Jag är uppvuxen under den tid då musik lyssnades på via grammofonskivor och kassettband. På helgerna satt man klistrad vid radion och spelade in blandband från Svensktoppen och Trackslistan. För er som inte var med på den tiden, var Trackslistan en topplista över de mest sålda skivorna under den gångna veckan. Ville man “ta med sig” musik, var det freestyle som gällde. Man spelade in blandband, som rymde cirka 20 låtar och kunde sedan ta med sig sin portabla bandspelare – mer känd som freestyle – för att kunna lyssna på musik på bussen, tåget eller stranden. Det fanns inga smarta telefoner att lyssna på musik i vid det här laget.
Och man fick vara försiktig med att röra sig när det spelades skivor. Hoppade man för häftigt till musiken, riskerade man att skivspelaren hoppade till och det kunde bli hack i skivan.

Så kom CD-skivan, som betraktades som något av en revolution tekniskt sett. Ljudet blev mycket bättre än på LP-skivor och det gick till exempel att ha slumpmässig uppspelning av låtarna, alltså inte spela i den ordning de kom på skivan. Med tiden kom nästa framsteg: CD-spelare där du kunde lägga in flera CD-skivor och ha slumpmässig uppspelning från dessa. Och förstås de portabla CD-spelarna, där du bara kopplade in ett par hörlurar – det var ju sååå hightech! Ungefär samtidigt gjorde persondatorn sitt intåg och det började bli möjligt att bränna skivor i datorn.
Jag var ganska tidig med att lägga in alla mina CD-skivor på datorn och koppla in den till stereon. På så vis kunde jag spela upp mina skivor på ett mycket smidigare sätt, istället för att lägga i ett begränsat antal skivor i CD-spelaren när jag ville ha musik på.

Men så kom slutligen Spotify och liknande musiktjänster, som är nästan mer revolutionerande än CD-skivan när den kom en gång i tiden. Plötsligt har man med sig “sin musik” direkt i telefonen eller datorn – och skivor har mer eller mindra blivit överflödiga.
Jag får erkänna att jag fortfarande köper skivor ibland, men det blir alltmer sällan. Jag är kanske lite konservativ, men kan tycka att det är kul att ha min favoritmusik på skiva – och CD-spelaren är faktiskt igång emellanåt här hemma.
Fortfarande kommer jag på mig med vissa saker när jag lyssnar på Spotify. Vissa äldre skivors ordning på låtarna är så inpräntade i mig att jag fortfarande kan komma ihåg vilken låt som kommer när. Detsamma med vissa av de blandband man, som spelades extra flitigt. Spelar jag någon låt på Spotify kommer kommer jag på mig själv att veta vilken låt som kommer efter på skivan.

Dock får jag erkänna att jag tycker att Spotify blivit sämre på sistone. Jag har bara tre spellistor som jag växlar mellan. Eftersom spellistorna är så få, är de istället väldigt långa och innehåller flera hundra låtar. För att det inte ska bli att jag bara lyssnar på de första låtarna spellistorna, brukar jag köra på slumpmässig uppspelning. På så vis slumpas även låtar från slutet av spellistan fram.
Men den slumpmässiga uppspelningen känns inte så slumpmässig längre. Det är ungefär samma urval av låtar som spelas om och om igen. Har jag musik på under en längre stund – som till exempel när jag tränar – har det hänt att samma låt spelats inte bara två utan tre till fyra gånger inom loppet av någon timme. Har jag inställningen slumpmässig spelning, vill jag ha musik från hela listan, inte bara några få låtar som spelas om och om igen.
Är jag en den enda som upplevt detta, eller är det fler som känner igen sig?

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: