Jag vill härmed utfärda en liten varning för företaget Cladova, som på sistone haft en ganska hårdför marknadsföring i sociala medier. Det var så jag själv hittade dem, genom en annons på Facebook som jag klickade på. Jag hittade en jacka som jag tyckte var oerhört snygg och gärna ville ha. Så jag beställde lite så där på ren ingivelse och valde att betala via Klarna. Det är så jag brukar göra framförallt när det är produkter jag inte vet om jag kommer behålla, då slipper jag ligga ute med en massa pengar i onödan.
Men när det drog ut på tiden och varorna inte kom, började jag bli lite misstänksam. De flesta internetbutiker brukar skicka varorna inom några dagar, men när dagarna blev till veckor tyckte jag det hela var konstigt och började googla på Cladova. Ganska snabbt hamnade jag på Trustpilot, där dåliga recensioner haglade tätt. Recensionerna handlade om allt ifrån dålig kvalitet på beställda varor, att deras kundtjänst var svår att nå till krångel och höga kostnader i samband med returer. Allt mellan himmel och jord tycktes gå fel om man handlade hos Cladova och jag hittade inte en enda positiv recension om företaget – dock sida upp och sida ner med bottenbetyg. Så när paketet väl kom, bestämde jag mig för att helt enkelt inte hämta ut det utan låta det gå i retur till avsändaren. På så vis skulle varken jag eller Cladova ha en kostnad för returen, utan kostnaden hamnar hos DHL som Cladova anlitat för att skicka paketet till mig.

Samma dag som paketet returneras, går jag in på Klarnas hemsida och meddelar att jag returnerat varorna och inte vill betala för dem. Det var inga problem, utan svaret jag fick var att man bara inväntar att Cladova tar emot returen. Så, häromdagen kom ett mejl i väldigt trist – nästan lite irriterad/hotfull ton – från Cladova angående att man fått tillbaka mitt paket. Med ganska otrevlig ton bad man mig återkomma med vilken adress varorna ska skickas till (de vill alltså skicka jackan till mig igen) – liksom att avsluta min “dispyt” (som man uttrycker det) hos Klarna och därmed betala för varorna jag beställt.
Jag besvarade mejlet i samma korta ton, att jag inte längre är intressecrad av jackan och därför lät den gå i retur. I samma korta ton tillade jag att jag inte har några som helst planer på att betala för den. Cladova var snabba att svara och erbjöd mig faktiskt 10 % rabatt om jag accepterade att ta emot paketet. Men jag skrev tillbaka att det möjligen var aktuellt om jag fick jackan gratis, annars är jag fortsatt inte intresserad. Snabbt fick jag trots allt ett svar att man skulle försöka lösa min retur, genom att ta det vidare till sin chef. Jag tyckte det lät konstigt att man var tvungen att ta upp varje retur med chefen, men varje företag har ju sina regler och rutiner.

Det går några dagar och slutligen får jag ett mejl från Klarna att Cladova faktiskt registrerat min retur och att jag inte behöver betala för jackan jag returnerat. Eller rättare sagt, jag behöver inte betala fullt pris – för man tar behåller nämligen 20% av priset på returnerade varor. Nu är det ingen jättesumma det handlar om, utan cirka 300 kronor för min del. Så det är inget jag tänker bråka om, huvudsaken är att jag slipper betala fullt pris. Mn hade jag vetat detta från början, hade jag förmodligen inte beställt överhuvudtaget.
Så om man inte gör som jag gjorde – och struntade i att hämta ut paketet – förstår jag att det kan bli ganska dyrt att returnera varor man inte vill ha. Man får nämligen själv stå för frakten när man returnerar varorna. Lägg till det att man ska betala 20% av priset, då blir det en del pengar för en vara man inte vill behålla. Vad jag förstått på de recensioner jag läst, ska varorna returneras ända till Kina vilket förstås inte är helt billigt.

Så ett litet tips till er som läser detta! Beställ inget från Cladova, handla någon annanstans om ni ska shoppa kläder. För min del löste sig det hel ganska smidigt, eftersom jag såg recensionerna i tid och inte hämtade ut paketet. Men jag hade förmodligen varit avsevärt mindre nöjd om jag hämtat ut jackan och av någon anledning velat returnera den för dyra pengar till utlandet. Så man ska välja med omsorg vilka butiker man shoppar i, framförallt på nätet.
Tips nummer två är att faktiskt göra en enkel googling på företag man inte känner igen innan man anlitar dem. Det är idag lätt att sprida information om företag som inte sköter sig på olika sätt – och minst lika lätt att hirra informationen ifråga. Allt finns bara en enkel sökning bort.

Om jag lärt mig något? Jodå, det har jag! Nämligen att man ska göra något som man egentligen inte ska behöva göra – att kolla upp ett företag man inte känner till innan man beställer något. Det riskerar annars att stå en ganska dyrt om man har otur. Jag är glad att jag aldrig kvitterade ut jackan jag beställde utan lät den gå tillbaka till avsändaren. Jag tycker jag brukar vara försiktig när jag handlar på nätet, men uppenbarligen är jag inte tillräckligt försiktig. Idag kan i princip vilken klåpare som helst skapa en hemsida som ser någorlunda förtroendeingivande ut och börja sälja saker därigenom. Sen har jag själv ofta tänkt att det är något av en “kvalitetsstämpel” när Klarna samarbetar med ett företag, men så tycks inte heller vara fallet. De samarbetar ju med Cladova, som uppenbarligen är något av ett blufföretag.
Någonstans vill man förstås kunna lita på att företag har ärligt uppsåt och faktiskt sköter sig. Man vill inte behöva lägga energi på att kolla upp dem innan man beställer. Samtidigt är det idag lätt gjort att kolla upp ett företag, det är bara en googling bort. Det finns många sidor som likhet med Trustpilot publicerar recensioner för företag och det är lätt att hitta vad andra har för erfarenheter av ett företag.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

3 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: