Jag läste just en artikel som gjorde mig minst sagt förbannad. Artikeln (läs hela här) handlar om en italiensk, tvåårig pojke som har ett hjärtfel och måste opereras tämligen akut. Men föräldrarna har vägrat att gå med på att sonen ska opereras om operationen innebär att han genom blodtransfusion kommer få blod från vaccinerade personer. Föräldrarna är inbitna vaccinmotståndare och de menar att barnet blir ”smittat” av vaccinet genom transfusionen.
Hade det varit en helt annan situation – alltså inte frågan om livräddande vård – vi pratat om, hade jag förmodligen bara ryckt på axlarna åt det hela. Jag hade förmodligen tyckt att föräldrarna framstod som allmänt korkade, men att de får ta vilka beslut de vill så länge de inte skadar andra. Men nu rör det sig om att rädda livet på ett tvåårigt barn – och ändå börjar föräldrarna processa i domstol för att barnet inte ska få blod från en viss kategori av blodgivare. Plötsligt framstår de inte bara som rent korkade utan faktiskt rentav ondskefulla. Hur långt ska man kunna dra gränsen för föräldrars makt över sina barn? är en fråga som väcks i mitt inre. När det kommer till neka sitt barn livsuppehållande vård tycker jag man kvalificerar sig för att bli av med vårdnaden i ett nafs.
Visserligen har föräldrarna erbjudit sig att själva ordna fram blod från ovaccinerade, något som de italienska myndigheterna inte godkänt. Något som jag själv tycker är helt förståeligt, eftersom det måste finnas en kontroll av det blod man i slutändan ger till patienten.

Man får ha vilken inställning man vill till vaccination, men någonstans trodde jag faktiskt att varje normalfuntad förälder gör vad som krävs för att rädda livet på sitt eget barn. Även om det skulle innebära transfusion av blod från någon som vaccinerats mot Covid. Jag kan faktiskt inte förstå att man kan vara så förd bakom ljuset att man indirekt nekar sitt lilla barn livsavgörande vård på grund av något så opåläst som vaccinmotstånd. Jag kan verkligen inte förstå det.
Jag kan dra flera paralleller till det hela, som till exempel Jehovas Vittnen som rent generellt är emot blodtransfusioner. Ska en förälder på grund av religiös övertygelse kunna neka sitt barn livsavgörande vård?
För mig är svaret rätt enkelt! Nej, föräldrar ska inte kunna ta sådana beslut på grund av vare sig religiös övertygelse eller att av okunskap vara emot vaccin eller något annat. Är du som förälder villig att riskera ditt barns liv på det sättet, är du helt enkelt inte kvalificerad för att behålla vårdnaden, det är min syn på det hela.

Relaterade artiklar

Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: