Även om det varit kallt och kyligt på sistone, så går det inte att komma ifrån att man faktiskt börjar få lite vårkänslor. Man kan med viss glädje börja märka av en hel del vårtecken ute och det känns verkligen riktigt skönt. Buskarna på innergården där vi bor, börjar sakta bli gröna – något de brukar bli ganska tidigt på våren. Inga kalla vindar kommer åt inne på innergården och solen ligger på en stor del av dagarna, så det är inte konstigt att de buskarna tidigt blir gröna.
Vi hann ju få en försmak av våren under mars månad, när det var rekordvarmt för årstiden och man faktiskt kunde plocka fram vårjackan vissa dagar. Men säg den glädje som varar; våren gjorde som den brukar göra och det kom förstås både kyla och snö igen. Både igår och idag har det snöat rejält stundtals i Stockholm – och även på andra håll i landet. Det är inget som lagt sig på marken direkt, men SMHI tog det säkra före det osäkra och gick ut och varnade för upp till två decimeter snö. Det har det säkert kommit också, men det är inget som har legat kvar på marken. Jag har egentligen ingenting emot snöstormar, jag kan tycka att det är ganska mysigt trots allt. Men när vi nu gått in i april, känns det som att man ändå är rätt nöjd när det kommer till snöoväder. Oavsett hur snöfattig/-rik vintern har varit och framförallt när mars varit så vacker med mycket sol och höga temperaturer.

Buskarna på innergården börjar sakta grönska! Foto: Tobias Lindqvist

Ett säkert vårtecken är att fiskmåsarna kommit till Bagarmossen. Det brukar de göra varje vår, trots att det är ganska långt till vattnet härifrån. Men det brukar vara gott om häckande fiskmåsar i Bagarmossen under våren – och jag tillhör dem som tycker om fiskmåsar. Jag är uppvuxen i skärgården om somrarna och är van vid måsar som en del av tillvaron under en del av året. Jag förknippar skriandet från måsarna med något positivt – nämligen sommar, hav, skärgård och värme.
Det är till och med så att jag har en fiskmås intatuerade på ryggen för att ära denna fantastiska fågel. Det är kanske lite udda, men för mig kändes det helt självklart med en fiskmås intatuerad på kroppen. Jag gjorde den på tiden jag var till sjöss, givetvis tillsammans med ett ankare på vänster överarm. Mina tatueringar ska symbolisera mina olika faser i livet, vad jag tycker om och vad jag står för. Liksom förstärka mina personlighet helt enkelt. Hittills har det blivit 14 tatueringar och fler ska det bli, så måsen kommer inte förbli ensam särskilt länge där den sitter på ryggen.

Måsen på min rygg. Foto: Dat Kin Tu

Det är i alla fall omåttligt skönt att vi nu alltmer går mot vår, med ljusare och varmare tider. Inte minst ljuset är något jag saknat under de gångna, mörka vintermånaderna. Det är så skönt att solen är uppe hela dagarna och att det faktiskt är ljust fram till tidig kväll. Det är inget man är särskilt bortskämd med under en stor del av året.
Jag har med åren märkt att jag blir allt känsligare för väderomslag, ljus kontra mörker och värme kontra kyla. Ju mörkare, kallare och tristare väder, ju sämre mår jag. Jag har förr om åren inte märkt av några höstdepressioner, men det har jag gjort de sista åren. Är det extra mörkt och trist väder under en längre tid, går jag lätt in i en höstdepression som inte ger med sig i första taget. Jag är glad att jag har en kontakt inom psykiatrin som faktiskt är till god hjälp framförallt höstetid.
Vår och sommar mår jag bättre och känner mig överlag mycket piggare. Även om sommaren många gånger bara regnar bort, så är det en mycket behagligare del av året än hösten och vintern. Och även om det är en regnig och trist sommar, mår jag långt mycket bättre än under höst och vinter. Oavsett väder, tillbringar jag mycket tid i familjens sommarstuga längst ute i Söderhamns skärgård, något som brukar ge ett välbehagligt miljöombyte till tillvaron i stan. Jag kopplar av totalt och det är sällan jag känner mig så avslappnad som när jag är just där. Så det är nog också miljöombytet som gör att jag mår bättre sommartid än under den mörka delen av året.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: