Det är inte jätte ofta jag åker taxi, men det händer någon gång här och där. Jag har alternerat mellan de taxibolag som finns här Stockholm och har hittat en favorit i Taxi Stockholm. De är oftast några tior dyrare, men erbjuder generellt en bättre service. Det är fräschare och snyggare bilar, trevligare chaufförer och man kan allt som oftast lita på att bilen kommer till den tid man bokat. Jag brukar oftast bestämma med kort varsel att jag ska åka taxi och beställer en bil med så snar avresetid som möjligt. Och det är ytterst sällan jag behöver vänta på en bil, utan den kommer oftast bara inom några få minuter.
Häromdagen var det dags för en planerad taxiresa och jag förbokade en stund i förväg för att vara säker på att en bil skulle komma i rätt tid eftersom jag hade en tid att passa. Jag fick ett fast pris direkt i appen, så att jag visste redan innan vad resan skulle kosta.
Jag höll utkik från balkongen och när taxin kom, tog jag på mig ytterkläderna och gick ut till taxin. Jag satte mig i bilen tre till fyra minuter efter bokad tid.

Men när det var dags att betala i slutet av resan, visade det sig att taxametern börjar ticka den stund man beställt taxin till. Detta gjorde att jag – eftersom jag var 3-4 minuter “sen” – fick betala ytterligare några tior utöver det fasta pris jag fått. Jag argumenterade att taxin faktiskt – om man ska hårdra det hela – var någon minut sen och att jag med taxibolagets logik isåfall borde få en rabatt för den minuten. Det var inte ett argument som bet på chauffören, utan det var bara att snällt betala.

Jag kan köpa att taxametern får gå om kunden är rejält försenad, låt säga tio minuter och uppåt. Men att dividera om 3-4 minuter är småaktigt och snålt. Det betyder att man inte kan göra som jag – stå på balkongen och hålla utkik efter taxin för att sedan gå ut direkt när taxin kommer. Det betyder att personer som har svårt att ta sig fram – jag tänker på rullstolsburna, personer med rullator och så vidare – förmodligen också kommer åka på denna straffavgift, eftersom det förmodligen tar dem längre tid att komma ut till taxin.

Jag själv kommer hädanefter att välja bort Taxi Stockholm när jag åker taxi, för den här prissättningen tycker jag inte är okej. Givetvis har jag skrivit ett argt brev till Taxi Stockholm och talat om vad jag tycker om den straffavgift de tar ut. Återstår att se om de ens bemödar sig att besvara brevet.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: