Att det varit tredje advent i helgen har liksom gått mig totalt förbi. Jag har spenderat helgen på jobbet och bara hunnit hem för att sova och äta lite mellan arbetspassen. Så det har inte blivit något tredje ljus tänt, det har inte blivit någon glögg eller annat som hör advent till. Det är nackdelen med att jobba obekväma tider, att man missar vissa saker på hemmaplan. Men det är priset man får betala för att ha oregelbundna arbetstider, vilket är något jag i grunden trivs väldigt bra med. Då blir det så att man missar vissa saker helt enkelt. I år kommer jag även spendera nyårshelgen på jobbet – något man kanske inte jublar över, men som trots allt är ett ont måste när man jobbar så här. Och jag jobbar många gånger hellre nyårshelgen än julhelgen, det är en sak som är säker.
Vinterkylan har i alla fall slagit ett järngrepp om Stockholm och just nu bådar de gott för en vit jul. Det har varit riktigt skönt att komma hem om morgnarna och krypa ner i en varm säng efter att ha kuskat fram genom Stockholm i vinterkylan. Jag har varit minst sagt genomfrusen efter en timme i lokaltrafiken, inte minst om tår och händer. Man är inte bortskämd med minusgrader under så här lång tid om man bor i Stockholm – det vet alla som bor här. Tro det eller ej, men det har till och med kommit lite, lite snö – lagom, så att det precis är vitt på backen. Jag är faktiskt rätt förtjust, för är det något jag inte tycker om med Stockholm så är det de obefintliga vintrarna. I bästa fall har man snö och minusgrader några få dagar per vinter och då oftast i januari/februari. Det är väldigt sällan vi har en vit jul, men i år har jag vissa förhoppningar om att det faktiskt det blir en vit jul trots allt.

Ofta brukar jag fira julen i Hälsingland, där det oftare är snö kring jul än här i Stockholm. Men i år firas julen i Stockholm, hemma hos oss i Bagarmossen, så i år hoppas jag verkligen på en vit jul i Stockholm. Det behöver inte vara mycket snö, men gärna lite vitt på marken i alla fall – det gär så oerhört mycket för julstämningen. Vissa år brukar det kunna vara åtskilliga plusgrader kring jul, så pass att det inte är någon större skillnad mot midsommar. Man äter ju i princip samma typ av mat, så man byter egentligen bara ut midsommarstången mot julgranen – och vips har man bytt högtid. 😂
Men när det nu är några grader under nollstrecket och några millimeter snö på marken, känns det inte längre som midsommar utan man märker faktiskt att det är jul om bara ett par veckor. Så julstämningen går just nu inte ta miste på, det kan jag intyga. Nu väntar jag bara på att den årliga julgransförsäljningen ska komma igång på torget i Bagarmossen, så att vi faktiskt kan få hem en julgran också. Sedan är liksom det hela på topp. Nu återstår att förbereda lite av julmaten, men det kommer ske dagarna innan själva julhelgen. Jag ska för första gången i livet griljera julskinka och det ska bli spännande eftersom jag aldrig gjort det tidigare. Till det ska jag fixa dopp i grytan, vilket jag heller inte fixat någon gång tidigare. Så det kommer bli en spännande jul, eller åtminstone ett spännande julbord. Det är väl tur att man inte är helt bortkommen i köket, utan faktiskt gillar det där med matlagning och kan grunderna i alla fall. Så jag inbillar mig att jag ska kunna fixa en julskinka och lite dopp i grytan till julafton.

Så det mesta är nu fixat innan jul, det som återstår är som sagt gran och lite mat. Jag har löst schemat så att jag är ledig som jag vill över julhelgen, jag har adventspyntat och gjort en julspellista på Spotify. Allt för att få den optimala julstämningen när det väl är dags om ett par veckor. Det gäller liksom att få med alla detaljer och inte missa något är min filosofi. Och som det känns just nu har vi koll på läget.
Det brukar kännas tomt och konstigt när julen väl är över, när julförberedelserna pågått under flera veckors tid och sedan är det över på bara något dygn. Å ena sidan brukar man vara ganska nöjd när det kommer till glögg och julmusik, å andra sidan känns det ganska tomt när allt liksom är över. Lite vemodigt på något konstigt vis. Jag minns så väl känslan när man var liten, då var ju julen liksom över när man gick till sängs på julaftons kväll. Nu som vuxen, kan man fortfarande uppskatta juldagens och annandagens lugn och pyssel med de klappar man fått. Så var det inte direkt när man var liten och julafton var det hela liksom.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: