Jag är verkligen glad att jag inte längre bor längs någon av pendeltågslinjerna, utan sedan många år håller mig inom tunnelbanenätet. Däremot jobbar jag längs en av pendeltågslinjerna så jag drabbas ändå av de ständigt strulet med pendeltågen som rått de senaste veckorna. Och det börjar minst sagt gå mig på nerverna att inte veta om tågen går som de ska när man ska till eller från jobbet. Varje gång får jag gå in i SL:s app och kolla vilket tåg jag kan ta för att inte bli sen. Och det omvända när jag ska hem, för att slippa stå i kylan och vänta på ett tåg som kanske inte dyker upp. Inte minst på helgmorgnarna är det extra gissel, eftersom tågen går glest som det är enligt tidtabellen. Ställer man därtill in en massa tåg blir det extra besvärligt och man kan få vänta en bra stund om man precis missar ett tåg.
Under de gångna veckorna har man skyllt på personalbrist och det tycks vara tågvärdar som fattas. Det förra styret i regionen ville avskaffa tågvärdarna och man började successivt säga upp dem. Men efter valet kom nya direktiv från det nya styret i regionen och plötsligt skulle tågen köras med tågvärdar igen. Och vips stod MTR – som kör tågen – där utan tillräckligt många tågvärdar.

“Peppar, peppar”, men jag tycker att tunnelbanan i princip alltid går som den ska oavsett väder och annat. Framförallt om man jämför med pendeln, så är det ytterst sällan som det är några större störningar i tunnelbanan. Dessutom går tunnelbanan så pass tätt, att även om det är förseningar så märks det knappt ändå. Tågen går oftast minst var tionde minut – så är det förseningar på cirka tio minuter, märker man som resenär ingen större skillnad. Men det är som sagt väldigt sällan det är några större problem i tunnelbanan, utan allt som oftast går tågen mer eller mindre som de ska.
Jag minns de år jag bodde i Upplands Väsby och ständigt fick tampas med tågstrul i pendeltågstrafiken. Det var tuffa år i den bemärkelsen och en av anledningarna till att jag till sist flyttade därifrån. Man har ofta långa resor som det är om man bor längs någon av pendeltågslinjerna. Att ovanpå det tampas med ständiga förseningar och inställda tåg gör inte situationen särskilt mycket bättre.

Nu åker jag pendel till och från jobbet och får somliga dagar tampas ganska mycket med den situation som råder. Personalbrist eller ej, tycker jag ofta det är strul med pendeln. Det är någonting åtminstone en eller ett par gånger i veckan, det slår liksom aldrig fel. Hittills är det lyckligtvis inte många gånger jag varit sen till jobbet, eftersom jag väljer att åka med rätt bred marginal. Däremot kan hemresorna ta en jäkla tid emellanåt, vilket inte är så roligt det heller när man varit vaken hela natten (jag jobbar som bekant i princip bara natt).
Men jag “slipper” åtminstone pendeln när jag är ledig, för det allra mesta. Det är ytterst sällan jag åker pendel när jag inte jobbar, även om det trots allt händer. Men just att det så ofta är strul med pendelns, så går det liksom bort att bo efter någon av pendeltågslinjerna. Vi hade det uppe till diskussion medan vi fortfarande letade lägenhet – och var rörande överens om att inte bo någonstans där vi var beroende av pendeltåg. Det gick liksom bort helt och hållet.
Och det blir ju aldrig bättre heller, verkar det som. Strulet har pågått under väldigt många år och det tycks inte gå åt rätt håll, utan snarare tvärtom. Är det inte snökaos, är det spårfel, signalfel eller personalbrist. Det känns lite konstigt att vi kan skicka folk till månen men inte köra tåg när det kommer lite snö.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: