Tro det eller ej, men jag tycker att 2021 bara försvunnit. Var har hela året tagit vägen, liksom? Jag kan inte fatta att vi redan är inne i november och att det snart är jul. Åtminstone här i Stockholm är julskyltningen i full gång och det är inte utan att man faktiskt börjar få lite julstämning. Just att det är så nära till advent och jul, är ju något som får en att överleva annars så gråa och trista november. Utan närheten till jul, skulle åtminstone inte jag själv orka med den gråa och trista novembermånaden.
Nu är planeringen inför helgerna i full gång och det ska bestämmas var man ska fira med vilka och julklappar ska inhandlas. Det ska planeras för julbord och nyårsfirande liksom inhandlas gran och julpynt. Själv är jag lite av en julnörd som vill att julen ska vara på ett visst vis. Jag brukar få bromsa mig själv för att inte överdriva advents- och julpyntandet varje år. Det är nog tur att jag även har en sambo som inte är fullt lika nördig som jag själv, hon brukar få bromsa mig för att det inte ska bli för mycket tomtar, glitter och ljus i vår lilla tvåa.
Jul- och adventsprydnaderna fyller två till tre flyttkartonger som står på vinden resten av året och jag blir som barn på nytt när kartongen plockas fram till första advent. För att inte tala om hur jag blir när granen ska kläs strax innan själva julhelgen. För jag är hård på att datumen ska hållas. Inga adventssaker plockas fram innan första advent och granen kläs strax innan jul – exakt när beror lite på om vi kommer vara hemma över själva julhelgen eller ej. Ska vi åka någonstans kläs granen lite tidigare, är vi kvar i Stockholm kläs granen kvällen den 23 december. Så är det förstås riktig gran som gäller, inte någon fejkgran i plast. Varje år brukar man stå och sälja granar på torget i Bagarmossen och det har oftast varit där som vi köpt vår gran.
Jag skulle mycket väl kunna plocka fram adventssakerna tidigare än första advent, jag har lite dåligt tålamod när det kommer till sådana här saker. Men jag försöker hålla tillbaka och brukar oftast kunna hålla mig till de datum som kalendern presenterar.

I år är jag schemalagd att vara ledig julhelgen men jobbar som det just nu ser ut som jobbar jag nyårshelgen. Men jag har lagt ut lite krokar för att se om jag eventuellt kan vara ledig. Just nyår är för mig ingen viktig helg att vara ledig, det gör mig faktiskt inte så mycket om jag “åker på” att jobb. Det är egentligen ganska välförtjänta extrapengar att arbeta just den storhelgen. Under året är det egentligen bara julafton jag allra helst vill vara ledig, i övrigt gör det mig inte så mycket att jobba de storhelger som finns.
Jag har genom åren jobbat såväl nyår som midsommar och påsk utan några krusiduller. Men hittills har jag faktiskt alltid lyckats få ledigt åtminstone julafton. Vissa gånger har jag jobbat juldagen, men det gör å andra sidan inte särskilt mycket.

Jag vet att det är att hoppas på lite för mycket, men som alla år hoppas jag förstås på lite snö till jul. Men bor man i Stockholm, är vita jular trots allt inte så vanligt. Under de dryga 20 år jag bott i Stockholm, är det inte många jular som faktiskt varit vita. Det har oftast varit regn och rusk, någon jul minns jag till och med att körsbärsträden på torget i Bagarmossen blommade lite lätt eftersom det var så milt. Det var inte full blom, men några blommor hade trots allt slagit ut lagom till julhelgen.
Så det är väl lite önsketänkande att det ska komma snö till jul, men hoppet är också det sista som lämnar en. Kanske, kanske kan det tänkas att 2021 blir undantaget som bekräftar regeln.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Såg nu att du lagt till min blogg på din länklista. Tackar ödmjukast för det. 😀 Håller med om att året gått fort, kan inte heller fatta att det redan är november och snart första advent. Jag skulle också vilja börja pyntandet nu men har en man som bromsar mig. Han tycker det är för tidigt. Det tycker inte jag….. Jag menar, det är ju bara två veckor kvar till första advent. Ingen tid alls ju.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: