Idag har flera hundra personer samlats till en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm mot Coronarestriktionerna och – som man säger – för mänskliga rättigheter. Arrangörerna menar att pandemin inte är på riktigt och att restriktionerna inskränker våra mänskliga rättigheter. Så man har arrangerat en demonstration med flera hundra deltagare och även uppmanat deltagarna att inte använda munskydd. Men strax efter att demonstrationen börjat, tog polisen beslutet att upplösa den med hänvisning till rådande pandemilagstiftning och brott mot ordningslagen.
För mig är det helt ofattbart att vuxna människor kan vara så verklighetsfrånvända som demonstranterna i fråga tycks vara. Att man på fullaste allvar förnekar vad som pågår i samhället och hävdar att det bryter mot mänskliga rättigheter. Visst har vi inskränkningar i vår frihet just nu, men det finns trots allt en anledning till det. Och anledningen kallas Corona, en pandemi som dagligen skördar flertalet dödsoffer och lidande för många som drabbas. För somliga blir det givetvis inte mer än en förkylning, man får vara hemma några dagar från jobbet och sedan är det hela över. Men inte för alla. För somliga blir det långt allvarligare följder av denna sjukdom.

Demonstranterna bär med sig protestskyltar med budskap som “självscensur”, “svenskar är sjuka, stoppa 5G”, “propaganda är det verkliga viruset” och “fight for freedom.” Minst en person har i skrivande stund gripits för blåljussabotage och man har inte hörsammat polisens uppmaning att upplösa demonstrationen. Intill dumhet förnekar man alltså vad som pågår.
Känns smått tragiskt, för att inte säga pinsamt att vuxna människor väljer att använda sin yttrandefrihet för att offentligt blotta sin okunskap på detta vis. Man låter inte bara konspirationsteorier kring Corona lysa igenom, utan även diverse befängda idéer kring utbyggnaden av 5G-nätet och att detta gör folk sjuka. Det är trots allt ingen propaganda kring Corona som pågår.
Visst har man all rätt att uttrycka sin åsikt och att demonstrera, men i dagsläget fungerar det inte att demonstrera med tanke på pandemin. Folksamlingar på fler än åtta personer är inte tillåtna på grund av smittspridningen – och det är upp till oss alla att följa lagar och regler. Vad vi än tycker om dem. Det står var och en fritt att han en åsikt, men deltagarna i demonstrationen blottar inte bara sina åsikter utan ren okunskap och ingenting annat.
Det här är på allvar och vi måste alla hjälpas åt för att komma tillrätta med smittspridningen. Då passar det sig inte att samla en massa människor till en demonstration på en och samma plats.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1 2
Sveriges Television 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: