Melodifestivalspektaklet är i full gång och nästa lördag avgörs den svenska finalen, då får vi se vilken låt som ska representera oss i Eurovision song contest. Jag brukar titta lite sporadiskt på de svenska deltävlingarna, men det är inte något som direkt styr över min tillvaro. Finalen brukar jag dock vilja se, för lite roligt är det ju trots allt att se vem som får äran att representera Sverige i europafinalen. Det är som med vissa idrotter, jag kanske inte är jätteidrottsintresserad, men visst är det kul om det går bra för Sverige och man vill gärna se vissa matcher.
I år har jag missat en deltävling, men i princip sett övriga i sin helhet. Och det har verkligen varit en blandad kvalitet på både program och låtar. Jag måste erkänna att jag är ganska besviken rent musikaliskt, att man inte lyckats vaska fram ett bättre startfält än vad man gjort i år. Vissa av låtarna har varit rent utsagt dåliga och det vore pinsamt om någon av dem skulle komma att representera Sverige. Jag tänker på till exempel Eva Rydberg och Eva Roos låt (se klipp nedan), en låt som kanske kan vara ett roligt nummer i en revy men inte i Melodifestivalen. Nu åkte just den låten ut i andra chansen igår, vilket ändå var tur. Låten man duellerade mot var avsevärt bättre i de allra flesta avseenden. Men i princip varje år har man med en eller flera rena tramslåtar i uttagningen och det aldrig hänt att någon av dem gått vidare och representerat Sverige. Jag tänker på bidrag som Edward Blom 2018 och Björn Ranelid 2012 (se klipp nedan), som ju bara varit rent pinsamma. Bara för att ta några exempel.
Även om alla låtar inte varit pinsamma i år, har jag ändå inte hört någon som jag tycker är så bra att jag kan se den representera Sverige efter nästa lördag.

Och mellanakterna har även de varit rätt blandade. Jag förstår att man haft en utmaning i år i och med pandemin. Deltävlingarna har sänts utan publik och sändningarna här säkerligen drabbats på även andra sätt, som man som tittare inte uppfattat. Men somliga av mellanakterna har tyvärr varit ganska larviga och har inte lockat till särskilt många skratt. Även om det som sagt varierat en del, ibland har man lyckats få till en poäng eller två. Dock har det ofta känts ganska krystat, jag undrar om manusförfattarna känner sig stolta över sitt arbete i år?
Melodifestivalen är ett program som verkligen väcker känslor, det är ett program svenskarna älskar att hata. Jag tycker det blir lite för mycket numera med alla deltävlingar, det skulle kunna bantas ner och fortfarande vara minst lika underhållande. Om inte mer. Jag vet inte om jag ska drista mig till att säga att allt var bättre förr, men vissa saker var faktiskt bättre. Rent generellt har låtarna som vaskats fram till finalen är numera överlag bättre än de låtar som förr ställde upp i tävlingens enda deltävling (2021 må vara undantaget) och där tror jag att telefonröstningen har faktiskt gjort sitt till. Förr var det bara juryrösterna som räknades och i princip varje skanderades det “att fel låt vann” dagen efter den svenska melodifestivalen.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d