Från och med idag införs ytterligare restriktioner på grund av den rådande pandemin. Och det är en hel del att hålla reda på även som privatperson. Jag har sagt det förr och säger det igen. Jag har full förståelse för restriktionerna, men vid det här laget börjar det kännas ganska tröttsamt. Och jag tror det många som tycker som jag. Folk börjar nog bli lite trötta på restriktionerna – och med effekten att man börjar slarva med munskydd, avstånd och att hålla sig hemma. Även om jag själv inte drabbats jättehårt av restriktionerna och för tillfället bland annat inte behöver jobba hemifrån, så börjar det bli tradigt. Jag vill gärna kunna resa igen, kunna ha middagar och kunna röra mig i samhället utan munskydd och att ständigt tänka på distans och avstånd.

Krogen stänger

Från och med idag begränsas öppettiderna på serveringsställen och restauranger. Tidigare har dessa behövt sluta sälja alkohol efter klockan 20.00, men behöver nu alltså stänga klockan 20.30. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte, vilket alltså även inkluderar kaféer. Verksamheterna kan dock fortsatt leverera mat för avhämtning.

Ensamätande i gallerior

För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats får antalet besökare i ett sällskap endast uppgå till en person. Undantag kan göras om serveringsstället kan nås genom en egen entré.

Färre personer i butiker och gym

Antalet kunder i butiker, gallerior och gym kommer också att begränsas ytterligare, och Folkhälsomyndigheten har, tillsammans med regionala smittskyddsläkare, fått ökade mandat att ta beslut lokalt och nationellt. Bland annat uppmanas man att gå in ensam om man behöver handla i en butik eller galleria, med vissa undantag för exempelvis barn. Sedan tidigare är den som bedriver en sådan verksamhet skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Alla besökare ska ha minst tio kvadratmeter vardera.

Åtta är fortfarande maxantalet

Antalet personer som tillåts att samlas är fortfarande åtta personer. Undantaget är begravningar där totalt 20 personer får delta. Maxantalet för kultur- och sportevenemang med sittande publik är fortfarande 300 personer men samtliga länsstyrelser i landet har satt gränsen vid max åtta.

Halvfulla bussar och tåg

Resor ska inte genomföras om de inte kan ske på ett smittsäkert sätt. Bussar och tåg som färdas längre än 15 mil får som mest vara halvfulla. Personer som reser med kollektivtrafik där platsbiljett inte erbjuds rekommenderas att bära munskydd under rusningstrafik, med undantag för Stockholms län där man uppmanar att bära munskydd dygnet runt.

Nu är det slutsportat

Sedan tidigare har idrottsföreningar uppmanats att avstå från att anordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med vissa undantag för exempelvis barnidrott och elitidrott. Detta uppmaning skärps nu ytterligare. Förutom tävlingar bör idrotts- och fritidsverksamheter för barn och unga fortgå under förutsättning att övriga föreskrifter och allmänna råd kan följas. Kommunala idrottshallar och gym uppmanas att fortsatt vara stängda.

Distansundervisning i skolorna

Landets grundskolor får fortfarande att hålla öppet men högstadie- och gymnasier har tillåtelse att bedriva distansundervisning om det behövs. Flera regioner har exempelvis beslutet att införa distansundervisning i samband med sportloven för att begränsa smittspridningen.

Undvik ej nödvändiga resor

Den 14 mars 2020 införde UD en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan har därefter hävts för ett antal länder inom EU, EES och Schengenområdet. För resor till övriga länder gäller avrådan till 15 april 2021. Resenärer utanför EU tillåts inte resa in i Sverige för tillfället. Sedan 22 december 2020 gäller ett särskilt inreseförbud för Danmark och Storbritannien, och från den 25 januari gäller ett tillfälliga inreseförbud även för Norge. Den som vill resa in i Sverige måste även kunna uppvisa ett negativt covid-test.

Stanna hemma och håll avstånd!

Fortfarande är håll avstånd och stanna hemma om du är sjuk den enskild viktigaste rekommendationen enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Jag våndas så smått för återgången till arbete i slutet av maj, med stundande distansarbete. Må så vara att jag har ett bra hemmakontor med stort, rymligt skrivbord och en bekväm kontorsstol. Men jag minns med viss oro hur det kändes innan jag gick på tjänstledighet i höstas. Då hade jag jobbat hemifrån i flera månader och knappt varit utanför dörren överhuvudtaget. Det är tråkigt att äta lunch ensam, det känns inte som någon vits att ta fikapauser när man inte får sällskap och jag kan till och med sakna att ta tunnelbanan i rusningen om morgnarna för att alls komma ut.
Mina kolleger stretar säkerligen vidare på distans fortfarande och har förmodligen inte setts fysiskt på nästan ett år. Möjligen med några få undantag. Och min arbetsplats är inte på något vis unik i den bemärkelsen, distansarbete rekommenderas ju på fler arbetsplatser än Trafikverket.
På skolan har man ändå hittat en balans mellan hemarbete och undervisning på plats. Vi har föreläsningar på plats på skolan måndag till onsdag och sedan egenstudier torsdag och fredag varje vecka. Något som gör situationen ganska uthärdlig. Och dessutom har jag ju förmånen att ägna mig åt något jag brinner för just nu – så då känns det ändå överkomligt att vara hemma vissa dagar också. Om jag hade förmånen att försörja mig som författare, hade jag förmodligen tyckt det vore uthärdligt att jobba hemma större delen av min tid. Och jag hade förmodligen kunnat lägga upp mina egna arbetstider på ett helt annat sätt än som anställd på ett “vanligt” jobb.

Jag vet att det finns de som är skeptiska till det här med vaccinering, men jag ser faktiskt fram emot att vaccineringen är i full gång. Ju längre vaccineringen går, ju mer kommer vi minska smittspridningen och kunna återgå till en mer normal tillvaro. Eller så normalt det nu kan bli efter en sådan här pandemi. Vi får nog finna oss i att vissa saker inte kommer vara sig riktigt likt i samhället när det är över en gång för alla.

Källförteckning

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1 2 3 4

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d