Nu inleder Spotify en omfattande arbetsförändring. Alla de 6.500 anställda får arbeta var de vill – och dessutom få topplöner. Spotifys ledning har, liksom många andra företag, länge funderat över kontorets roll och var de anställda arbetar bäst. De är nu övertygade om att människor är effektivast där de själva vill arbeta, om det så är på ett kontor, i hemmet eller på ett kafé. Att företagets produktivitet inte har gått ner under det senaste årets hemarbete ser de som ett bevis för att det fungerar. (Källa: DN)
För mig låter det som en sund personalpolitik, att de anställda inte ska vara låsta till de städer där arbetsgivaren har kontor. På så vis har man lättare att hitta rätt kompetens att anställa. Min arbetsgivare har lite liknande inställning, även om kontoret är den huvudsakliga arbetsplatsen. Men du kan till exempel fysiskt sitta i Örebro eller Haparanda men organisatoriskt tillhöra Stockholm, även om man oftast är låst till att ha anställda i de städer där det finns kontor. Och vi får jobba hemma – eller annan plats – enstaka dagar för att klara livspusslet med allt vad detta innebär. Nu under coronatider är det förstås annorlunda och rekommendationen är att jobba hemifrån merparten av tiden.

Personligen har jag svårt att fokusera på jobbet när jag jobbar hemifrån. Det blir alltför lätt att man börjar plocka med annat och att jobbet i förlängningen blir lite lidande. Inte så illa att jag missköter jobbet, men saker och ting tar gärna lite längre tid. Men framförallt blir ju det sociala lidande. Jag kan sakna den sociala kontakten med kolleger, att faktiskt komma ut utanför jobbets fyra väggar varje dag. Nu under coronatider är det lätt att känna sig avskuren från omvärlden när man är hemma merparten av tiden.
Jag är faktiskt glad att jag är tjänstledig för studier under denna tid och “slipper” jobba hemma merparten av tiden. Vi har en del hemstudier, men inte på heltid vilket är otroligt skönt. Men jag är medveten om att hemarbete passar många, vissa till och med bättre än att åka in till kontoret. Även om jag var fri att jobba var jag ville, skulle jag förmodligen åka till kontoret i första hand. Det är det mest idealiska för mig. Men det är väl det som är grejen med Spotifys nya strategi, att alla ska få jobba just där de mest produktiva. Kanske något som fler företag skulle kunna titta på? 😊

Relaterade artiklar

Dagens nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: