det är sådana kvällar man tackar sin lyckliga stjärna för att man har olika streamingtjänster att välja mellan. Vi har i princip alltid någon serie på gång på någon streamingtjänst och som vi kan ta till när det vanliga TV-utbudet lämnar en del övrigt att önska.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: