På några dagar har det gjorts en tvärvändning i vädret, inte bara i Stockholm. Det har gått från smällkall vinter till rent vårväder. För någon vecka sedan var det åtskilliga minusgrader och flera centimeter snö – och just då kändes det inte som att det var någon riktig ände på vintern. Och jag tyckte att det var rätt skönt att det äntligen blev vinter efter några månader av rent själsdödande grått och trist väder som varat sedan i höstas. Och vändningen till vinter gick rätt fort. Under bara några dagar föll rätt stora mängder snö och temperaturen dalade till långt under nollstrecket.
Men säg den glädje som varar. Nu har vädret vänt igen, inte minst under den gångna helgen. Temperaturen har kommit upp över nollstrecket igen och det mesta av snön har regnat bort. Nu pratar meteorologerna om att det kan bli bortåt 10-12 plusgrader det kommande dagarna, en temperatur som påminner rätt mycket om klassiskt midsommarväder. Än så länge har det så kallade vårvädret varit rätt grått och trist och solen har bokstavligen lyst med sin frånvaro. Men har SMHI rätt (vilket ju trots allt händer någon gång ibland), kommer solen att kika fram lite framöver trots allt.

Visst är det så att man börjar se fram emot våren litegrann nu. Men då syftar jag på riktigt vårväder med sol och plusgrader, inte något grått slaskväder som vi drabbats av de senaste dagarna. Nu går vi snart in i mars månad och det är väl inte omöjligt att våren faktiskt kan börja komma på allvar. Det kommer givetvis med all sannolikhet komma bakslag med snö och minusgrader, det är ju så vädret fungerar på våra breddgrader.
Men kan vi inte behålla riktig vinter med snö och minusgrader, får gärna våren göra sitt intåg på allvar. Det skulle faktiskt inte kännas helt fel. Det har redan börjat bli ljusare på dagarna, vilket faktiskt är väldigt skönt. Så det som fattas är att vädergudarna fattar att det är dags för vår också. De brukar inte alltid vara så lättflirtade, men hoppas kan man ju alltid, eller hur?!

Idag kom vårjackan fram ur gömmorna! Foto: Tobias Lindqvist

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d